REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Soarta VILEI ELENA rămâne INCERTĂ! Arhitectul Bălan: locuitorii sunt de VINĂ!

Soarta VILEI ELENA rămâne INCERTĂ! Arhitectul Bălan: locuitorii sunt de VINĂ!

Replica API 30 ianuarie 2021 | 23:33 3803

Soarta Vilei Elena rămâne incertă. În timp ce proprietarii actuali, Ordinul Arhitecților din România, dau garanții că soarta vilei este în mâini bune și că aceasta își va redobândi frumusețea ce o caracteriza în vremurile trecute, oamenii din zonă sunt de părere că se așteaptă trecerea timpului pentru demolarea acesteia.

Despre soarta Vilei Elena s-a scris în nenumărate rânduri. Este vila pe care o știu toți constănțenii, cândva o splendoare frapantă, pavată cu o istorie deosebită, situată pe Bulevardul Ferdinand, numărul 75. A fost lăsată la voia întâmplării, iar în decursul anilor trecuți, soarta părea să i se schimbe. A fost achiziționată de Ordinul Arhitecților din România pentru suma de 200.000 euro, urmând să devină sediul “Casei arhitecților”, dar, de atunci singura schimbare cu care s-a intervenit asupra ei a fost executarea de lucrări de investiţie în primă urgenţă, sprijiniri ale elementelor structurale şi nestructurale avariate, demolări parţiale şi consolidări la structura de rezistenţă.

Președintele Ordinului Arhitecților din România - Filiala Dobrogea, Alexandru Bălan, s-a arătat deranjat de faptul că lumea este interesată de situația clădirii, dar nu și de starea clădirilor din subordinea Primăriei și al RAEDPP.

Alexandru Bălan: ,,Vila nu cade! Vila este stabilă”

Contactat de reproterii Replica de Constanța, Alexandru Bărlan, președintele Ordinului Arhitecților din România - Filiala Dobrogea, a declarat că vila este stabilă și nu se va demola. ,,Vila Elena este în subordinea noastră, nu cade, așa cum spun unii, este stabilă, nu o să o demolăm nicioadată, ci o vom restaura.”, a spus acesta.

Mai mult decât atât, acesta afirmă că locatarii din zonă sunt singurii vinovații pentru starea în care se află vila. ,,Locatarii sunt singurii vinovați pentru mizeria de acolo. Aruncă la noi în curte saci plini de gunoi și moloz, urmând ca noi să-l curățăm.”

,,Nu înțeleg de ce se face atâta vâlvă pentru această vilă, nici măcar nu este monument istoric. Noi vrem să salvăm memoria locului”.

Noi trăim doar din cotizații

Nu mai este o noutate faptul că Ordinul Arhitecților se chinuie de ani de zile să obțină fonduri pentru a reda strălucirea Vilei Elena. Imobilul a fost achiziționat din cotizațiile membrilor dar, cum OAR nu este o organizație o cu profit, ,,noi trăim doar din cotizațiile a 300 de membri”.

,,De-a lungul timpul s-au făcut proiecte, s-au luat autorizații, am adus chiar și canalizare”

Bălan: de clădirile aflate în subordinea Primăriei nu se leagă nimeni

Alexandru Bălan, preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România - Filiala Dobrogea, s-a arătat deranjat că lumea este interesată de situația clădirii. ,,Locuitorii se leagă doar de clădirile noastre, dar de ale Primăriei nimeni nu spune nimic, probabil că le este frică. Le-am posibilitatea să parcheze pe terenul nostru fără să ne plătească ceva. Toată lumea are grijă de această casa, dar nimeni nu se implică”, a încheiat acesta.

Istoricul clădirii

Imobilul de pe bulevardul Ferdinand nr. 75 având un teren cu o suprafață de 633 mp și două corpuri de clădire (cu o suprafață la sol de 236 mp.), a avut ca prim proprietar în perioada interbelică pe Tache Manicatide, cel care i-a dat numele casei de "Vila Elena". De altfel, pe frontispiciu este înscris "Vila Elena" și anul construcției - 1923. Datorită celor două războaie din secolul trecut, o mare parte din documentele primăriei s-au pierdut, astfel că acestea astăzi nu se mai regăsesc în depozitele Arhivelor Statului - acesta fiind și cazul Vilei Elena.

