REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Semnale de alarmă: ‘Cine mai rămâne la catedră? Profesorii buni vor fi îndepărtaţi, tinerii nu vor să vină în învăţământ!’

Semnale de alarmă: ‘Cine mai rămâne la catedră? Profesorii buni vor fi îndepărtaţi, tinerii nu vor să vină în învăţământ!’

Replica API 10 februarie 2018 | 00:00 286

Ce profesori vor guvernanții la catedrele din școlile de stat din țara noastră? Liderii Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământului Preuniversitar Constanța atrag atenția că, în contextul instabilității din educație și a modificărilor fiscale actuale, sistemul de învățământ nu mai este atractiv pentru tinerii bine pregătiți. Iar din cauza costului standard per elev, care stă la baza bugetului alocat școlilor, există riscul ca reprezentanții școlilor să prefere să angajeze suplinitori sau profesori începători, în detrimentul celor cu zeci de ani de vechime, cu gradații de merit și care au dovedit că au chemare către cariera didactică. Sunt prea scumpi pentru bugetele insuficiente atribuite școlilor!

Sindicaliștii din sistemul de învățământ preuniversitar au multe motive de supărare. Iar discuțiile pe care le tot poartă cu guvernanții par să fie degeaba, căci în loc să se găsească soluții constructive, mai mult se mărește lista de nemulțumiri!

„Din păcate, de câte ori apar ca să dea replici celor care sunt nemulțumiți, reprezentanții Ministerului Muncii și ai Guvernului vin cu textul: de ce sunt nemulțumite sindicatele, că doar au fost consultate. Acest mesaj ajunge la colegii noștri, care nu cred că a fi consultat este același lucru cu a fi luat în seamă.

Din păcate, dialogul social este încă mimat în România, nu se pune preț pe el, iar dacă eu vin la masa negocierilor și îți spun, ție, Guvernul României, că indicii de ierarhizare sunt umilitori pentru categoria de personal didactic de predare din învățământul preuniversitar, iar tu a doua zi vii și adopți legea așa cum ai dorit, înseamnă că într-adevăr m-ai consultat în sensul de a auzi care este punctul meu de vedere, dar ai făcut tot ce ai dorit tu. Asta nu înseamnă că am fost de acord cu ce ai prezentat. Am o listă lungă de probleme și supărări care apasă pe colegii mei din învățământul preuniversitar”, a punctat Mitică Iosif, președintele SLSIP Constanța, în cadrul unei conferințe de presă care a avut loc vineri, 9 februarie a.c..

Printre principalele supărări: cota mică din PIB alocată educației. Aceasta este de aproximativ 3%, în condițiile în care Legea Educației, adoptată în 2011 stipulează clar că trebuie să fie de 6%. „Este evident că educației, prin încălcarea legii, nu i se alocă suficient și de aici pleacă toate problemele cu care se confruntă colegii noștri, elevii noștri și părinții lor”, a atras atenția liderul de sindicat.

„Educația nu este prioritate națională!”

Diferențele salariale care se fac între profesori, cadrele nedidactice din învățământ și alte categorii de angajați din sistemul bugetar este la fel de umilitor, consideră sindicaliștii.

„Modul în care personalul din învățământ a fost clasat în grilele de salarizare este o altă nemulțumire. Din punctul meu de vedere, dacă ai un raport în sectorul bugetar, de 1 care înseamnă muncitor necalificat, la 12, care înseamnă salariul plătit președintelui României, și un profesor cu studii superioare de lungă durată, care are gradul didactic 1 și peste 25 de ani de vechime are indicele de ierarhizare maxim 2,21, este evident că România nu consideră nici acest sistem, nici pe oamenii săi, prioritate națională”, a adăugat Mitică Iosif.

Profesorii buni vor fi îndepărtați, tinerii nu vor mai vrea să vină în învățământ!

Care vor fi urmările? Unele nefaste pentru educație și mai ales pentru copii, căci, așa cum a punctat liderul sindical, există riscul ca școlile să prefere să îndepărteze profesorii cu ani mulți de vechime, cu gradații de merit, în favoarea tinerilor, pentru că ...au salarii mai mici și astfel școlile se pot încadra în bugetele impuse. Dar ce tineri vor dori să vină la catedră, pentru un salariu de 1.600 de lei în mână?

