REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.3° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Senatorul PSD Mihu s-a trezit vorbind despre SALVAREA CAZINOULUI, fără să aibă minime cunoştinţe despre situaţie!

Senatorul PSD Mihu s-a trezit vorbind despre SALVAREA CAZINOULUI, fără să aibă minime cunoştinţe despre situaţie!

Replica API 6 iunie 2018 | 00:00 345

Bate câmpii cu NEVERSEA şi UNTOLD

Bate câmpii cu NEVERSEA şi UNTOLD

Cazinoul, emblemă a Constanței, se degradează din ce în ce mai mult, de la o zi la alta, iar specialiștii atrag atenția că reabilitarea monumentului istoric a devenit deja o urgență. În repetate rânduri, privirele tuturor s-au îndreptat către parlamentarii constănțeni, ridicându-se întrebarea de ce nu iau atitudine, pentru a fi depășite problemele de ordin birocratic, ce întârzie demararea lucrărilor de consolidare și reabilitare. Luni, 4 iunie a.c., senatorul PSD Constanța Ștefan Mihu, în ședința Senatului, a luat atitudine și a adus în atenția ministrului Dezvoltării Regionale și a Administrației Publice, Paul Stănescu, și a președintelui Companiei Naționale de Investiții, Manuela Irina Pătrășcoiu, problema Cazinoului.

Deși intenția poate fi considerată bună, din modul cum a pus problema, în întrebarea adresată celor două oficialități, este evident că senatorul PSD Ștefan Mihu nu este familiarizat cu problemele pe care le întâmpină reabilitarea Cazinoului de pe faleza Constanței, „edificiul de o inestimabilă valoare istorică și culturală”, atât pentru Constanța, cât și pentru România, cum îl descrie chiar parlamentarul.

Senatorul Ștefan Mihu: „Cazinoul este lăsat într-o veritabilă paragină”

Redăm, în rândurile următoare, întrebarea adresată de senatorul PSD.

„Municipiul Constanța are privilegiul de a găzdui unul dintre cele mai celebre edificii ale perioadei de dinaintea Primului Război Mondial: este vorba despre Cazinoul din Constanța, inaugurat, în forma actuală, în 1912, deci având o vârstă similară cu cea a României!

În pofida acestui statut faimos, construcția este lăsată, cu deplină indiferență, într-o veritabilă paragină, de ani buni, fără ca vreuna dintre autoritățile competente să se autosesizeze. În plus, Cazinoul a fost inclus, într-un mod rușinos, putem spune, într-un top al celor mai periclitate 7 clădiri istorice din Europa, alături de clădiri din Austria, Albania, Georgia şi Marea Britanie.

Potrivit informațiilor furnizate de mass-media, prestigioasa organizație non-guvernamentală Europa Nostra, condusă de apreciatul tenor Placido Domingo, are în vedere reabilitarea edificiului și în perioada următoare, acest ONG va vizita Constanța, împreună cu un grup de specialiști în domeniu, în tentativa de a salva de la distrugere acest celebru monument istoric al României și al Europei. Semnalăm, în același timp, faptul că există și alte organizații –precum reprezentanții NEVERSEA și UNTOLD – care s-au arătat dispuse să doneze sume semnificative de bani pentru salvarea monumentului istoric menționat.

Toate acestea se întâmplă în vreme ce Compania Națională de Investiții, instituție națională, căreia îi revin, prin lege, responsabilitățile legate de refacerea monumentelor istorice, nu mișcă un deget, mimând organizarea de licitații - care, ce să vezi, sunt, pe rând, constestate – în vreme ce starea Cazinoului este de la o zi la alta tot mai precară!

Față de cele de mai sus, vin și vă intreb, stimate domnule Ministru și stimată doamnă Președinte: ce măsuri urgente își propun MDRAP si CNI pentru a salva de la distrugere Cazinoul din Constanța?”, a punctat senatorul PSD Ștefan Mihu.

