REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Shyamalan revine pe ecrane cu ''Glass'', o continuare a peliculelor ''Unbreakable'' şi ''Split''

Shyamalan revine pe ecrane cu ''Glass'', o continuare a peliculelor ''Unbreakable'' şi ''Split''

Replica API 17 ianuarie 2019 | 00:00 295

Night Shyamalan

La aproape 20 de ani de la lansarea ''Unbreakable'' şi la doi ani după ''Split'', regizorul şi producătorul american M. Night Shyamalan reuneşte personajele din cele două lumi ficţionale în noua sa peliculă ''Glass'', un film cu supereroi maliţioşi şi inteligenţi, în antiteză cu blockbuster-urile din universul Marvel care dictează ritmul filmelor contemporane de acţiune, notează AFP.

''Glass'', care va avea premiera în România la 18 ianuarie potrivit site-ului IMDb, îl readuce în prim-plan pe David Dunn (interpretat de Bruce Willis), protagonistul din ''Unbreakable''. În acest film lansat în anul 2000, Dunn descoperă că este înzestrat cu puteri neobişnuite după un accident de tren din care doar el scapă nevătămat. Pe lângă forţa fizică ieşită din comun, eroul află că poate anticipa evenimente dezastruoase.

Dunn îşi acceptă vocaţia şi devine justiţiar, sub atenta supraveghere a lui Elijah Price (Samuel L. Jackson), un colecţionar de benzi desenate cu super-eroi, înzestrat cu o inteligenţă machiavelică. În cele din urmă, se dovedeşte că Price este ''Mr. Glass'' (Domnul Sticlă) - o referinţă la boala ''oaselor de sticlă'' de care suferă personajul - cel mai mare inamic al lui Dunn.

În ''Split'', Kevin Wendell Crumb (interpretat de James McAvoy), care suferă de tulburarea de identitate disociativă, sechestrează trei adolescente pentru a le oferi ''Bestiei'', una dintre cele 24 de personalităţi ale sale.

Doar una dintre victime supravieţuieşte, iar Crumb reuşeşte să scape de poliţia care se află pe urmele sale. În ultima scenă din film, apare un bărbat care urmăreşte la televizorul unui bar o ştire despre Crumb. Este David Dunn.

Într-o manieră ingenioasă şi surprinzătoare, ''Glass'' constituie epilogul trilogiei şi oferă fanilor o continuare a întâmplărilor din ''Unbreakable''.

"De la început am gândit seria ca o trilogie. După 'Unbreakable' însă, am traversat o perioadă de fragilitate emoţională, de îndoieli. Am decis să nu fac imediat o continuare", a relatat M. Night Shyamalan pentru AFP.

"Voiam să fac ceva şi mai întunecat şi straniu. Dar îmi dădeam seama că aşteptările erau altele. Au fost lansate apoi filmele cu personaje din universul Marvel. Sunt în spiritul vremurilor şi au revoluţionat divertismentul cinematografic", a mai spus regizorul.

În cea de-a treia parte a seriei, Dunn îi dă de urmă lui Crumb, care răpise alte adolescente. După o confruntare violentă, eroii sunt reţinuţi şi internaţi într-o instituţie psihiatrică. Aici intră sub supravegherea doctoriţei Staple (Sarah Paulson), specializată în tratarea pacienţilor care cred că au puteri de supereroi. Un alt pacient, aflat de mult timp în spital, suferă de aceeaşi patologie: Elijah Price, supranumit ''Glass''.

Sunt cu adevărat Dunn, Crumb şi Glass supereroi? Aceasta este întrebarea pe care o lansează Shyamalan, un maestru al răsturnărilor de situaţie.

Răspunsul este oferit în epilogul filmului, unde tensiunea dramatică este creată prin suspans, tehnică pe care cineastul a folosit-o încă de la debut, în descendenţa unor cineaşti precum Alfred Hitchcock sau Steven Spielberg, cu care a fost deseori comparat.

După începuturile promiţătoare cu ''The Sixth Sense'' (1999), ''Unbreakable'' (2000) şi ''Signs'' (2002), Shyamalan a realizat câteva blockbuster-uri neconvingătoare cu ''After Earth'' (2013) sau "The Last Airbender" (2010), pierzând încrederea studiourilor.

Regizorul a revenit cu ''The Visit'' (2015), un horror cu buget redus, produs cu 5 milioane de dolari, pentru realizarea căruia şi-a ipotecat locuinţa, şi care a generat încasări de 100 de milioane de dolari. A urmat ''Split'', care a costat 8 milioane de dolari, şi a avut încasări de aproape 300 de milioane. Forţat de împrejurări, regizorul de 48 de ani a reuşit să-şi repună în funcţiune maşinăria de idei şi să redevină magicianul de la începuturi.

Beneficiind de un buget mai generos pentru ''Glass'' (20 de milioane de dolari), Shyamalan confirmă că-şi va păstra aceeaşi stare de spirit de la debuturi: "Îmi spun mereu: 'uite, acesta ar putea fi ultimul tău film'. Totul se hotărăşte din faza de scenariu, atunci când încep să-mi aştern gândurile pe hârtie. Dacă ceea ce scriu este cu adevărat valoros, mă pot gândi la viitor într-un mod optimist. Acum este vorba despre un alt thriller şi despre un serial pentru Apple, care îşi va lansa un canal de streaming".

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108