REPLICA ONLINE CONSTANTA

3.7° ConstanÈ›a Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
3.7° ConstanÈ›a MarÈ›i, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Senat: OUG privind amânarea ratelor, amendată; debitorii cu întârzieri la plata ratelor pot solicita amânarea

Senat: OUG privind amânarea ratelor, amendată; debitorii cu întârzieri la plata ratelor pot solicita amânarea

Replica API 9 aprilie 2020 | 00:00 1047

Senatul a adoptat cu amendamente, în calitate de primă Cameră sesizată, OUG 37/2020, care prevede suspendarea rambursării ratelor şi pentru debitorii cu întârzieri la plată, perioada maximă de creditare prevăzută în reglementările creditorilor putând fi depăşită cu o perioadă egală cu durata suspendării obligaţiei de plată.

Senatorii s-au exprimat, în şedinţa plenului de miercuri, într-o reuniune desfăşurată prin mijloace electronice, cu 85 de voturi "pentru", 26 "împotrivă" şi 19 abţineri.

Actul normativ stabileşte că obligaţia de plată a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, se suspendă la cererea debitorului până la 31 decembrie 2020.

Preşedintele Comisiei economice din Senat, Daniel Zamfir (PSD), a precizat că printre amendamentele adoptate în comisie şi însuşite de plenul Senatului se numără şi cel care dă posibilitatea tuturor debitorilor care au întârzieri la plata ratelor să poată solicita amânarea.

"Să nu fie eligibili pentru amânarea plăţii ratelor doar cei care sunt la zi cu plata, ci toţi, pentru că în ultimul an sunt peste 700.000 de debitori. Nu putem să-i afundăm şi mai mult, acum, cu pandemia. Şi pentru contractele în leasing se poate solicita amânarea plăţii ratelor. Un alt amendament vizează eliminarea capitalizării dobânzii şi pentru creditele de consum de la instituţiile financiar nebancare, ceea ce înseamnă că nu se plăteşte dobândă la dobândă. Ordonanţa prevedea că doar pentru creditele ipotecare nu se capitaliza dobânda. Solicitarea pentru amânarea ratelor se face o singură dată până la 31 decembrie, şi nu în termen de 30 de zile, cum prevedea Ordonanţa", a explicat, Zamfir, scrie Agerpres.

Potrivit altui amendament adoptat de Senat, nu orice persoană juridică va putea solicita amânarea plăţii ratelor, ci doar cele a căror activitate a fost întreruptă parţial sau total sau diminuată cifra de afaceri cu 15% faţă de media lunilor ianuarie şi februarie şi nu 25%, cum era prevăzut în forma iniţială a ordonanţei.

Senatorul PNL Romulus Bulacu a adresat colegilor parlamentari "un apel la responsabilitate şi maturitate, fără demagogie şi populism" şi a anunţat votul împotrivă al senatorilor liberali pentru aceste amendamente "care nu au avizul BNR".

"Actele normative nu trebuie să încarce şi mai mult bugetul care este deja împins la maximum, aşa cum se întâmplă în orice vreme de criză. Îi îndemn pe colegii parlamentari să pună umărul alături de Guvernul României în prioritizarea a ceea ce este important pentru comunitate şi nu pentru interesele electorale. Nu e vremea de atacuri politice, nu e timpul pentru campanii electorale. E momentul acţiunii comune susţinute de toată lumea", a afirmat Bulacu.

Senatorul USR Ramona Dinu a explicat că prin unele amendamente "riscurile microeconomice pe termen scurt se transformă în riscuri macroeconomice pe termen mediu şi lung". Ea a menţionat că a fost însă de acord cu amendamentul referitor la capitalizarea dobânzii.

"Fragilizăm sistemul bancar şi prin aceasta fragilizăm economia României. Cum vom reuşi oare să facem relansarea economiei României, fără a recurge la credit?", a spus Dinu, motivând votul de abţinere al senatorilor USR.

Senatorul UDMR Antal Lorant a subliniat că înainte de emiterea OUG 37/2020 era necesar un dialog între Guvern şi Parlament şi a anunţat votul favorabil al senatorilor UDMR pentru Ordonanţă în forma amendată.

Senatorul Adrian Ţuţuianu (Pro România) s-a pronunţat pentru Ordonanţa modificată. "Nu cred că povara crizei economice trebuie transferată exclusiv pe seama celor mulţi (...) şi să protejăm excesiv sistemul bancar (...) Alte state europene au adoptat măsuri similare cu ale ordonanţei cu amendamentele aprobate", a spus Ţuţuianu.

Preşedintele interimar al Senatului, Titus Corlăţean, a condus reuniunea din sala de plen, unde a fost asistat de secretarii George Dircă şi Marian Pavel, ceilalţi parlamentari lucrând de la distanţă.

Proiectul de lege pentru aprobarea OUG 37/2020 privind acordarea unor facilităţi pentru creditele acordate de instituţii de credit şi instituţii financiare nebancare anumitor categorii de debitori va fi dezbătută şi de Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Taiati odata pensiile speciale si toate celelalte indemnizatii date aiurea revolutionarilor, deportatilor, sportivilor, etc. Nu o mai lungiti atata. Veti ramane fara electorat. Taiati salariile si pensiile foarte mari. Plafonati tarifele notarilor, avocatilor, arhitectilor, cadastristilor care in prezent pur si simplu ne jefuiesc.
0
0
Prostu asta pune aceiasi chestie peste tot. Mai parlitule. cine te baga pe tine in seama? Mare cretin esti
0
0
Guvernatilor, parca sunteti surzi si orbi : nu vedeti, nu auziti cum electoratul cere de ani de zile anularea tuturor pensiilor speciale, anularea indemnizatiilor revolutionarilor, deportatilor, etc., plafonarea salariilor nete la 5.000 de lei si a pensiilor la 4.000 lei ? Nu reduceti in masa salariile celor care muncesc cinstit. Va pierdeti electoratul si dispareti ca partid politic la fel cum s-a intamplat cu Partidul Democrat. Faceti ce va cer alegatorii.
2
1

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920