REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Societate funerară, organizez bal de Ziua Femeii!

Societate funerară, organizez bal de Ziua Femeii!

Replica API 8 martie 2014 | 00:00 132

Din arhivele trecutului:

Din arhivele trecutului:

Orice zi cu o conotaţie puţin mai specială devine prilej de sărbătoare pentru reprezentantele sexului frumos. În vreme ce în zilele noastre "prilejul de sărbătoare" se traduce de fapt printr- o ieşire în club, ca între fete, pe tocuri şi în fustiţe, astfel stăteau lucrurile în 1930 sau în 1977. În ziua de 8 Martie al lui 2014, străzile sunt pline de postere ce anunţă mari pregătiri pentru doamne şi domnişoare: în special shoturi din partea casei şi show-uri de striptease masculin. Oponenţii sexului frumos sunt excluşi de la distracţie în această seară. Desigur, doar striperilor le este permis accesul.

Ce spun arhivele despre petrecerile de 8 Martie din 1977? Ei bine, pe vremea tovarăşului Ceauşescu, ziua de 8 Martie era prilej de culturalizare: simpozioane, piese de teatru, mese rotunde, toate în cinstea femeii! Şi, ca să meragă totul bine, "sărbătoarea" începea cu aproape o lună înainte. Programul pentru o zi de 8 Martie din 1977 arăta astfel: între 15 februarie şi 5 martie la casele de cultură, la cluburi, la căminele culturale, la cluburile "Femina", se organizau simpozioane, expuneri, mese rotunde, seri cultural artistice, şezători, expoziţii de pictură, sculptură, grafică de artă populară, întâlniri ale femeilor cu cadre de conducere din aparatul de partid şi de stat, din economie, ştiinţă, cultură, artă, cu personalităţi feminine; în perioada 1-8 martie, declarată "zilele manifestărilor dedicate femeii", era marcată de desfăşurarea simpozionului "Femeile- participante active la lupta dusă de-a lungul veacurilor de poporul român pentru îndeplinirea năzuinţelor sale de libertate, unitate şi independenţă naţională, pentru făurirea orânduirii socialiste şi comuniste în România", simpozionul "Rolul femeii în întărirea familiei, dezvoltarea şi menţinerea tinereţii naţiunii noastre socialiste", o zi a femeii în magazinul universal "Tomis", "Femeia- participantă activă în procesul integrării cercetării cu producţia", "Maternitatea- funcţie socială importantă în menţinerea echilibrului demografic ". Se pare că evenimentele culturale marcau ziua de 8 Martie în anii '70.

Dacă ne mai întoarcem puţin în timp, în anul 1930, ne tamponăm de o situaţie parţial amuzantă: o societate funerară cere aprobarea organizării unui bal de 8 Martie pentru a- şi spori fondurile. "Domnule ppreşedinte, vă rugăm să binevoiţi a dispoza să ni se elibereze curenta autorizaţie, pentru un bal ce va da Soc. Funerară "Sft. Gheorghe" în salonul "Elpis" în data de 8/III 930, în scopul mărirei fondului Soc.", se arată în cererea pusă la dispoziţia "Replicii" de către Direcţia Judeţeană Constanta a Arhivelor Naţionale. Şi mai amuzant este bilanţul sau "darea de seamă" a balului: s-a încasat şi s-a cheltuit aceeaşi sumă de bani: 20.606 lei. Încasările au venit din biletele de familie, de la tombolă, din comercializarea cocardelor sau a ilustratelor, niar cheltuielile s-au dus pe închirierea săţii Elpis- 5000 de lei, pe muzicanţi, dar şi pe autorizaţii. Serbările de azi nu par a avea nimic în comun cu serbările de atunci, însă celebrarea Zilei Femeii a fost întotdeauna un prilej de sărbătoare.

Cristina MARIN

imagini: Arhiva Naţională - Judeţul Constanţa

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108