REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Senatorul Ionuţ Zisu, trimis în judecată pentru trafic de ţigări la Vama Veche

Senatorul Ionuţ Zisu, trimis în judecată pentru trafic de ţigări la Vama Veche

Replica API 3 aprilie 2015 | 23:21 884

Capii duty-free-urilor, simpli operatori?

Capii duty-free-urilor, simpli operatori?

Senatorul Ionuţ Elie Zisu a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală, alături de angajaţii unui magazin de tip duty free de la punctul de trecere al frontierei Vama Veche, fiind vorba de contrabandă cu ţigări. Trimişi în judecată pentru complicitate la evaziune fiscală sunt şi: Grosu Stelian, Nivaci George, Cioti Nicolae, Tocia Stelian, Caracoti Stelian Marius, Nicolae George, Caracota Anton, Giumba Mihai, Emilian Iuliana Cristina, Dănilă Sabina Maria, angajaţi ai punctului de lucru. Prejudiciul adus statului este de 1.612.509 lei. Însă, situaţia nu este una tocmai nouă, cotidianul „Replica” de Constanţa scriind despre aceste lucruri şi la finele anului 2006.

Reporterii „Replica” semnalau, încă de la finele anului 2006, cum operatorii duty-free-urilor din Punctul de Frontieră Vama Veche vindeau cartoane întregi de ţigări, fără a se mai preocupa să elibereze şi bonuri fiscale pentru marfa comercializată. Astfel, pe 5 martie 2007, Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Constanţa a descoperit că angajaţii duty-free-urilor GFS şi administratorul acestora au prejudiciat statul român cu peste opt miliarde de lei, în doar câteva luni. Ulterior, cazul a fost declinat către DIICOT. De data aceasta însă, iată că toţi au fost trimişi în judecată de către Parchetul General. Astfel, în rechizitoriul întocmit de procurori, senatorul Ionuţ Elie Zisu, în calitate de administrator al SC GFS Duty Free România SRL, a omis să constituie şi să vireze acciza datorată bugetului consolidat al statului, ca urmare a evidenţierii în actele contabile sau în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operaţiuni reale, ori evidenţierea altor operaţiuni fictive. Totodată, inculpatul Stelian Grosu, în calitate de responsabil al magazinului din Punctul de Trecere al Frontierei Vama Veche, judeţul Constanţa (calitate cu care a fost învestit de administratorul SC GFS D.F.R. SRL, Ionuţ Elie Zisu), a înlesnit inculpaţilor vânzători în cadrul unităţii tip duty free comercializarea nelegală a produselor tip ţigarete. Din probele administrate pe parcursul urmăririi penale a mai rezultat faptul că inculpaţii Nivaci George, Cioti Nicolae, Tocia Stelian, Caracoti Stelian Marius, Nicolae George, Caracota Anton, Giumba Mihai, Emilian Iuliana Cristina şi Dănilă Sabina Maria – toţi operatori duty free (vânzători) în cadrul magazinului mai sus amintit, au vândut o cantitate de 58.058 cartoane de ţigarete (peste nivelul destinat uzului personal stabilit de Ministerul Finanţelor Publice), către persoane fizice care nu figurează în evidenţele IJPF Constanţa ca intrate sau ieşite din ţară, rezultând că acestea au fost comercializate pe teritoriul României, devenind astfel produse accizabile. O relevanţă deosebită o prezintă constatarea că, din cele 191 persoane care figurează în evidenţa Punctului de Trecere a Frontierei Vama Veche şi care ar fi achiziţionat ţigarete în cantităţi impresionante din magazinul duty free, doar două sunt evidenţiate cu date de identitate şi număr de paşaport valide. Prejudiciul total estimat adus bugetului de stat este în cuantum de 1.612.509 lei, iar în vederea recuperării acestuia procurorii au dispus instituirea unor sechestre pe bunuri mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor. Dosarul a fost trimis, spre competentă soluţionare, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Anchetaţi şi în 2007: capii duty-free-urilor de la Vama Veche, simpli operatori?

Reîntorcându-ne în 2007, oamenii legii au demarat o anchetă după ce, la finele anului 2006, reporterii Replica aduceau în atenţia opiniei publice cu ce se ocupa “caracatiţa” duty-free-urilor de la Vama Veche. Potrivit anchetatorilor, în perioada ianuarie- septembrie 2005, Ionuţ Elie Zisu, de 42 de ani, administratorul din acte al societăţii SC GFS Duty-Free România SRL Ilfov şi cei 12 angajaţi ai săi, care lucrau la punctele de lucru din Vama Veche, adică Răzvan Petrovici, de 39 de ani, din Bucureşti, Costel Bobic, de 50 de ani, din Bucureşti, George Nivaci, de 28 de ani, Nicolae Cioti, de 31 de ani, Stelian Tocia, de 28 de ani, George Nicolae, de 26 de ani, Anton Caracota, de 39 de ani, Stelian Marius Caracoti, de 28 de ani, Mihai Giumba, de 31 de ani, Iuliana Emilian, de 38 de ani, toţi din Constanţa şi Sabina Maria Dănilă, de 31 de ani, din Mangalia, au falsificat bonurile fiscale aferente ţigărilor comerializate. Potrivit poliţiştilor, metoda de operare a angajaţilor duty-free-urilor era destul de simplă. Aceştia falsificau pur şi simplu datele privind cumpărătorii. Astfel, pe bonurile fiscale au fost trecute persoane care în perioada respectivă nu au ieşit din ţară sau persoane care ar fi avut mai multe paşapoarte. Însă, ceea ce părea ciudat la acea dată se lega de faptul că nume cu rezonanţă apăreau în acheta oamenilor legii ca şi simpli angajaţi. Este vorba despre Răzvan Petrovici şi Costel Bobic, care erau cunoscuţi ca şi capii afacerilor, nu ca operatori ai magazinelor.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108