REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Simulare la BAC, proba de limba română: "Preferam basmul, am citit puţin cu o seară înainte..."

Simulare la BAC, proba de limba română: "Preferam basmul, am citit puţin cu o seară înainte..."

Replica API 4 martie 2014 | 00:00 267

Testări la clasele a XI-a şi a XII-a

Testări la clasele a XI-a şi a XII-a

Elevii de clasa a XI- a şi a XII-a au susţinut luni, 3 martie a.c., prima probă (simulare) din cadrul sesiunii pentru Examenul de Bacalaureat. Aceştia au fost evaluaţi la limba şi literatura română. Examenul a constat în trei subiecte: primul, cu întrebări pe baza unui text de Teodor Mazilu; a doua parte, redactarea unui text argumentativ de 150- 300 de cuvinte despre importanţa călătoriilor în formarea personalităţii tinerilor; iar al treilea subiect cerea redactarea unui eseu de 600- 900 de cuvinte, în care se prezintă particularităţile de construcţie a unui personaj dintr-un text al lui Liviu Rebreanu.

Deşi examenul ar fi trebuit să se desfăşoare pe parcursul a 3 ore, elevii au ieşit mai repede: ori nu au abordat unul dintre subiecte, ori l-au ştiut atât de bine că l-au terminat mai repede. La Liceul Tehnologic "C.A. Rosetti" Constanţa, elevii s-au strâns în faţa instituţiei "la o vorbă" după ce au părăsit sala de examen: "Ne-a picat "Ion" la partea a treia. Am scris câte ceva. Sincer, mi-ar plăcea să îmi pice Bacovia la bacalaureat. În rest, au fost ok subiectele, nu mi-au dat bătaie de cap", a spus unul dintre elevii de clasa a XII-a. Desigur, au fost şi elevi mai leneşi, care au preferat să iasă primii din sala de examen, dar au dat foaia albă. Lângă gaşca de elevi de clasa a XII-a, un grup de liceeni de clasa a IX-a îşi făcea griji în ceea ce priveşte subiectele: "Noi nu putem să facem nimic de aici. Poate doar prima parte, că sunt decât exerciţii pe text. Dar n-am învăţat să facem texte argumentative, şi "Ion" facem abia anul viitor", au spus aceştia. Cel mai "cerut" subiect în ceea ce priveşte opera literară a ultimei părţi a fost şi va rămâne în continuare basmul şi mulţi elevi au recunoscut că nu s-au apucat încă de studiat pentru Examenul de Bacalaureat, ci au "citit puţin cu o seară înainte, dar mai e timp.

"Conform datelor furnizate de directorii unităţilor de învăţământ de nivel liceal, s-au prezentat 8.399 de elevi (clasa a XI-a - 5.569 şi clasa a XII-a -2.830). La clasa a XII-a au absentat 2.538 de elevi, dintre care 2.135 de la profilul real, filieră tehnologică, iar la clasa a XI-a, 453. Patru elevi de clasa a XI-a au fost eliminaţi din cauza tentativelor de fraudă la care au recurs", au precizat reprezentanţii ISJ Constanţa.

Subiectele au fost elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, au fost diferenţiate în funcţie de filieră/profil şi au avut un grad mediu de dificultate, permiţând tratarea lor în trei ore. Lucrările scrise vor fi corectate în nouă centre zonale de evaluare, urmând ca rezultatele să fie afişate vineri, 14 martie 2014. Marţi, 4 martie, la Colegiul Naţional "Kemal Ataturk" din Medgidia, va avea loc simularea probei scrise la disciplina Limba şi literatura turcă (limbă maternă).

Cristina MARIN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108