REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Staţiunea Mamaia, şantier fără protecţia muncii la zi

Staţiunea Mamaia, şantier fără protecţia muncii la zi

Replica API 21 aprilie 2011 | 00:00 194

Pregătiri pentru deschiderea sezonului estival

Pregătiri pentru deschiderea sezonului estival

Pregătirile în staţiunea Mamaia pentru sezonul estival continuă, chiar dacă nu mai este foarte mult până la data de 1 mai, când are loc deschiderea oficială. În urmă cu o lună, au debutat lucrări de renovare pentru mai multe hoteluri, între care Victory, La Fontanella, Flora şi Histria şi de extindere a unor restaurante ce aparţin hotelurilor Bavaria Blue şi Dacia Sud. Iar lista de amenajări localuri sau unităţi hoteliere nu se încheie aici, iar lucrurile încep să arate bine pentru staţiunea care îşi aşteaptă cu sufletul la gură turiştii, după data de 1 mai, cu excepţia unor aspecte ce ţin de legalitatea unor modificări sau de condiţiile în care lucrează muncitorii.

La acest capitol, nu vrem să fim cârcotaşi, dar am fost informaţi că nu toată forţa de muncă angrenată în lucrări precum văruit, vopsit, amenajat, renovat ar fi contractată "pe bune". S-ar părea că unele firme apelează la muncitori la negru, însă acesta este un aspect pe care Inspectoratul Teritorial de Muncă din Constanţa ar trebui să-l stabilească cu precizie şi eventual să aplice sancţiuni. O "plimbare" între şantierele din Mamaia ne-a demonstrat că muncitorii sunt bine instruiţi: toţi declară, oficial, că sunt angajaţi cu carte de muncă. "Mărturisesc" lucrul acesta şi izbucnesc în râs. O fi, n-o fi aşa, cert este că la capitolul echipament de protecţie nu este nimeni care să îi "forţeze" să se conformeze. Astfel, angajaţii care lucrau de zor la extinderea restaurantului hotelului Dacia Sud (aparţinând SC Grano Pane, administrată de Silvia Cuşu), se aventurau fără nici o grijă în "câmpul muncii"; fără echipament adecvat, desigur. Alt şantier în staţiunea Mamaia, alţi muncitori fără echipamente de protecţie: nu tu căşti protecţie, nu mănuşi, nu salopetă, ba mai mult, lucrările la înălţime se execută fără centură şi coardă de siguranţă. Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă din Constanţa, controale pe acest segment au fost efectuate deja, până în zona hotelului Condor, urmând până la începutul lunii mai să fie continuate verificările până în zona Butoaie a staţiunii. "Administratorii firmelor de construcţii ar trebui să fie mai fermi cu şefii de şantiere, să-i determine să-i oblige pe muncitori să poarte echipamentul de protecţie care există în magazia de şantier. Mai există şi situaţii în care echipamentul este distribuit muncitorilor, însă aceştia refuză să îl poarte din comoditate, punându-şi viaţa în pericol. Inspectorii ITM au amendat mai multe societăţi care nu respectau normele prevăzute de protecţia muncii, însă acest lucru nu i-a convins pe angajaţi să folosească echipamentul de protecţie", a explicat, pentru cotidianul "Replica", Eugen Bola, inspector şef în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Constanţa.

Simona RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108