REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sistemul de irigaţii, tăiat pe bucăţi de hoţi, dus la fier vechi şi trimis cu barjele la export

Sistemul de irigaţii, tăiat pe bucăţi de hoţi, dus la fier vechi şi trimis cu barjele la export

Replica API 13 martie 2012 | 00:00 187

Se acţionează "la pont", cu hărţi care indică unde sunt conductele

Se acţionează "la pont", cu hărţi care indică unde sunt conductele

Furturile de conducte şi a altor echipamente de irigaţii atât din patrimoniul Societăţii Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (SNIF), cât şi din cel al Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare (ANIF), au luat amploare în ultimele luni, mai ales în zona Topraisar, unde de mai multe ori pe săptămână sunt prinşi hoţi care dezgroapă conductele de irigaţii, sparg jgheaburile betonate pentru a extrage fierul, pentru a le comercializa ulterior la anumite centre de colectare a materialelor feroase.

Săptămânal, zeci de metri liniari de conductă cu diametrul de minim 60 de centimetri sunt tăiate de indivizii care trăiesc numai din aşa ceva, prejudiciind societatea cu capital majoritar de stat cu miliarde de lei vechi. Partea interesantă este că, potrivit unor surse, totul este coordonat chiar de cineva din cadrul uneia dintre instituţiile amintite mai-sus, care ar avea ceva interese în acest sens. Pe baza acestei informaţii, totul pare să prindă contur, mai ales că un oarecare hoţ de materiale feroase nu ar avea de unde să ştie unde anume să sape pentru a dezgropa ţevile aparţinând SNIF. Din cercetările poliţiştilor care au prins în flagrant zeci de astfel de persoane reiese că hoţii mergeau în mijlocul câmpului şi săpau exact deasupra ţevilor aparţinând SNIF. Întrebarea este de unde anume deţineau planul de amplasare a acestora, dacă nu de la cineva "din interior". Şi mai interesant este faptul că materialele, constând, în mare parte, în bucăţi de ţeavă care valorează mult peste preţul cu care sunt vândute la fier vechi, sunt transportate la doar câteva firme din Medgidia, de unde sunt încărcate direct pe barje şi iau drumul exportului, totul sub nasul autorităţilor, care nu îşi pun întrebarea de unde provin acele conducte şi cum este posibil ca zeci de tone de astfel de materiale feroase să fie vândute, dacă zilnic se deschid noi dosare de cercetare, în legătură cu furtul acestora. De asemenea, pentru unele persoane prinse asupra faptului s-a cerut arestarea, însă magistraţii au concluzionat că nu se impune această măsură.

Se fură zilnic, dar nimeni nu îşi pune întrebări

Spre exemplu, duminică, 11 martie, poliţiştii Secţiei 3 Rurală Mangalia au depistat, în exteriorul localităţii Albeşti, 4 indivizi care transportau, cu o căruţă, o ţeavă metalică cu lungimea de 1 m şi diametrul de 0,60 metri. În urma cercetărilor, s-a stabilit că cei patru suspecţi au dislocat bucata de ţeavă din reţeaua A.N.I.F., structură rezultată din reorganizarea SNIF, aflată în extravilanul localităţii Albeşti, şi urmau să o valorifice la un centru de colectare al deşeurilor feroase. În aceeaşi zi, poliţiştii Secţiei 7 Rurală au efectuat o verificare la punctul de colectare a deşeurilor feroase din localitatea Stupina, judeţul Constanţa, ce aparţine unei societăţi comerciale, ocazie cu care au identificat, într-un autotren format din cap tractor şi semiremorcă, 3 jgheaburi metalice de 11 m lungime şi 45 cm lăţime, cântărind 2.220 kg. În urma verificărilor efectuate de poliţişti s-a stabilit că cele trei jgheaburi metalice provin din tăierea unei ţevi cu o circumferinţă de 350 cm. Tot pentru un furt de componente S.N.I.F., de pe o suprafaţă de teren situată în extravilanul oraşului Hârşova, comis la data de 10 martie a.c., sunt cercetaţi 5 bărbaţi, care au fost reţinuţi de poliţişti pe bază de ordonanţă şi prezentaţi Judecătoriei Hârşova cu propunere de arestare preventivă, propunere respinsă de magistraţi.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108