REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sporea de la Taxe şi Impozite, arestat împreună cu un afacerist recidivist în falsificări

Sporea de la Taxe şi Impozite, arestat împreună cu un afacerist recidivist în falsificări

Replica API 21 aprilie 2012 | 00:00 382

Cum au fost "înmatriculate" în fals peste 100 de autoturisme

Cum au fost "înmatriculate" în fals peste 100 de autoturisme

Angajatul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa (SPIT), Adrian Cosmin Sporea, a fost arestat preventiv, împreună cu un alt individ care a mai fost în centrul atenţiei oamenilor legii, în urmă cu 3 ani. Este vorba despre Teodor Sorin Tănase, administratorul unei societăţi care vindea plăcuţe de înmatriculare falsificate. În 2009, procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată au scotocit mai multe imobile, printre care şi sediul Serviciului Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor Constanţa, de unde au ridicat arhiva privind intervalul 2006 - 2008, timp în care au fost "înmatriculate" în fals peste 100 de autoturisme.

În 2009, au fost luaţi în colimator Ştefan Daniel Scarlat, şeful atelierului în care se fabricau plăcuţele de înmatriculare din cadrul Serviciului Regim Permise şi Înmatricularea Vehiculelor, Teodor Sorin Tănase, cel care se ocupa de documentaţie şi mai şi vindea plăcuţele, plus alte persoane. Însă numai Scarlat şi Tănase au fost propuşi spre arestare. Numai că instanţa a respins propunerile de arestare, lăsându-i în libertate. La numai 3 ani, Tănase a fost propus din nou pentru arestare, fapt care s-a şi concretizat de această dată. Angajatul SPIT, Sporea, şi Tănase au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, hotărârea Tribunalului nefiind definitivă. Cei doi sunt cercetaţi împreună cu încă 2 indivizi pentru fapte de corupţie, fals, uz de fals, şi pentru instigare la săvârşirea de infracţiuni.

Ce spun procurorii

Procurorii spun că funcţionarul public a primit în cinci rânduri a primit diferite sume de bani, între 250 şi 300 de lei, de la Tănase, pentru a îndeplini acte contrare atribuţiilor sale de serviciu, respectiv de a întocmi şi elibera certificate fiscale contrafăcute, deşi beneficiarii aveau debite către bugetul local sau nu declaraseră la organele fiscale autovehiculele cumpărate, certificate pe care Tănase le folosea în mod fraudulos la înmatricularea unor autovehicule pentru diferiţi beneficiari. Din datele de anchetă a reieşit că angajatul SPIT plăsmuia certificatele fiscale la calculatorul personal de la domiciliu, cu ocazia percheziţiei în locuinţa sa fiind găsită de altfel o ştampilă cu impresiunea Serviciului Public de Impozite, Taxe şi Alte Venituri la bugetul local Constanţa. Totodată, reprezentanţii SPIT susţin că Adrian Cosmin Sporea este angajat din 2007, iar până în prezent a fost sancţionat o singură dată, în 2008, cu diminuarea salariului cu 10 procente pentru o lună, pentru stabilirea eronată a unui debit, transmis ulterior spre executare silită fără a fi verificat.

Clonau plăcuţe de înmatriculare

În ceea ce-l priveşte pe Tănase, grupul infracţional din care acesta făcea parte şi pentru care s-a mai cerut arestarea lui, se ocupa, la un moment dat, şi cu fabricarea de plăcuţe de înmatriculare şi documente pentru autoturisme furate, clonând, practic, orice număr de înmatriculare din ţară. Astfel se explică apariţia aşa-ziselor maşini clonate, care au aceeaşi marcă, acelaşi aspect şi acelaşi număr de înmatriculare, aşa cum s-a constatat recent în Bucureşti. Reamintim că, în luna februarie, un bucureştean a descoperit că maşina lui a fost clonată. Proprietarul a anunţat imediat poliţia, dar abia când a pus autoturismele unul lângă altul a reuşit să-i convingă pe oamenii legii că a găsit o maşină, copie fidelă cu a lui. Maşina clonată era abandonată acolo, iar anchetatorii au verificat maşina şi au descoperit că seriile motorului erau modificate şi numerele de inmatriculare erau false. După mediatizarea cazului, absolut nimeni nu s-a arătat interesat să ridice maşina din curtea Poliţiei. Potrivit poliţiştilor, dacă o persoană este accidentată de o maşină cu numere false, oamenilor legii le este foarte greu, aproape imposibil, să depisteze cine este şoferul vinovat, dat fiind că numerele maşinii implicate nu apar în nici o bază de date a Poliţiei.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108