Sora unei artiste din România, ucisă în Franța de soț; nu-și poate aduce nepoata în țară
Sora unei artiste din România, ucisă în Franța de soț; nu-și poate aduce nepoata în țară
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestUn caz șocant a avut loc, la începutul lunii noiembrie, în Ille-sur-Têt, o comună în departamentul Pyrénées-Orientales din sudul Franței. O româncă și soțul ei au fost găsiți fără suflare, în casă, lângă fetița lor de doar 4 ani, care era în viață. Fetița de 4 ani a fost preluată de medici și mai apoi plasată către asistenții sociali. Românca este sora unei cântărețe cunoscute din România, Raluca Răducanu, supranumită ”fata cu vioara”, după ce a participant la un show de talente. Raluca a cântat, în sezonul estival, și în cluburile de pe litoral.
Românca, în vârstă de 40 de ani, ar fi fost ucisă de soțul ei, în vârstă de 60 de ani, care ulterior și-a luat viața. Femeia a murit prin asfixiere, ca urmare a strangulării. S-a deschis o anchetă pentru uciderea româncei, urmată de sinuciderea soțului prin auto-imolare, o moarte cauzată de inhalarea de funingine și distrugerii țesuturilor de către flăcări. Victima este sora Ralucăi Răducanu, supranumită ”fata cu vioara”, după ce a participant la un show de talente. Raluca a cântat, în sezonul estival, și în cluburile de pe litoral. De parcă nu ar fi fost de ajuns drama pe care o trăiește, Raluca trebuie să ducă și un război cu statul francez, care-i pune bețe în roate în aducerea acasă a nepoatei sale, pe care a și botezat-o, dar și în repatrierea trupului surorii ei.
Drama ”fetei cu vioara”
”Au trecut 2 săptămâni de la tragedia care mi-a schimbat viața mie și familiei mele și cu greu îmi găsesc cuvintele să vorbesc despre asta. Două săptămâni petrecute în Franța, statul care nu a făcut nimic pentru că fina mea, Anastasia să nu rămână orfană, în ciuda celor 3 plângeri depuse de către mama sa către poliție în vederea obținerii unui ordin de protecție împotriva tatălui francez violent care a strangulat-o și, după care și-a dat foc. Că doar a auzit copilul fiind închis în casă, ne spun cei de la poliție după 3 zile în care, noi familia, nu am fost anunțată de cele petrecute. Că nu a fost de față copilul, citează ziarul regional, că a fost martorul crimei, citează presa. Ce a fost sau ce nu a fost, nu știm!”, a scris Raluca Răducanu, în urmă cu ceva timp, pe Facebook.
Nu-și poate aduce sora și nepoata acasă
Singurul ajutor primit a fost ”bunăvoința” statului francez de a lăsa familia victimei să-i facă o ceremonie în Franța, cu drept de repatriere între 3 și 6 lui.
”După 2 săptămâni știm că “datorită bunăvoinței statului francez” putem să facem o mică ceremonie de înmormântare care să nu depășească teritoriul Franței, cu dreptul la repatriere după 3-6 luni. Ca și cum e normal să plimbi un sicriu și să faci două înmormântări. Tot cu bunăvoința lor, după 2 săptămâni petrecute aici, timp în care am văzut fetița o singură dată, s-a stabilit că timp de 3 luni copilul să fie plasat în grijă asociației de copii, și ni s-a acordat dreptul la vizită. În ciuda insistențelor noastre, ale avocatului impus să fie francez, și ale Ambasadei Române, nu avem acces nici asupra constatării în vederea repatrierii corpului, nici asupra raportului psihologic al copilului, în vederea obținerii tutelei. Încercam să salvăm ce ne-a mai rămas: trupul neînsuflețit al celei care mi-a fost mai mult decât o mamă, și pe fina mea Anastasia, de trauma abandonului.
Raluca, sora ei și nepoata rămasă orfană
Am făcut tot ce era legal și procedural posibil, și după 2 săptămâni nu am primit decât termene și uși trântite în nas. Deci practic, suntem nevoiți să plecăm fără ele. Tratați fără gram de umanitate, ajunși la capătul puterilor, și total lipsiți de apărare, nu mai putem tolera aceste refuzuri doar cu “răbdare”!”, s-a mai plâns artista.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.