REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Steatoza hepatică sau ficatul gras

Steatoza hepatică sau ficatul gras

Replica API 11 ianuarie 2021 | 00:00 1132

Aproximativ 30% dintre oameni suferă din cauza ficatului gras, adică a acumulării unei cantități mari de grăsime la nivelul ficatului. Medicii pun acest diagnostic pacienților la care grăsimea în exces de la nivelul ficatului se situează între 5 și 10% din volumul acestui organ.

Sursă foto: Shutterstock

Acest fenomen se produce atunci când celulele ficatului, cunoscute și drept hepatocite, preiau cantități excesive de grăsime din corp, încărcând ficatul și dezechilibrând funcțiile hepatice, scrie doc.ro.

Principalii factori de risc pentru ficatul gras sunt greutatea în exces, dislipidemiile, diabetul, excesul de grăsime la nivelul abdomenului, consumul de alcool și nivelul crescut al trigliceridelor din sânge.

Steatoza hepatică este de două tipuri, și anume: steatoză hepatică non-alcoolică și steatoză hepatica alcoolică.

Steatoza hepatică non-alcoolică se instalează, de regulă, pe fondul diabetului de tip 2, a dislipidemiei sau a anumitor infecții virale cronice, de exemplu hepatita B sau hepatita C sau infecția HIV. În anumite cazuri, steatoza hepatica non-alcoolică apare în timpul sarcinii sau din cauza anumitor afecțiuni metabolice, precum boala Wilson.

Steatoza hepatica alcoolică apare pe fondul consumului excesiv și regulat de alcool, ceea ce se traduce printr-o cantitate mai mare de 20 grame de alcool pur, pe zi, la femei, și 30 grame de alcool pur, pe zi, la bărbați.

În multe cazuri, excesul de grăsime de la nivelul ficatului nu se manifestă prin simptome specifice, dar există și pacienți care se confruntă cu o senzație acută de oboseală și cu vitalitate scăzută. Alte simptome, care pot apărea la anumiți pacienți, includ starea de greață, pierderea apetitului, scăderea subită în greutate, dureri abdominale

În timp, dacă nu este gestionată corespunzător, steatoza hepatică poate duce la instalarea unui proces inflamator la nivelul ficatului, care, la rândul său, poate degenera în fibroză hepatică și chiar și ciroză. Cu toate acestea, consecințele steatozei hepatice pot fi dintre cele mai grave, mortalitatea fiind crescută în rândul pacienților care se îmbolnăvesc de diabet și/sau boli cardiovasculare asociate ficatului gras.

Diagnosticul steatozei hepatice

Pentru un diagnostic precis al steatozei hepatice, este nevoie de un examen clinic, pentru a se evalua istoricul de boală al pacientului, unde se caută, mai exact, preexistența anumitor afecțiuni cronice, precum diabet, dislipidemie, hepatită B, hepatită C, boala Wilson, etc. Tot în cadrul consultului clinic, de regulă, medicul va calcula indicele de masa corporală al pacientului, pentru a identifica nivelul de grăsime corporal și visceral.

De multe ori, anumite analize de laborator sunt necesare, cum ar fi nivelul transaminazelor, indicele glicemic, nivelul bilirubinei, profilul lipidic, etc. Nu în ultimul rând, medicul poate solicita teste imagistice, în special ecografia abdominală, pentru a evalua grăsimea acumulată la nivelul ficatului, posibilitatea anumitor modificări structural a ficatului sau existența altor afecțiuni conexe, cum ar fi splenomegalia (mărirea excesivă a splinei).

Tratamente și terapii pentru ficatul gras

Din păcate, în prezent nu există terapii medicamentoase definitive pentru această problemă, de aceea schimbările în stilul de viață rămân singura soluție pentru a lupta cu succes împotriva bolii și a redobândi o stare bună de sănătate. În cazul steatozei hepatice determinate de consumul de alcool (care apare în prima etapă de degenerare hepatică la mai mult de 90% dintre persoanele care consumă alcool în exces și în mod regulat), renunțarea imediată și definitivă la băuturile alcoolice determină cea mai bună reacție de regenerare a ficatului. Renunțarea la alcool poate fi un proces dificil, de aceea se recomandă solicitarea sfatului medicului și sprijinul apropiaților pentru a crea un plan care să funcționeze pe termen lung. Așadar, procesul poate fi reversibil, dacă este dublat și de o dietă recomandată pacienților cu ficat gras (hidratare suficientă, consum sporit de legume și fructe, pește și lactate slabe), precum și de exercițiul fizic regulat.

Pentru că ficatul gras reprezintă o problemă de sănătate atât de frecventă, specialiștii de la Centrul Medical din Tel Aviv i-au studiat mecanismul și au ajuns la concluzia că exercițiile fizice moderate, făcute la aparatele de la sala de fitness, pot duce la scăderea cantității de grăsimi periculoase din ficat. Și antrenamentele aerobice au același rezultat, însă, de cele mai multe ori, acestea sunt greu de efectuat de către persoanele cu probleme de sănătate. Este indicat ca pacientul să apeleze la medicul curant pentru recomandări cu privire la activitățile fizice pe care le poate întreprinde.

Sportul ajută ficatul gras să revină la normal

Pentru a analiza impactul sportului asupra ficatului gras, un grup de cercetători israelieni a analizat starea de sănătate a 82 de persoane cu vârstele cuprinse între 20 și 65 de ani, diagnosticate cu ficat gras. O parte dintre pacienți au respectat un program de antrenament de 3 sesiuni săptămânale a câte 40 de minute, iar celălalt grup nu a făcut schimbări majore în stilul de viață, ci doar a continuat să respecte medicația și recomandările medicului.

La finalul unui program de trei luni, medicii au constatat, cu ajutorul ecografiilor pacienților, că persoanele care făcuseră sport aveau un nivel de grăsime mai scăzut în ficat. În plus, antrenamentul fizic de la sala de fitness a dus la îmbunătățiri considerabile ale nivelului de colesterol, prin scăderea producției acestuia la nivelul ficatului.

Concluzii cu privire la opțiunile de remediere a ficatului gras

Concluziile cercetărilor desfășurate până în prezent sunt că pacienții cu ficat gras ar trebui:

- să facă mișcare

- să respecte un regim de viață sănătos

- să evite excesul ponderal pentru a scădea riscul de inflamație hepatică, precum și cel de ciroză

Este, de asemenea, foarte important că pacientul care suferă de steatoză hepatică să nu consume băuturi alcoolice, întrucât acestea favorizează acumularea de grăsimi la nivelul ficatului. După cum spuneam mai devreme, nu există încă un tratament care să vindece boala ficatului gras, modificarea stilului de viață fiind singura opțiune care poate duce la eliminarea depozitelor de grăsime de la nivelul acestui organ. Dacă steatoza hepatică este combătută, e important ca stilul de viață sănătos să fie menținut, astfel încât afecțiunea să nu revină.

În cazuri foarte avansate ale steatozei hepatice, dacă fibroza hepatică se transformă în ciroză, singurul tratament disponibil este transplantul de ficat, niciun alt tratament nemaifiind eficient în acest stadiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108