Nici o referire la adevărata problemă, legea achizițiilor publice

Remarcăm faptul că, în modul în care prezintă situația, senatorul PSD nu face nicio referire la ceea ce este, după cum au subliniat în repetate rânduri, atât reprezentanții Companiei Naționale de Investiții, cât și cei ai Primăriei Constanța, reala problemă care ține pe loc procesul de reabilitare: legea achizițiilor publice. Aproximativ zece milioane de euro au fost alocate pentru această amplă lucrare, iar în acest moment sunt „puse deoparte”, astfel că banii nu sunt, cel puțin pentru început, o problemă. Este drept, însă, că dacă lucrările vor mai fi mult amânate, fondurile vor fi insuficiente, având în vedere că edificiul se tot degradează.

Dar în acest timp, pentru că legislația achizițiilor publice permite firmelor care pierd să conteste licitațiile la nesfârșit...asta se întâmplă! Contestațiile ajung în instanță, urmează etapele legale, care sunt de durată, iar anii trec...

Compania Națională de Investiții „mimează organizarea de licitații”, după cum acuză Ștefan Mihu, pentru că astfel îi impune legea achizițiilor publice. Un proiect pentru modificarea acestei legi a fost pus pe hârtie, urmând să fie adoptat în ședință de Guvern, despre care premierul Viorica Dăncilă susținea că va scurta perioada de contestații și va elimina barierele în calea investițiilor.

Pe de altă parte, o altă problemă este absența oricărei lucrări de conservare. Așa cum subliniau specialiștii – arhitectul constănțean Radu Cornescu, în special – până la demararea reabilitării, întârziată mult de birocrație, sunt necesare lucrări de conservare.

Dezbatere la Constanța despre soarta Cazinoului

În altă ordine de idei, situația Cazinoului urmează să fie subiectul unei dezbateri care va avea loc miercuri, 6 iunie a.c., la Biblioteca Județeană „I.N. Roman”. Evenimentul este organizat de Expert Forum (EFOR) împreună cu Centrul pentru Resurse Civice / The Civic Resource Centre și Specializarea Jurnalism din cadrul Facultății de Litere, Universitatea Ovidius din Constanța. Vor fi prezenți dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă din Constanța, arhitectul Radu Cornescu și arhitectul Daniela Costea, din partea Asociației ARCHÉ. Dezbaterea are loc în contextul proiectului Europa MEA - Mobilize/Energize/Active citizens.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și:

https://www.replicaonline.ro/fagadau-vorbeste-de-contestatiile-la-proiectul-cazino-o-firma-are-mai-multe-drepturi-decat-o-comunitate-locala-334679/

https://www.replicaonline.ro/nimeni-nu-se-ocupa-de-conservarea-cazinoului-la-aceasta-ora-acoperisul-sta-sa-cada-si-nu-mai-este-racordat-la-enel-342527/

https://www.replicaonline.ro/propunere-cazinoul-ar-putea-sa-gazduiasca-evenimente-culturale-pana-la-restaurare-342658/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Stefan Mihu a fost un ec. modest, care prin relatiile makidonesti s-a infiltrat la Adm Fin, dar meserie zero. Apoi in politica - un neica nimeni. Ca e prost nu-i destul, E si fudul!
1
0
Primaru Constantei , de acum 107 ani , a reusit sa construiasca , o asa capodopera arhitecturala , precum Cazinoul ...fara sa aiba tehnologia de acum !!!!! Iar oamenii politici din Constanta , de acum , nu se pun in miscare , pentru reabilitarea acestei cladiri , emblema a orasului ...
5
0
Omul e un banal dobitoc inofensiv, ignorati-l.
6
2
Sa trezit si babalau asta sa spuna ceva . De cand e senator nu a facut nimic pentru oras .
6
3
nenorocitii dracului nu fac nimic pentru renovarea acestui simbol al Romaniei --- rusine rusine rusine
4
5
Florentina, ramane cum am stabilit. Bani de la noi nu, iti dam in schimb plua.
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272