REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° ConstanÈ›a Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° ConstanÈ›a Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sindserv-ul, o societate parazitara pe langa ENEL

Sindserv-ul, o societate parazitara pe langa ENEL

Replica API 19 octombrie 2010 | 00:00 240

Facturi umflate pentru servicii nesolicitate si chestiuni juridice dubioase

Facturi umflate pentru servicii nesolicitate si chestiuni juridice dubioase

Încă de prin 2002, compania care deţine încă monopol pe piaţa energiei electrice din România a gândit o mişcare aducătoare de profituri care să intre direct în buzunarele unor "băieţi deştepţi". La acea vreme, după un model brevetat ulterior şi de alte instituţii cu nume cel puţin la fel de sonore, s-a luat decizia externalizării serviciului de citire al contoarelor. Acest lucru s-a făcut prin societăţi "partenere", alese cu grijă. Două dintre ele sunt Sindserv S.A. şi Alt Univers Company 2002 S.A. Obiectul de activitate al acestora este "activităţi de servicii suport pentru întreprinderi".

Sindserv, societatea care se ocupă de contoarele constănţenilor are sediul în Cernavodă şi are ca acţionar majoritar o federaţie sindicală din domeniul energiei (Federaţia Energia Mileniului 3). Preşedintele acesteia se numeşte Gheorghe Căpăţână (nume predestinat externalizărilor), iar ca administratori sunt Gheorghe Nedelea, Tudor Marin şi Eugen Căpităneanu. Cealaltă companie, Alt Univers Company 2002, îl are ca preşedinte pe Adolf Mureşan, totodată preşedinte al Federaţiei Naţionalea a Sindicatelor din Electricitate-Univers, organizaţie din care face parte şi Federaţia Energia Mileniului III. Toată această "facere de bine" se resimte în facturile consumatorilor finali, care plătesc salariile angajaţilor celor două firme fără să ceară în mod explicit citirea contoarelor de către o firmă privată sau măcar să aibă un contract, fie el şi impus, cu cei de la Sindserv sau Alt Univers Company 2002. Pe de altă parte, facturarea serviciilor ENEL de către Sindserv sau Alt Univers Company 2002 este o faptă controversată şi apreciată ca fiind abuzivă de către unii avocaţi. Practic, consumatorul plăteşte curentul către altă societate decât cea furnizoare, iar în caz de litigiu, ENEL poate susţine în orice moment că nu i-au fost plătite debitele în mod direct. De altfel, astfel de înţelegeri prealabile scrise nu există nici în cazul în care facturile se plătesc prin Poştă, prin pay-point-uri sau la bancomate. La nivel neoficial, se spune că cei de la Sindserv percep un comision de până la 25% pentru serviciile prestate în contul celor de la ENEL. Pe de altă parte, clienţii nemulţumiţi ar avea doar două alternative. Prima ar fi aceea de a nu mai consuma energie electrică, dar care este aproape imposibilă la nivel de grup mare. Cealaltă ar fi sistarea plăţilor, caz în care ENEL ar putea fi pus în dificultate, având în vedere că energia electrică ţine de strategia naţională de siguranţă statală şi n-ar putea fi sistată de la livrare, să zicem, pentru un procent de 80% din consumatori.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108