REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Senat: Activitatea Institutului Român pentru Drepturile Omului - reglementată în conformitate cu recomandările europene

Senat: Activitatea Institutului Român pentru Drepturile Omului - reglementată în conformitate cu recomandările europene

Replica API 1 iulie 2020 | 00:00 1041

Senatorii au dat vot favorabil în unanimitate, marţi, propunerii legislative pentru modificarea şi completarea Legii nr.9/1991 privind înfiinţarea Institutului Român pentru Drepturile Omului (IRDO), care reglementează statutul organelor de conducere ale institutului, statutul personalului acestuia, structurii organizatorice şi modalităţii de funcţionare.

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr 9.1991 privind înfiinţarea IRDO, ca urmare a recomandării din partea Comisarului pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei privind consolidarea eficienţei, eficacităţii, independenţei instituţiei, precum şi clarificarea competenţelor şi asigurarea resurselor umane şi financiare necesare pentru realizarea mandatului IRDO, scrie Agerpres.

Potrivit unui amendament, Consiliul general al institutului cuprinde 11 membri: doi membri desemnaţi de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Camera Deputaţilor, numiţi de Birourile permanente reunite; doi membri desemnaţi de Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale din Senat, numiţi de Birurile permanente reunite; 3 reprezentanţi ai mediului academic din domeniul drepturilor omului din cadrul unor universităţi de prestigiu din ţară, desemnaţi de Comitetul director al Institutului şi numiţi de Birourile permanente reunite; 4 reprezentanţi ai societăţii civile cu activitate în domeniul drepturilor omului, desemnaţi de Comitetul director al Institutului şi numiţi de Birourile Permanente reunite.

În termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial a prezentei legi, Comitetul director elaborează Regulamentul de organizare şi funcţionare al IRDO, pe care directorul Institutului îl înaintează în vederea aprobării în şedinţa Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Senatorul PSD Titus Corlăţean a subliniat necesitatea propunerii legislative, iniţiată de Comisiile pentru drepturile omului ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru mai buna organizare a IRDO - prima instituţie privind drepturile omului înfiinţată în România după decembrie 1989.

El a amintit că IRDO are parteneriate şi susţinere din partea unor organizaţii internaţionale precum Consiliul Europei, OSCE, Centrul ONU de la Geneva.

"IRDO este o instituţie importantă, care are un rol important în parteneriatele pe care le-a avut de-a lungul anilor cu alte instituţii româneşti, cu ONG-uri, cu şcoli în promovarea educaţiei pentru o cultură a drepturilor omului, cu un centru de documentare, cu o revistă a drepturilor omului şi cu competenţa de a întocmi informări şi rapoarte inclusiv pentru organizaţii internaţionale privind situaţia drepturilor omului în Romania. (...) Era nevoie de o activizare a institutului şi de o mai bună organizare de punere în valoare a competenţelor dar, pe de altă parte, era nevoie să se aducă la zi legislaţia privind înfiinţarea şi organizarea IRDO cu privire la anumite competenţe, anumite modalităţi de a-şi desfăşura activitatea. (....) România are nevoie de profesionişti în materia drepturilor omului şi din mediul neguvernamental", a argumentat senatorul PSD.

Propunerea legislativă a fost adoptată tacit de Camera Deputaţilor, Senatul fiind camera decizională.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108