REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Senat: Acţiunile de despăgubiri civile pentru prejudiciile în urma vătămărilor integrităţii fizice şi psihice se taxează cu 100 lei

Senat: Acţiunile de despăgubiri civile pentru prejudiciile în urma vătămărilor integrităţii fizice şi psihice se taxează cu 100 lei

Replica API 12 august 2020 | 00:00 986

Acţiunile şi cererile privind despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi psihice se taxează cu 100 lei, a decis, marţi, Senatul potrivit stiripesurse.ro.

S-au înregistrat 116 voturi pentru şi 12 abţineri.

Propunerea legislativă pentru completarea în acest sens a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru a fost iniţiată de deputaţii PNL Gabriel Andronache şi Ioan Cupşa.

Potrivit celor adoptate, "acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice se taxează cu 100 lei".

Iniţiatorii au menţionat că propunerea legislativă reprezintă o corectare a legislaţiei privind taxele judiciare de timbru, în sensul armonizării cu legislaţia penală, ca urmare a intrării în vigoare a noului Cod Penal, ocazie cu care a fost modificat textul infracţiunii de vătămarea corporală din culpă.

"Este unanim acceptat că dreptul de acces la justiţie nu poate fi un drept absolut, ci unul care poate implica limitări, cât timp acestea sunt rezonabile şi proporţionale cu scopul urmărit. Or, faţă de aprecierile persoanei vătămate, care pot fi subiective, limitările sunt date de hotărârile pronunţate de instanţele de judecată, singurele abilitate să judece, potrivit principiului proporţionalităţii şi a altor principii de drept, care este importanţa şi valoarea drepturilor lezate. Întrucât în actuala legislaţie privind taxele judiciare de timbru este reglementat accesul la justiţie pentru acţiunile privind stabilirea şi acordarea de despăgubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice prin plata unei taxe de 100 lei, considerăm că prejudiciile cauzate prin vătămările aduse integrităţii fizice şi/sau psihice ale persoanelor au o însemnătate cel puţin egală cu cele dintâi menţionate, astfel încât se impune, cu necesitate, ca acţiunile şi cererile având ca obiect despăgubiri civile pentru prejudiciile materiale şi morale decurgând din vătămări ale integrităţii fizice şi/sau psihice trebuie să fie taxate cel mult similar, respectiv cu 100 lei", au motivat iniţiatorii proiectul de lege.

Senatul este prima Cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108