REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Străinii care vor să muncească în continuare în România, condiţionaţi de unele modificări legislative

Străinii care vor să muncească în continuare în România, condiţionaţi de unele modificări legislative

Replica API 8 februarie 2018 | 00:31 476

Sursa foto: radio-constanta.ro

Cetăţenii străini cu rezidenţă în România nu vor mai putea obţine prelungirea dreptului de şedere, dacă angajatorii lor nu le asigură un salariu mediu brut de minim 4.162 lei. Potrivit unui comunicat al Serviciului pentru Imigrări Constanţa, aflat în subordinea Ministerului Afacerilor Interne, este vorba despre o modificare legislativă şi nu se aplică tuturor categoriilor de rezidenţi.

„Salariul mediu brut, una dintre condiţiile care trebuie îndeplinită de străinii care solicită prelungirea dreptului de şedere temporară cu scopul de a munci în România, a fost majorat de la 3.131 la 4.162 de lei, ca urmare a unor modificări legislative. Totodată, începând cu data de 01 ianuarie a.c., salariul minim brut garantat în plată este de 1.900 de lei. În conformitate cu prevederile art. 56 alin. (1) din OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, ,,străinilor intraţi în România în scopul încadrării în muncă li se prelungeşte dreptul de şedere temporară în scop de muncă dacă prezintă contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat în registrul general de evidenţă a salariaţilor, din care rezultă că salariul este cel puţin la nivelul câştigului salarial mediu brut. În cazul lucrătorilor înalt calificaţi, salariul trebuie să fie la nivelul de cel puţin 4 ori câştigul salarial mediu brut”, se arată în comunicat.

Potrivit reprezentanţilor Serviciului pentru Imigrări, prelungirile ulterioare ale dreptului de şedere temporară în scop de muncă se acordă dacă străinul prezintă următoarele documente: contractul individual de muncă cu normă întreagă, înregistrat la inspectoratul teritorial de muncă şi dovada menţinerii salariului pe toată perioada şederii acordate anterior.

Astfel, în contextul noilor modificări prevăzute de Legea nr.3/2018 a bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2017, începând cu data de 06 ianuarie 2018, câștigul salarial mediu brut este de 4.162 de lei. Această condiție este necesară la solicitarea de viză de lungă ședere pentru angajare și detașare în scopul desfășurării de activități lucrative pe teritoriul României, la prelungirea dreptului de ședere temporară în scop de detașare și pentru studii, precum și la acordarea dreptului de ședere pe termen lung.

De precizat că modificarea salariului mediu brut în contractual individual de muncă, precum şi transmiterea acestor date către Inspectoratete Teritoriale de Muncă, se fac ori de câte ori intervin schimbări privind modificarea salariului mediu brut la nivel naţional, la data intrării în vigoare a modificării. Pentru reglementarea șederii pe teritoriul României, străinii au posibilitatea de a depune documentele și prin intermediul aplicației online, disponibilă la adresa https://portaligi.mai.gov.ro/portaligi/, pentru reducerea timpului de așteptare la ghișeu și eficientizarea procesului de preluare a documentelor.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Foarte bine! In felul asta ne luam si noi cetatenie straina,asa poate ne cresc salariile. Ce folos sa fii romani daca esti oricum luat la misto in propria tara sub toate formele inclusiv ca salarizare? Ne facem congolezi,ceva acolo si traim ceva mai bine unde ne-am nascut,protejati de consulatele respective,asa incat ciuspenderii de la Bucuresti sa nu ne faca mai rau.
1
0
pe seama NOASTRA
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108