REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Şerban Nicolae spune că Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor ar trebui să facă şi investigaţii la bănci

Şerban Nicolae spune că Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor ar trebui să facă şi investigaţii la bănci

Replica API 19 martie 2019 | 01:35 401

Şerban Nicolae

Liderul grupului senatorial PSD, Şerban Nicolae, a afirmat luni că analizează posibilitatea modificării Legii pentru prevenirea spălării banilor, astfel încât Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB) să poată derula investigaţii privind activitatea unor bănci în domeniile de care se ocupă instituţia.

Amintind că "la nivelul UE s-a constatat o preocupare legată de operaţiuni de spălare de bani efectuate de bănci importante, dintre care unele au subsidiare în ţara noastră", Şerban Nicolae l-a întrebat, în şedinţa Comisiei juridice din Senat, pe reprezentantul ONPCSB dacă există vreo investigaţie în curs a oficiului referitoare la o eventuală spălare de bani a subsidiarelor din România a acestor bănci.

"În conformitate cu legea, partea de supraveghere a instituţiilor bancare este în responsabilitatea BNR. Noi aducem eventual informaţii", a spus reprezentantul ONPCSB.

Şerban Nicolae a adăugat că îi este greu să creadă că "bănci importante din Vest care comit acte de spălare a banilor" ar fi "ocolit" România.

"Poate e nevoie să umblăm şi la lege, în aşa fel încât OSP să se ocupe şi de asemenea investigaţii din oficiu. Poate semnalaţi BNR o serie întreagă de concluzii, aspecte care ţin de funcţionarea unor subsidiare bancare pe teritoriul României. Poate e nevoie să umblăm şi la lege, în aşa fel încât să nu constatăm că bănci importante cu subsidiare în România spală bani de ordinul miliardelor şi plătesc ca să nu facă închisoare, nişte persoane importante, în fapte de corupţie. Penalii lor nu fac niciodată închisoare, penalii lor plătesc de ordinul sutelor de milioane, penalii lor pot să facă înţelegere cu organismele judiciare şi executive ale Uniunii Europene. Dar la noi nu sunt nici măcar penali, ba dimpotrivă, apară statul de drept, apară Justiţia de penali. Şi mi-e foarte greu să cred că bănci importante din Vest comit acte de spălare a banilor la un asemenea nivel fără ca o subsidiară dintr-o ţară importantă în zona estică - pentru că era vorba de spălare de bani pe relaţia cu Rusia, să fie foarte clar -, şi mi-e greu să cred că au ocolit România, măcar pentru operaţiunile financiare de acoperire", a afirmat Şerban Nicolae.

Luni, Comisia juridică a Senatului a adoptat un raport favorabil prin reexaminarea Legii pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului şi punerea în acord a prevederilor acestui act normativ cu decizii ale CCR.

Actul normativ reexaminat prevede instituirea sistemului naţional de prevenire şi combatere a terorismului prin transpunerea Directivei UE 2015/849 a PE şi a Consiliului din 20 mai 2015 prin prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanţarea terorismului.

Proiectul de lege, iniţiat de Guvern, va intra în dezbaterea plenului Senatului.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Dute tu Serbane la ce fata ai ingheta aia de frica chiar daca te uiti frumos la ei.
8
0
Ce mecla de bovina retardata are!!!
12
0
Voua porcilor sa va faca POPORUL control la averea transferata in conturile voastre. Averea tarii se gaseste acum in mainile priviligiatilor politici care si-au facut legi sa poata fura si devaliza tara fara sa pateasca nimic. Asa ceva nu se poate si va veni o vreme cand toti HOTII vor plati cu varf si indesat pentru toate crimele comise. Sa ruinezi si sa distrugi economia unei tari este o crima, GENOCID este. Pentru asta veti fi judecati ca Ceausescu TOTI
11
0
Grofule! Ce mutra ai !? Cand scapam de porcii astia, ciumalaii astia ?? Mult nu mai este, daa.....
10
0
Romani, trebuie sa credem si sa luptam asa cum lupta Codruta acum si, sigur...CORUPTIA VA FI INFRANTA! Luptati, luptam si castigam! Nu ne poate ingenunchea o gasca de hoti, vremelnic ajunsa sa conduca tara. Fara televiziunile si vuvuzelele antenelor cu stapani condamnati penali, HOTII astia de mult erau la puscarie si averea tarii, a noastra, furata de ei, inapoiata.
12
0
vor face controale si la banci dupa ce vor face ancheta a modului in care voi simplii soferi, mincitori necalificati , scoliti peste noapte ati dobandit averi imensed- intai voi si apoi altii. Sa explice puscariasul draknea din ce sau cu si-a facut acel imperiu pe doua strazi, hotel-etc, etc-, poate ne vinde si noua patentul. Eu am un principiu destul de sanatos, pretinzi corectitudine atata tim cat tu esti corectitudinea intruchipata- dar unui hot nu ii este permis asa ceva
10
0
Cine PLM are curaj sa se bage in afacerile mafiei consolidate? Romania este desemnata ca fiind o piata de desfacere,sprijinita chiar de parte mare din romanii decerebrate,reprezentati de ONG-uri sorosiste si de partide de cacat ca PNL,USR,Plus si alte bazaconii.
1
13

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920