REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Spitalul Judeţean va avea cel mai modern Centru de Cardiologie Intervenţională din România, în valoare de 1 milion de euro

Spitalul Judeţean va avea cel mai modern Centru de Cardiologie Intervenţională din România, în valoare de 1 milion de euro

Replica API 7 septembrie 2011 | 00:00 141

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa va avea cel mai modern Centru de Cardiologie Intervenţională din România. Managerul unităţii, dr. Dănuţ Căpăţână, spune că este vorba despre un parteneriat public privat cu firma Cardiolife din Timişoara, iar valoarea proiectului se ridică la 1 milion de euro ceea ce presupune achiziţia unui angiograf, indispensabil pentru depistarea şi tratarea infarctului miocardic şi dotarea la standarde europene a unei spaţiu din incinta spitalului. Conform medicului, angiograful va fi integrat într-un circuit de rezolvare a urgenţelor cardiologice.

"Este vorba despre un parteneriat public privat cu o firmă din Timişoara pentru a realiza un serviciu de angiografie. Proiectul tehnic este finalizat, iar amenajarea noului compartiment va începe săptămâna aceasta. Va fi o zonă de Cardiologie Intervenţională care va deservi atât Urgenţa cât şi spitalul. Doctorul Bogdan Mut-Vitcu, din Timişoara, va opera angiograful, aparat care va funcţiona 24 din 24 de ore. Ne gândim şi la partea de telediagnostic (diagnostic la distanţă -n.r.), adică electrocardiograma pacientului, acasă sau în ambulanţă, să fie transmisă automat în spital pentru a fi citită de un cardiolog, iar dacă este cazul de un infarct, pacientul să fie redirecţionat către Cardiologia Intervenţională, procedură care salvează un procent semnificativ de vieţi", a spus dr. Căpăţână.

Centrul de Cardiologie Intervenţională, funcţional la finele anului

Conform acestuia, serviciul de angiografie va deveni funcţional la finele anului. "Urmeză autorizaţiile de la CNCAN, avem şi sprijinul necondiţionat de la CJC pentru acest proiect de mare interes pentru judeţul Constanţa şi sperăm ca la finele anului serviciul să devină funcţional. Acest serviciu de Cardiologie Intervenţională va acoperii toată zona de sud-est a României. Vom încerca să realizăm şi o Unitate Toracică, o premieră în România, care monitorizează orice durere toracică, dar pentru acest proiect vom face un demers la Ministerul Sănătăţii. Tot ce înseamnă Cardiologie Intervenţională, respectiv Cardiovasculară va putea fi rezolvat în Constanţa, lucru care până acum 5 ani era de domeniul fanteziilor. Primul pas a fost făcut cu Chirurgia Cardiovasculară şi acum urmează cel de-al doilea pas. Cred că vom avea cel mai modern Centru din ţară pe zona de cord la care se pot trata atât pacienţi din Constanţa cât şi cei din Tulcea sau Ialomiţa", a mai spus dr. Căpăţână. Menţionăm că unitatea sanitară deşi era dotată cu un angiograf acesta nu putea fi utilizat de către medicii constănţeni, pacienţii fiind repartizaţi către centrele cu profil din ţară. Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108