Cu privire la imobil, corpul din față, cu o fațadă având un frumos placaj din piatră, îl putem cataloga având un stil eclectic, dar cel din spate are o volumetrie simplă și a suferit în timp modificări. Cu privire la denumire, există și presupunerea că Manicatide, născut la Giurgiu în 1879 într-o familie înstărită având origini grecești, a denumit-o Vila Elenă (adică "Vilă Grecescă"), dar nu există dovezi clare privind acestă afirmație.

Venit cu o avere însemnată în anul 1896, Tache Manicatide a primit "naturalizarea" (termen folosit în acea vreme) în Constanța și își construiuește o primă casă pe str. Nicolae Titulescu (la nr. 34) în anul 1899, avându-l autor pe arh. H.N. Mangoianu.

Ȋn anul 1942, Tache Manicatide a vândut Vila Elena familiei Şteflea, care nu a locuit aici decât opt ani, în anul 1950 imobilul fiind naționalizat. După 1990, moștenitorii familiei Şteflea au făcut cerere pentru recuperarea imobilului, reușind, în primă fază, să-l recupereze parțial si apoi, să-l recupereze integral”, au notat reprezentanții OAR Dobrogea.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum vreti sa arate Constanta cand majoritatea arhitectilor sunt "venetici" si nu ii lega nimic de istoria orasului. . Toti sunt mediocri,fara viziune si simt estetic si au facut arhitectura numai pentru casiguri materiale.
0
0
Astia asteapta sa faca blocuri pe ea ei o cumpara cu alte ganduri negre
8
2
Balan asta, ca arhitect, e atat de slab ca si lui ii e rusine.
10
1
Eu zic sa o demolati si sa faceti un lidl sau kaufland!
14
4
un focar de infectie
10
1
Arhitectii de Constanta au tradat meseria din lipsa de profesionalism si imbatati de oportunism pe timpul lui Mazre
21
2
Cine sa o salveze ? Arhitectii care au batut palma cu Mazare sau cu Fagadau,care au costruit aiurea si care au distrus orasul asta ? Arhitectii lui peste ,lacomi dupa averi,afaceri si influenta.Numai gura e de capul lor.
25
3
intre casa asta pe care o numiti vila si cea de peste drum vis a vis de politie unde a fost pe vremuri o ambasada o aleg ca frumusete pe ultima... da aia nu conteaza ca nu poate fi luata de smenari!
16
5
Nea Balane nu e bine. Daca voi pentru voi arhitectii, cu imobil istoric valoros primit la pret simbolic, cam moca, nu faceti nimic apoi sunteti cam slabuti profesional.
20
1
La stil arhitectural se potriveste cu tot orasul,o amestecatura de favela braziliana ,bantustan african,suburbie indiana si vechio italin pe materiale moderne si pe dispret al conceptului de proprietate..Asta i eclectic..In rest, casa nu se incadreaza la cei pe alaturi ,istorie spre 0.Normal ar fi sa fie ridicat un bloc de 10 etaje sa simta si locatarii de acolo rigorile urbanismului , ca prea stau rasfiratiDaca la Republica s a putut , aici de ce?Afortiori
17
6
se vede clar ca orasul a ramas in paragine cu indivizi precum balan ne doare sufletul cand vedem ce jale e prin locurile sfinte ale orasului Domnul e preocupat de el restul ......
17
2
Asa? Traiti doar din cotizatii? Pai si atunci in cati 1000 de ani o s o renovati? Lumea intreaba de toate cladirile frumoase din oras! Acum.i a venit randul asteia! Care e problema? Daca nu sunteti in stare sa o refaceti vindeti o! Dar nu o mai tineti in halul asta! Este si orasul nostru! Ne vin rude din strainatate sau din tara si vad in oras numai cladiri de zici ca au fost bombardate! Rusine! Si ciocu mic!
24
2
Pseudo-arhotectul Balan, care a facut parte ani la rand din comisia care a distrus orasul, are tupeu sa se pronunte pe protejarea monumentelor istorice, el fiind autorul mizeriei de cladire din Piata Ovidiu. Sa-ti fie rusine senilule!
42
2

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468