REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Stresul oxidativ și substanțele cu rol antioxidant în tratamentul ficatului gras

Stresul oxidativ și substanțele cu rol antioxidant în tratamentul ficatului gras

Replica API 23 septembrie 2020 | 00:00 844

Specialiștii au descoperit că stresul oxidativ contribuie la instalarea și evoluția steatozei hepatice. Totodată, oamenii de știință cercetează o potențială legătură între substanțele antioxidante și vindecarea bolii de ficat gras.

Stresul oxidativ este considerat un mecanism-cheie al leziunilor hepatocelulare și intervine în progresia bolii la subiecții cu steatohepatita. Vitamina E este un antioxidant și a fost investigată pentru tratamentul ficatului gras atât la copii, cât și la adulți, scrie doc.ro.

Studiile au indicat că vitamina E ameliorează steatoză, inflamația și balonizarea hepatocitelor la adulții cu steatohepatita și nu are niciun efect asupra fibrozei hepatice.

Vitamina E (α-tocoferol) administrată în doză zilnică de 800 UI/ zi îmbunătățește histologia hepatică la adulții nediabetici cu steatohepatita dovedită cu biopsie și, prin urmare, trebuie considerată că o farmacoterapie de prima linie pentru această populație de pacienți.

Până când nu vor fi disponibile date suplimentare care să susțină eficacitatea acesteia, vitamina E nu este recomandată pentru a trata steatohepatita la pacienții diabetici, ficatul gras non-alcoolic fără biopsie hepatică, ciroză NASH sau ciroză criptogenă (fără cauza cunoscută).

Agenții anti TNF-alfa

În unele studii s-a dovedit eficientă Pentoxifilinei administrată oral în doză de 400 mg de trei ori pe zi în scăderea aminotransferazelor, după mai multe luni de tratament.

Acidul ursodeoxicolic

Acidul ursodeoxicolic (UDCA), un acid biliar hidrofil, a fost investigat în mai multe studii clinice în doze diferite și pe o durata de până la 2 ani, care au arătat doar unele îmbunătățiri biochimice, dar nu și histologice.

Blocantii receptorilor de angiotensină

Angiotensina II activează celulele hepatice stelate, producând matricea extracelulară.

Losartanul a determinat o reducere a nivelului aminotransferazelor serice, dar eficacitatea lui trebuie demonstrată în studii clinice.

Radicalii liberi sunt molecule cu un electron desperecheat. Aceștia cauzează, în organism, stres oxidativ, care la rândul lui vine cu o serie de riscuri pentru sănătate. Și steatoză hepatică este favorizată și accentuată de stresul oxidativ.

Boală de ficat gras nu se tratează prin medicamente, întrucât nu există un asemenea tratament pentru combaterea steatozei hepatice. Modificările la capitolul stil de viață sunt cele care pot reduce grăsimile de la nivelul ficatului, combatând steatoză.

Obezitatea și supraponderabilitatea sunt cei mai mari dușmani ai ficatului sănătos, de aceea pacientul cu steatoză hepatică trebuie să ajungă la un indice de masă corporală sănătos. Scăderea în greutate este obligatorie la pacienții supraponderali cu steatoză hepatică.

De asemenea, în cazul unei steatoze hepatice alcoolice, renunțarea la alcool este obligatorie. În caz de steatoză hepatică non-alcoolică, se recomandă doar limitarea consumului de alcool, nu neapărat renunțarea la băuturile care conțin alcool.

Adoptarea unei diete sănătoase este, de asemenea, extrem de importantă în combaterea steatozei hepatice, fie ea alcoolică ori non-alcoolică. Pacientul cu afecțiuni hepatice trebuie să adopte o dietă sănătoasă și echilibrată, pe baza de alimente sănătoase, de preferat de proveniență organică.

În steatoză hepatică se va evita consumul de:

Prăjeli

Alimente procesate (mezeluri)

Alimente bogate în grăsimi nesănătoase

Alimente semi-preparate

Dulciuri

Gustări nesănătoase (chipsuri, snacksuri, alune prăjite)

Cu cât pacientul adopta o dietă mai sănătoasă, cu atât acesta va scapă de kilogramele în plus mai rapid și, totodată, va elimina stratul de grăsime de la nivelul ficatului.

După combaterea steatozei hepatice, este obligatoriu să se mențină stilul de viață sănătos în vederea reducerii riscului de revenire a acestei afecțiuni hepatice.

Numai în cazurile foarte grave, atunci când steatoză hepatică a cauzat daune majore și fibroză hepatică a acaparat acest organ și, astfel, a apărut ciroză, medicii recomandă transplantul de ficat pentru vindecarea pacientului. Fibroză hepatică și ciroză pot fi, însă, prevenite prin modificarea stilului de viață în vederea vindecării steatozei hepatice.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108