REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Şicanările în trafic, între lege şi pumni: "Nu ştiam să-njur până n-am devenit şofer"

Şicanările în trafic, între lege şi pumni: "Nu ştiam să-njur până n-am devenit şofer"

Replica API 24 mai 2013 | 00:00 191

Tehnica frânare bruscă, tentativa de tamponare

Tehnica frânare bruscă, tentativa de tamponare

Şicanările în trafic au ajuns să se deruleze la ordinea zilei, şoferia fiind foarte bine asociată cu nervii întinşi la maxim, cu vorbele urâte, semne obscene şi, în unele situaţii, cu violenţă fizică. Pe ideea "îmi fac dreptate singur", şoferii constănţeni aleg, de cele mai multe ori, să se implice în urmăriri ca-n filme, doar să se răzbune pe cel ce nu i-a acordat prioritate, ori nu l-a lăsat să depăşească. Cazul cu frânarea bruscă nu mai este unul necunoscut, mai toţi ştiind strategia: depăşeşte nervos, intră în faţă şi pune frână. Cunoscute sunt şi cazurile în care un autoturism se apropie de un altul şi încep manevrele ce indică faptul că ar dori să producă o tamponare, tehnica de prindere a unui autoturism între două TIR-uri, sau înjurăturile care atrag după ele consecinţe mult mai grave din pricina spiritelor încinse.

Dar, potrivit şefului Serviciului Rutier din cadrul IPJ Constanţa, Ciprian Sobaru, în general, situaţiile se sting la fel de repede cum izbucnesc, nemaifiind necesară intervenţia poliţiei. "Sesizările cu privire la şicanările în trafic nu au o aşa mare amploare. Întotdeauna, pe orice sector de drum te-ai afla, se va găsi un şofer care să facă un anume lucru ce-l va nemulţumi pe celălalt. Unii înţeleg să ierte, să treacă cu vederea, pe când mulţi alţii aleg să răspundă într-un mod violent verbal, dar marea majoritate se potoleşte. Cei care duc totul la maxim şi care răspund atât cu violenţă verbală dar şi fizică, într-un final, pentru că, din păcate, se mai ajunge şi aici, sunt cei colerici în trafic, dar nu avem prea multe astfel de cazuri, din fericire. Totul e pe moment acolo, una- două înjurături, după care fiecare îşi vede de drum. Există şi o vorbă: nu ştiam să-njur până nu am devenit şofer, ceva în genul acesta. Sunt destul de rare situaţiile în care se ajunge la un conflict fizic în plină stradă, iar noi, întreg Inspectoratul de Poliţie, am tratat cu seriozitate toate scandalurile din trafic, ajungându-se, după identificarea persoanelor, la arestare", a declarat, pentru "Replica", Ciprian Sobaru. Sesizările în acest sens se pot depune la Serviciul Rutier cât şi la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Constanţa, însă trebuie o bază solidă, în sensul de probe şi martori. În caz contrar se nasc suspiciuni, întrucât oricine ar avea ceva cu o altă persoană ar putea să dea cu subsemnatul la poliţie doar să se răzbune. "Sesizări se pot face, este dreptul fiecăruia, însă nu au efectul scontat deoarece există o stare de dubiu, care întotdeauna favorizează pe cel care a fost reclamat şi dacă nu ar fi aşa, am risca să devenim un popor de reclamagii. Avem pică pe unul, îl reclamăm la poliţie că ne-a şicanat în trafic. Vă daţi seama ce s-ar întâmpla cu persoanele publice. Ai pică pe o persoană publică, te duci la poliţie şi îl reclami. Nu, trebuie să şi susţii cu probe, cu martori", a adăugat Sobaru. Potrivit acestuia, şicanările ce predomină pe străzile de la malul mării pornesc de la o manevră efectuată greşit de un participant la trafic, ce hotărăşte să se ia după respectivul pentru a se descărca, pentru a se răzbuna. Însă, sfaturile rutieriştilor este acela că întotdeauna să se ofere circumstanţe atenuante. "Întotdeauna să se acorde circumstanţe atenuante. Dacă alegi să şicanezi pe cineva, este cu intenţie, neexistând termenul de şicanare din culpă. Doi la mână: nu are rost să-ţi pui libertatea în pericol, pentru nevoia de a te descărca", a conchis Sobaru, şeful Serviciului Rutier.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108