REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Spitalele din municipiul Constanţa, luate la puricat de inspectorii financiari! Medicamente expirate şi prejudicii de mii de lei

Spitalele din municipiul Constanţa, luate la puricat de inspectorii financiari! Medicamente expirate şi prejudicii de mii de lei

Replica API 11 februarie 2017 | 08:19 421

Camera de Conturi Constanța a mediatizat recent rezultatele acțiunilor de audit efectuate în mai multe unități sanitare din județ. Astfel, ca și în cazul mai multor instituții și la nivelul spitalelor au fost descoperite foarte multe nereguli și foarte multe prejudicii. Printre aceste se numără Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” din Constanța, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, dar și Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța.

Curtea de Conturi a găsit la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase 7 prejudicii. În perioada 2014 - 2015 nu a fost constituit fondul de dezvoltare al spitalului în sumă estimată de 452.642 de mii de lei și nu a fost întocmit bugetul fondului de dezvoltare al spitalului cu toate că, potrivit situațiilor financiare încheiate în perioada 2014 - 2015, entitatea dispunea de sursele legale avute în vedere la constituirea fondului de dezvoltare: sume rezultate din valorificarea bunurilor disponibile, respectiv casate, excedent la sfârșitul anului precedent, sume rezultate din închirieri, cota parte din amortizarea calculată lunar pentru activele fixe. În această situație, suma estimată a abaterii este de 452 de mii de lei.

De asemenea, s-a mai constatat că „la sfârșitul anului 2015, în contabilitate se află înregistrat imobilul stație de clorinare aflat în incinta spitalului (în suprafață de 360,61 mp) la valoarea contabilă de 320.157 de mii de lei, deși entității i-a fost retras dreptul de administrare cu privire la acest imobil printr-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Constanța din anul 2013”.

Medicamente donate, găsite expirate

O altă problemă despistată a fost legată de niște donații pe care unitatea sanitară le-ar fi primit. „În perioada 6.01.2010 - 21.03.2011 au fost primite prin donație, prin Direcția de Sănătate Publică Constanta, diferite medicamente cu termen de valabilitate relativ scurt, dar și medicamente livrate cu Aviz de Expediție la data de 04.02.2011 care expirau la data de 28.02.2011, respectiv 30.06.2011. Ulterior, Ministerul Sănătății a revenit cu adresă prin care a fost prelungită valabilitatea medicamentelor livrate în 28.02.2011 și în 30.06.2011, până la 28.02.2013, respectiv 30.06.2013.

În aceste condiții, se constată că, la data de 31.12.2015, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța avea în stoc medicamente expirate din donații în valoare de 534.833 lei și care, dacă sunt aprobate la casare, influențează rezultatul patrimonial al entității auditate prin creșterea cheltuielilor entității”. Camera de Conturi Constanţa a emis o decizie prin care s-a dispus luarea măsurilor legale de către conducătorul entităţii pentru remedierea deficienţelor constatate, urmărirea şi încasarea veniturilor, stabilirea mărimii şi întinderii prejudiciilor şi recuperarea lor.

Nereguli și la Spitalul Județean Constanța

La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, situație nu este și mai neagră. Au fost descoperite și aici prejudicii în sumă de 8.956 de mii de lei, iar abaterile financiar-contabile sunt în valoare de 11.722 de mii de lei. S-a constatat „neconstituirea fondului de dezvoltare al spitalului în sumă estimată de 6.709 mii lei și neîntocmirea bugetului fondului de dezvoltare al spitalului cu toate că, potrivit situațiilor financiare încheiate în perioada 2014 - 2015, entitățile dispuneau de sursele legale avute în vedere la constituirea fondului de dezvoltare: sume rezultate din valorificarea bunurilor disponibile respectiv casate, excedent la sfârșitul anului precedent, sume rezultate din închirieri, cota parte din amortizarea calculată lunar pentru activele fixe”.

Totodată, s-a descoperit că „nu au fost elaborate bugete de venituri și cheltuieli pe fiecare secție și compartiment, astfel că nu se poate stabili în ce măsură cheltuielile necesare pentru realizarea serviciilor medicale au fost acoperite din veniturile realizate de către fiecare secție. Din cauza inexistenței bugetelor de venituri și cheltuieli la nivel de secție, nu s-a putut stabili dacă angajarea de cheltuieli s-a realizat în strânsă corelare cu veniturile realizate de către fiecare secție, acest lucru având consecințe directe asupra modului de cheltuire a fondurilor publice în condiții de eficiență, economicitate și eficacitate”. De asemenea, „nu s-a efectuat concilierea datelor din evidența tehnico-operativă cu datele din evidența contabilă, ceea ce a condus la prezentarea în situațiile financiare a unor informații care nu reflectă o imagine fidelă a poziției financiare a SCJU Constanța”.

Prejudicii de mii de lei

La Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” inspectorii au descoperit că în perioada 2014-2015 nu s-au înregistrat, facturat și încasat servicii medicale efectuate, raportate și confirmate prin validare, în sumă totală de 10.706 mii lei. De asemenea, au fost identificate ca fiind neînregistrate, neurmărite și neîncasate în perioada 2013-2015, servicii medicale spitalicești în valoare totală de 7.417 mii lei, formate din servicii medicale acordate în urma accidentelor rutiere în valoare de 5.181.244 lei și vătămări corporale în valoare de 2.236.142 lei. Totodată, „s-a constatat nestabilirea, neînregistrarea și neîncasarea creanțelor din servicii medicale nevalidate/cu plată în sumă estimată de 51 mii lei, urmare aplicării regulilor de confirmare și reconfirmare din punct de vedere al datelor clinice şi medicale la nivel de pacient pentru cazurile spitalizate în regim de spitalizare continuă şi de zi și de recuperare a unor servicii medicale”.

Nu a scăpat nici Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța

La Centrul Regional de Transfuzii Sanguine Constanța a fost primit în folosință gratuită bunul imobil situat în Constanța pe strada Nicolae Iorga nr. 85. „S-a constatat că la 31.12.2015, imobilul respectiv nu era evidențiat în debitul contului „Active fixe și obiecte de inventar primite în folosință”. De asemenea, pentru inventarierea acestui obiectiv, care aparține domeniului public al județului Constanța, nu au fost întocmite liste de inventariere distincte și nu s-a obținut confirmarea proprietarului acestora, Consiliul Județean Constanța”.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cei de la zip ar trebui sa fie dati afara ptr ca ei sunt mai spagagii decat cei de la upu,si brunetica care lucreaza la upu fura de la bolnavii care vin neinsotiti
0
0
Concluzia; duceti-va in privat ! vei fi bagat in seama imediat, vei muri imediat , vei paraliza imediat, te vei chinui imediat, dar pe bani foarte, foarte multi. alegerea este la noi
3
0
Acum sunt la urgenta spital judetean constanta te sperii ce mizerie e aici si cata nepasare.o femeie era sa moara asteptand si paznicu de la zip reprosa de ce tipa lumea.un mare jeg pe banii nostri.
5
0
Coruptia ucide
6
0
Sa te fereasca sfantul sa ai nevoie de ajutorul spitalului,de medicamente nu mai vorbim iti cer si ce nu-ti trebuie ca sa faca stoc pentru alti pacienti atenti.Mori cu zile daca nu ai bani.
7
0
La spitalul juderean inainte si dupa operatie cumperi toate medicamentele si la externare constati ca medicamentele pe care le-ai cumparat sunt pe extrs ca si cand ti le-au dat din spital gratis.
9
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108