„Suntem oameni cu capul pe umeri, avem copii, câți dintre noi i-am mai îndemna pe copiii noștri să mai intre în învățământ știind că un debutant are, după ultimele creșteri, salariul net undeva la 1.500 – 1.600 de lei. Faceți comparații cu ce se întâmplă în celelalte sectoare, cum sunt salariile la Poliția Locală, în alte domenii și veți vedea că nu vor mai veni în învățământ elitele.

Tinerii nu mai sunt motivați nici să intre în învățământ, iar dacă au intrat, cu regret, nu sunt motivați să rămână. (...) Este un lucru extraordinar de grav că nu se ține cont de aceste aspecte și atunci dușmanii sistemului devin cei care au cel mai mare grad de pregătire. Dacă ai în colectivul profesoral cadre didactice cu gradul profesoral 1, care au o vechime în muncă mare, au și gradații de merit, vei constata că deși ai numărul de elevi potrivit, nu te poți încadra în buget.

Atunci, care este soluția? Să scăpăm de cei care au grade profesorale mari, care au gradații de merit și au demonstrat că au chemare pentru cariera didactică, să facem în așa fel în cât să dispară această singură modalitate de premiere care este gradația de merit și eventual să încadrăm numai debutanți sau necalificați. pentru că într-o astfel de situație, va fi minunea minunilor, toate școlile vor putea să se încadreze în buget. Dar nu vom mai putea vorbi despre o educație de calitate, așa cum ne dorim”, a subliniat liderul sindical Mitică Iosif.

În consecință, având în vedere numeroasele nemulțumiri, sindicaliștii iau în calcul organizarea de manifestări și inclusiv declanșarea grevei generale.

Rămâne de văzut, însă, dacă inițiativele lor de protest vor fi și puse în aplicare de profesorii de la catedră. Aceștia nu se grăbesc să intre în grevă, având în vedere că pentru zilele respective li se taie din salarii.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Moarte ciumei rosii!!!
2
0
pesedeii vor numai prosti manelizati si tiganizati nu au nevoie de oameni educati pt ca aceia nu se uita la antena 3 si nici nu voteaza cu comunistii imputiti ai lui dragnea
3
0
VA FI VAI DE TARA ASTA. LIPSA EDUCATIEI VA FI CA O LIPSA DE APARARE NATIONALA. Numai daca inteleg cei de la catedra despre cat de important este rolul lor , numai asa se poate schimba ceva. Asta-i chestiune de APRARE NATIONALA la fel ca SANATATEA SI ARMATA.
2
0
Nu va este rusine??? Ce ati facut pentru invatamantul constantean?? V-ati marit salariile din banii profesorilor!Luati salariile degeaba!!
3
0
faceti referire la politia locala???este o institutie ,unde nimeni nu face nimic..dar nimic...asa-i norocul nostru...sa stam...sa dormim pe unde apucam...sa luam bani la greu...nici nu stiti voi ce salarii avem???daca va spunem ...sincer va ingroziti...asta-i viata...
7
0
Daca ar fi sa te iei dupa copii, acestia s-ar jucat toata ziua. Am putea folosi joaca drept vector purtator ar informatiilor, insa copiii raman cu mentalitate infantila, nu evolueaza. Prezenta fizica si mentala este foarte importanta. Uitati-va ce se intampla in Universitati cu studentii care sunt inca adolescenti vulcanici pana pe la jumatatea anului 3. Trebuie gasita o formula democratica, insa in care prezenta este considerata importanta. Si, intr-adevar, AFARA CU PROFESORII PROSTI SAU CORUPTI!
2
4
uite asa , cum iau eu permis cu asemenea profesori tembeli.
1
5
Problema este pusa gresit de profesori. Pentru a face bani adevarati, profesorii au nevoie ca obligativitatea participarii la cursuri sa dispara. Din acel moment profesorii buni vor avea foarte multi elevi pe internet. Profesorii prosti vor fi evitati. Si astfel se democratizeaza invatamantul.
4
7

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108