REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° ConstanÈ›a Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° ConstanÈ›a Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Serviciul de Informaţii Externe îi răspunde Laurei Kovesi: SIE nu monitorizează cetăţenii români în străinătate

Serviciul de Informaţii Externe îi răspunde Laurei Kovesi: SIE nu monitorizează cetăţenii români în străinătate

Replica API 27 aprilie 2016 | 00:45 281

Laura Codruța Kovesi, şeful DNA, a declarat că de la preluarea mandatului la conducerea DNA nu a primit niciun fel de informare de la Serviciul de Informații Externe. Ea afirmă că este suspect acest lucru, având în vedere că ies la iveală "tot mai mulţi inculpaţi" care au firme, conturi şi proprietăţi de lux în străinătate. SIE răspunde că nu e treaba serviciului să supravegheze cetăţeni români în străinătate.

UPDATE Serviciul de Informaţii Externe îi răspunde şefului DNA că, prin natura meseriei de spion, nu intră în obiectul lor de activitate să supravegheze cetăţeni români pe teritoriul altor state. Mai mult, pe teritoriul statelor aliate (UE, NATO), SIE nici nu are voie să acţioneze fără sprijinul şi colaborarea serviciilor locale, ceea ce înseamnă că în Franţa (exemplu dat de laura Kovesi) SIE nu activează.

SIE mai arată în replica transmisă şefei DNA că, în măsura în care ia cunoştinţă de fapte cu potenţial infracţional comise de persoane fizice sau juridice române în străinătate, le transmite instituţiilor abilitate din ţară. Comunicatul SIE precizează că anul trecut a transmis 45 de note şi sesizări privind posibile infracţiuni economice, fapte de corupţie, riscuri la adresa securităţii economice, însă niciuna dintre acestea nu a ajuns la DNA. Destinatarii au fost, potrivit comunicatului, SRI, Ministerul de Interne, Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor, ANAF, Ministerul Apărării.

În încheierea comunicatului, SIE arată că nici nu a primit de la DNA vreo solicitare de obținere de informații vizând vreo persoană fizică sau juridică cercetată pentru fapte de corupție, potrivit RTv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108