REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

ȘTIȚI cine sunt CETĂȚENII de ONOARE ai CONSTANȚEI?

ȘTIȚI cine sunt CETĂȚENII de ONOARE ai CONSTANȚEI?

Replica API 3 septembrie 2021 | 14:20 9788

Municipiul Constanța numără la ora actuală 74 de cetățeni de onoare. De-a lungul anilor, nume sonore din mai multe domenii au primit aceste distincții, dintre acestea putem enumera lumea academică, sportivă, artistică sau culturală. Mulți dintre oamenii valoroși sunt constănțeni, desigur, există și câteva nume care nu au trăit în orașul de la malul mării. În trecut, în afară de titlul în sine, cetățenii primeau o diplomă, o plachetă, cheia orașului, dar și un teren. Începând cu luna iunie a anului 2021, aceștia nu au mai primit și suprafața de teren.

Titulatura de cetățean de onoare este un titlu onorific acordat de autoritățile locale unei persoane a cărei activitate sau existență este legată în mod deosebit de viața localității sau pentru talentul și serviciile deosebite aduse de aceasta localității. De obicei, acest titlu se acordă unor personalități din domeniul culturii, artei, științei, învățământului sau sănătății, dar și unor sportivi,oameni de afaceri sau politicieni. La ora actuală, Constanța numără 74 de cetățeni de onoare. Unele dintre acestea au mers chiar către instituții sub titlul de trofeul „Amfora”.

În doar 5 ani au fost acordate 20 de titluri

Astfel, cronologic vorbind între anii 1995 și 2000, au fost acordate 20 de titluri, unele dintre acestea au mers chiar către instituții sub titlul de trofeul „Amfora”. Printre cei care au primit aceste titluri se numără Oleg Danovschi, Francisc Vastag, Elimia Ciosu, Gheorghe Hagi, regele fotbalului, Simona Amânar marea gimnastă care a obținut nenumărate medalii olimpice și sportivul Leonard Doreoftei, marele boxeur român, Radu Ciorei, Ion Titoiu, Gheorghiu Zoanel, Jean Constantin, pentru întreaga sa carieră și pentru celebrele sale replici și maestru Gheorghe Zamfir pentru prestigioasa sa carieră de muzician, Camelia Voinea, profesorul și doctorul Vasile Sârbu, dar și veteranului Gheorghiu Zoanel.

Sportivii de renume, cetățeni de onoare ai orașului Constanța

Între anii 2000 și 2019, titlurile de cetățean de onoare au fost în număr de 54. Acestea fiind acordate în principal sportivilor, academicienilor, dar și artiștilor. Printre sportivi se numără: marii handbaliști Laurențiu Toma și Ionuț Rudi Stănescu; tenismenii Andrei Pavel, Horia Tecău și Simona Halep; campiona la tenis de masă Elisabeta Samara, înotătorul Răzvan Florea, gimnasta Cătălina Ponor, dar și marii antrenori ai lotului olimpic de gimnastică Octavian Belu și Mariana Bitang. Totodată, tot pentru performanțele sportive obținute a primit distincția și Elena Frîncu, fosta directoare de la Direcția Județeană de Sport Constanța.

De asemenea, au fost oferite titluri și politicienilor constănțeni. Mircea Dobre, Gheorghe Stoica şi Felix Stroe, de la PSD, precum şi Dănuţ Moisoiu, PDL, au primit titlul onorific. Lui Dănuţ Nicuşor Anastasiu-Moisoiu, titlul i s-a acordat pentru că: „S-a evidenţiat prin implicarea sa în viaţa comunităţii locale, având trei mandate de consilier local. Pentru activitatea sa laborioasă şi implicarea în viaţa şi dezvoltarea urbei, pentru demonstrarea unei înalte capacităţi de lider şi promovarea unor idei novatoare în asigurarea dezvoltării municipiului Constanţa", potrivit expunerii de motive. Felix Stroe s-a evidenţiat, în primul rând, prin trei mandate de consilier, dar şi prin ceva în plus. „Felix Stroe s-a implicat în dezvoltarea şi extinderea serviciului public de alimentare cu apă şi de canalizare. Recunoaşterea meritelor profesionale ale lui Stroe Felix a avut loc şi prin alegerea acestuia în calitate de Primvicepreşedinte al Asociaţiei Române a Apei şi Preşedinte al Patronatului Român al Apei", scria în raport. Gheorghe Stoica, s-a evidenţiat prin implicarea sa în viaţa comunităţii locale, având trei mandate de consilier locali.

În anul 2016 au fost declarați 7 cetățeni de onoare ai municipiului

Pe data de 30 martie 2016, în cadrul ședinței de consiliu local, Prof. univ.dr. Victor Ciupină, prof. univ.dr. Adrian Bavaru, ambii foști rectori ai Universității Ovidius au fost recompensați pentru întreaga lor carieră. Pe 29 noiembrie 2016, aleşii municipali au aprobat două proiecte de hotărâre prin care pompierul Marius-Daniel Fripis, mort la datorie în anul 2015, dar şi actriţa Ileana Ploscaru, au devenit Cetăţeni de onoare ai municipiului Constanţa. În aceeaşi şedinţă, însă, au fost înmânate şi diplomele altor doi cetăţeni de onoare, plutonierul Ionel Eugen Bida şi plutonierul adjutant Florin Bolovan. Ei au făcut obiectul unor proiecte de hotărâre votate în şedinţa din luna octombrie. Cei doi militari au fost răniţi în Afganistan, în timpul unor misiuni.

În 2019, au fost acordate 4 titluri onorifice

Actorul Alexandru Mereuță a primit, în şedinţa de Consiliu Local din 25 aprilie 2013, titlul de Cetățean de Onoare al oraşului Constanţa. Propunerea acordării titlului aparține colectivului Teatrului de Stat Constanţa și este o urmare a contribuţiei acestuia meritorie la dezvoltarea culturii constănţene, la creşterea valorii actului artistic. Printre alte proiecte, consilierii au fost înștiințați cu privire la 4 inițiative de acordare a unor titluri de cetățeni de onoare. Astfel, au fost propuși pentru a deveni cetățeni de onoare ai municipiului Constanța: plutonier adjutant Iulian Ion Căpățînă (care are grad de invaliditate 3, fiind rănit în misiune în Afganistan), dirijorul Operei, Gheorghe Stanciu, fosta sportivă de performanță Daniela (Dana) Sofronie, respectiv Elena Buhaiev (post mortem), fost sportiv de performanță și fost inspector general școlar.

Conform Hotărârii de Consiliu Local din 30 iunie 2021, cetățenii de onoare ai Constanței nu vor mai primi suprafețe de teren.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dar ce ziceti de tov.moraru emanoil cea mai mare javra omeneasca
4
1
La ce nume vad nu era nici o exagerare daca printre personalitati apareau si R.Mazare,Nicusor.C si S.Strutinschi.
14
0
sa faceti stea lui felix sa aduc cainele sa se pishe pe ea.
32
1
Cu limaxul felix si cu franculeasa. Huooo
44
1
Cu unii sa va fie rusine
51
0

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468