REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Sistemul sanitar din Afganistan, în pragul prăbuşirii: 'Peste 2.000 de structuri de sănătate s-au închis'

Sistemul sanitar din Afganistan, în pragul prăbuşirii: 'Peste 2.000 de structuri de sănătate s-au închis'

Replica API 1 octombrie 2021 | 00:00 676

Sistemul sanitar este în pragul prăbuşirii în Afganistan, unde cel puţin 2.000 de structuri de îngrijire s-au închis deja din cauza lipsei de lichidităţi cu care se confruntă ţara, a avertizat joi un înalt responsabil al Crucii Roşii, relatează AFP, scrie stiripesurse.ro

"Oamenii vor mai accepta să lucreze fără salariu timp de doar câteva săptămâni", a avertizat Alexander Matheou, director pentru Asia-Pacific al Federaţiei Internaţionale a Societăţilor Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (FICR), în cadrul unei conferinţe de presă de la Kabul.

"Dar când nu vor mai exista medicamente, electricitate, şi nimic de oferit pacienţilor, vor închide", a adăugat el.

Afectată de decenii de război, economia afgană este parţial oprită după ce talibanii au preluat puterea la jumătatea lunii august, din cauza îngheţării ajutorului internaţional şi a bunurilor afgane deţinute în străinătate care o ţin sub perfuzie.

Fără finanţare internaţională, numeroase ONG-uri, pe care se baza în mare parte sistemul sanitar până acum, sunt în căutare de bani sau au fost nevoite să-şi înceteze operaţiunile.

"Asta este ceea ce paralizează sistemul de sănătate", a explicat Matheou pentru AFP, la finalul unei vizite de patru zile în Afganistan. "Provocarea este de a găsi mijloace de finanţare alternative", a adăugat el.

"Peste 2.000 de structuri de sănătate s-au închis" şi circa 23.000 de lucrători în sănătate, între care 7.000 de femei, nu mai primesc salariu sau au fost nevoiţi să-şi înceteze activitatea, a precizat el.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat săptămâna trecută că mai puţin de o cincime din centrele de îngrijire din Afganistan funcţionează încă la capacitate totală, două treimi ducând lipsă de medicamente de bază.

Alexander Matheou şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la consecinţele unei prăbuşiri a sistemului, în special asupra luptei împotriva COVID-19. Într-o ţară în care numai 1% din populaţie a fost vaccinată, peste un milion de doze de vaccin aşteaptă încă să fie distribuite şi "vor fi expirate până la sfârşitul anului", a avertizat el.

Semiluna Roşie afgană lucrează de decenii în ţară, inclusiv în zone care erau controlate în ultimii ani de talibani, înainte ca ei să revină la putere, potrivit Agerpres.ro.

Organizaţia gestionează 140 de centre de asistenţă sanitară, care au primit deja aproape un milion de pacienţi în acest an şi au continuat să funcţioneze când numeroase altele se închideau.

Comunitatea internaţională s-a angajat, potrivit ONU, să doneze 1,2 miliarde de dolari (aproximativ un miliard de euro) pentru organizaţiile umanitare din ţară, fără a preciza totuşi suma care va fi alocată ajutorului de urgenţă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
au fugarit femeile si te ingrijeste un barbos slinoscu barba plina de mizerii si cu kalasnikovul in spate,daca ai dureri,sa te racoreasca.afganii ulii,mai si munciti ba,va dadeau americanii 300 mil dolari pe zi si muriti de foame.mai lasati opiul!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108