REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Solomon Marcus: "Pentru politicieni, diploma de doctor a devenit un fel de blazon"

Solomon Marcus: "Pentru politicieni, diploma de doctor a devenit un fel de blazon"

Replica API 6 ianuarie 2014 | 00:00 236

Invitat la Realitatea TV, academicianul Solomon Maruc a vorbit despre metehnele sistemului educaţional din România. "Una dintre rănile cele mai mari ale României este că nu se face educaţia mirării. Mirarea este starea naturală a copilului. Din păcate, noi nu i-o respectăm, nu plecăm de la ea. Pe măsură ce copilul intră pe mâna educatorilor, inclusiv a părinţilor, starea lui de mirare este ignorată. Situaţia copilului în România este reglementată de scenariul copilului cuminte, copilul căruia Moş Crăciun şi Sfântul Nicolae îi aduc cadouri. Copilul cuminte este copilul care ascultă comenzile părinţilor şi ale adulţilor şi le execută. Copilul cuminte are un regim cvasi-militar, viaţa lui este reglementată de executarea comenzilor venit de la adulţi. Încălcarea dreptului la mişcare se produce zilnic în şcoala românească, pentru că nu reuşim să ieşim din acest scenariu prăfuit catedră-bănci", a explicat academicianul Solomon Marcus de ce sistemul educaţional din România este compromis din temelii.

Un alt defect al sistemului educaţional este inflaţia de diplome, atrage atenţia academicianul. Diplomele de doctor nu fac excepţie, iar politicienii se numără printre cei care le râvnesc cel mai tare. "Diploma de doctor a devenit un fel de blazon. Au fost perioade în care oamenii politici vânau decoraţii, dar titlurile ştiinţifice reprezintă o chestiune mai recentă. Uniunea Sovietică, cu toate păcatele ei, n-a cunoscut acest fenomen al politicienilor care râvnesc la titluri ştiinţifice. La noi s-a schimbat însă. A fost o prostituţie de un grad foarte pronunţat. Trebuie să nu credem că soluţiile reale sunt cele care se obţin de azi pe mâine. Trebuie să înţelegem că fără o politică pe termen lung, care să scuture de praf programele de învăţământ, să scuture de praf manualele şcolare, să scuture de praf scenariul de bază educator-educat, nu rezolvăm problemele. Tot timpul în educaţie ne-am preocupat de problemele urgente, dar cele mai superficiale. Trăim într-o societate în multe privinţe semi-analfabetă, îmi măsor foarte bine cuvintele", a conchis Solomon Marcus, la Realitatea TV.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108