REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

ŞPAGĂ de 1.200.000 de euro la APIA, pentru un contract obţinut de Argus. Vezi ce spune conducerea societăţii şi de la cine a avut directorul mituit scrisori de recomandare!

ŞPAGĂ de 1.200.000 de euro la APIA, pentru un contract obţinut de Argus. Vezi ce spune conducerea societăţii şi de la cine a avut directorul mituit scrisori de recomandare!

Replica API 14 august 2013 | 00:00 164

Fostul secretar de stat Albu: "Azi am auzit de numele astea, dracu' să-i ia cu şpaga lor"

Fostul secretar de stat Albu: "Azi am auzit de numele astea, dracu' să-i ia cu şpaga lor"

Directorul general adjunct al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), Aurel Pană, şi Mugur George Voinea, membru PC şi director al unei firme, au fost audiaţi toată noaptea de procurorii anticorupţie. Ei vor fi duşi la Tribunal pentru arestare preventivă.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Aurel Pană, director general adjunct al APIA şi preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor pentru achiziţia de ulei în cadrul programului PEAD 2013, a fost retinut pentru 24 de ore sub acuzaţiile de luare de mită şi trafic de influenţă, în timp ce Mugur George Voinea, director la SC Evalserv Standard SRL,a fost reţinut pentru trafic de influenţă şi complicitate la luare de mită. Cei doi urmează să fie duşi la Tribunalul Bucureşti cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, scrie evz.ro.

Potrivit anchetatorilor, valoarea contractelor de achiziţie publică este de aproximativ 16 milioane euro.

"Învinuitul Pană Aurel a pretins de la reprezentantul societăţii comerciale care depusese oferte la licitaţia organizată de APIA (Argus SA - n.r.) comisionul reprezentând circa 5.200.000 lei (1.200.000 euro) atât în mod direct, cât şi prin intermediul învinuitului Voinea Mugur George. Potrivit unei înţelegeri cu Pană Aurel, pentru disimularea foloaselor necuvenite pretinse, învinuitul Voinea George - Mugur a pretins încheierea unor contracte având ca obiect servicii de transport şi servicii de consultanţă în valoare de circa 5.200.000 lei (valoarea comisionului pretins). Plăţile urmau a fi efectuate în baza unor operaţiuni fictive", mai arată sursa citată de evz.ro.

Conform evz.ro, în data de 16.05.2013, Mugur George Voinea s-a prezentat la sediul SC ARGUS SA în baza unei recomandări din partea lui Juganaru Ion-Dănuţ - preşedintele Camerei de Comerţ Constanţa şi a lui Albu Gheorghe - fost secretar de stat în Ministerul Agriculturii, conform procurorilor.

Voinea i-a pretins lui Ioan Păuna - director SC ARGUS SA, un comision de 15 -20% din valoarea contractului, respectiv circa 2,5 milioane de euro pentru cele 4 loturi (valoarea contractelor pe cele 4 loturi fiind de aproximativ 16 milioane de euro) pentru a-i asigura adjudecarea licitaţiei organizată de APIA în cadrul programului PEAD - 2013.

"Numitul Voinea George Mugur a precizat că "el este trimis înainte", lăsând să se înţeleagă că are date despre licitaţie şi are posibilitatea de a influenţa rezultatul acesteia. Totodată a precizat că o astfel de înţelegere ar mai fi încheiat şi cu o societate din Galaţi", se arată în rezoluţia procurorilor DNA. (articol complet: evz.ro)

Ce spun directorul de la Argus şi fostul secretar de stat Albu

Ioan Păuna, directorul general Argus SA Constanţa, a declarat, în exclusivitate pentru Replica de Constanţa, că nu vrea comenteze nimic asupra acestui caz, pentru a nu influenţa mersul anchetei. "Nu pot să comentez nimic. Nu ştiu mersul anchetei şi nu vreau ca spusele mele să fie interpretate greşit. Vreau să transmit însă prin intermediul dumneavoastră că vom pune la dispoziţia organelor de anchetă toate documentele care au stat la baza câştigării licitaţiei organizate de APIA. De altfel, contractul se află acum în plină desfăşurare, iar noi am livrat deja 2 milioane de litri de ulei".

Fostul secretar de stat Gheorghe Albu a declarat, pentru "Replica", faptul că nu cunoaşte nici una din persoanele implicate în acest caz, nu s-a întâlnit cu nimeni care să-i fi cerut să intervină pe lângă conducerea de la Argus şi nu a fost contactat de DNA. "Nu am nici în clin, nici în mânecă, cu nici unul. Nu-l cunosc pe directorul de la Argus, nu am mai fost pe Argus de vreo 15 ani, nici de directorul de la APIA nu am auzit. Probabil, m-au pomenit în convorbirile lor. Eu am plecat din minister în decembrie 2012, habar nu aveam de această licitaţie, care văd că s-a ţinut în vara acestui an. Şi când eram în minister, tot nu aveam legătură cu acest domeniu, eram mai mult cu relaţia cu Parlamentul. Sincer să fiu, azi am auzit de numele astea, dracu' să-i ia cu şpaga lor, că mi-am făcut şi cruce când am văzut despre ce sume e vorba. Încă o dată repet, nu sunt implicat în nici un fel în acest caz, nu-i ştiu, nu m-am întâlnit şi nu am vorbit niciodată cu persoanele acestea, nu mi-a cerut nimeni să intervin la Argus şi nici DNA nu m-a chemat pentru lămuriri, sunt chiar indignat de situaţia creată. Cel mai probabil, au folosit numele meu în sensul în care spunea unul altuia "băi, mergi la Constanţa şi caută-l pe Albu să te bage la Argus". Borfaşii ăştia se folosesc de tot felul de nume, să creeze piste false", a spus Gheorghe Albu, pentru "Replica".

Citeşte şi:

http://www.replicaonline.ro/argus-a-dat-lovitura-contract-de-13-milioane-de-euro-cu-apia-pentru-ulei-destinat-saracilor-127053/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108