REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Şpăgile de la Podul Giurgeni-Vadu Oii: cum se transformă TIR-urile în maşini mici

Şpăgile de la Podul Giurgeni-Vadu Oii: cum se transformă TIR-urile în maşini mici

Replica API 21 iunie 2013 | 00:00 326

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au prins un "pont" de milioane:

Poliţiştii de la Investigarea Fraudelor au prins un "pont" de milioane:

Se estimează că şpăgile rulate prin vămile din România se ridicau la 20 de milioane de euro anual, până în 2011. Pentru cei care au uitat, amintim că, după luni de filaj, la începutul lui 2011 peste 200 de vameşi au fost "săltaţi" de mascaţi, fiind expuse totodată şi şpăgile luate de acestea, modalitatea de "taxare", limbajul codificat folosit de aceşti funcţionari etc. Au "scăpat" spre presă şi imagini delicate din timpul filajelor: vameşi care întreţineau raporturi sexuale la locul de muncă; inevitabil, au devenit interesante declaraţiile de avere ale vameşilor: vilele respectivilor în raport cu veniturile încasate legal. De ce readucem în atenţie acest episod? Simplu. Pentru că în România există şi alte puncte fierbinţi generatoare de venituri ilicite: spre exemplu, "vameşii" de la Podul Giurgeni-Vadu Oii au posibilitatea să încaseze "pe sub mână" sume îndestulătoare.

Au posibilitatea, dar oare o şi fac? Oamenii legii sunt convinşi că la Podul Giurgeni-Vadu Oii se petrec lucruri necurate, indiferent că la fiecare gheretă de taxare a fost montată câte o cameră de supraveghere. Suspiciunea anchetatorilor este aceea că taxatorii au reuşit să "păcălească" până şi camerele video. În cursul zilei de ieri, poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa au ridicat documente şi înregistrări video de la Agenţia de Control şi Încasare Giurgeni. Conform surselor noastre, taxatorii sunt suspectaţi că pe timp de noapte nu încasează taxa de trecere pentru anumite TIR-uri. De fapt, o taxă ar fi încasată, însă cea aferentă autoturismelor mici, o taxă cu o valoare net mai mică faţă de cea percepută TIR-urilor. Teoria oamenilor legii este explicată astfel: "Pentru societăţile comerciale deţinătoare de TIR-uri este mai convenabil să achite o şpagă şi o taxă de trecere ca pentru un autoturism mic, decât să achite taxa aferentă unui TIR. Matematic, ies în câştig", sunt de părere oamenii legii care au prins acest fir. Rămâne însă să şi probeze aceste suspiciuni, cert este că, aşa cum arătam mai-sus, în cursul zilei de ieri au fost ridicate înscrisuri şi imagini video, necesare anchetei în derulare. Întrebat dacă ştie despre faptul că au fost ridicate acte şi înregistrări video de la Agenţia de Control şi Încasare Giurgeni, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Constanţa (în subordinea căreia se află agenţia - n.r.), Marian Dima, a răspuns: "Nu am habar de aşa ceva. Dacă nu am habar, înseamnă că nu le-au ridicat".

Au crezut că noaptea... nu se vede sau că nimeni nu va verifica înregistrările video?

Revenind însă la metoda de lucru de la Podul Giurgeni-Vadu Oii, aşa cum au informaţii oamenii legii, facem precizarea că TIR-urile circulă de regulă noaptea, pentru a evita restricţiile de circulaţie, dar şi pentru a "păcăli" vigilenţa camerelor video de la punctele de taxare. "Noaptea imaginile nu sunt limpezi ca ziua, probabil că se gândesc că este loc de interpretare. Sau poate nu se aşteptau să fie verificate înregistrările video. Însă cel mai interesant aspect este următorul: TIR-urile se prezintă la taxare fără plăcuţe de înmatriculare. Şoferii le scot din timp şi se duc la punctul de taxare ca şi cum ar fi păţit ceva pe drum, au pierdut plăcuţele... E de fapt o tehnică pentru ca numărul să nu fie înregistrat de camerele video, pentru că dacă este înregistrat de camera video, el poate fi verificat în sistem şi ne dăm seama că numărul de înmatriculare este atribuit unui TIR, iar atunci apare automoat neconcordanţa cu preţul plătit, taxa încasată de angajatul de la gheretă", ne explică oamenii legii care este teoria lor, pe care o verifică începând de ieri. Aşadar, "protejaţi" de întuneric şi de lipsa plăcuţei, taxatorii percep de la TIR-işti suma de 11 lei trecerea (taxă aferentă unui autoturism mic) - cel puţin aceasta este suspiciunea oamenilor legii, care au primit şi o sesizare (nu ştim dacă anonimă sau asumată) în acest sens. În mod normal, pentru un TIR taxa de trecere este de 64 de lei.

Vom reveni.

Alexandra ANTON, Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108