REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Studiu: obezitatea infantilă crește de patru ori riscul hipertensiunii arteriale la maturitate

Studiu: obezitatea infantilă crește de patru ori riscul hipertensiunii arteriale la maturitate

Replica API 14 septembrie 2020 | 00:00 837

Copiii obezi au un risc de patru ori mai crescut în a dezvolta tensiune arterială ridicată la maturitate în comparație cu copiii care au o greutate normală, arată un nou studiu.

Legătura dintre obezitatea în copilărie și hipertensiune

Autorii studiului au descoperit și faptul acești copii supraponderali prezintă risc crescut de tensiune arterială ridicată, sau hipertensiune, mai târziu în viață, citează doc.ro.

“Am arătat că riscul de a dezvoltă hipertensiune apare în copilărie” a spus autoarea studiului Dr. Sară Watson, un endocrinolog pediatru la Spitalul Riley pentru copii din cadrul Universității Indiana din Indianapolis. “Acea perioada este foarte importantă întrucât se produc schimbări la copiii supraponderali care contribuie la riscul apariției bolilor cardio-metabolice”. Așa numitele boli cardio-metabolice sunt cauzate de tensiunea arterială ridicată, de nivelul mare de zahăr în sânge, de nivelul colesterolului și de grăsimea abdominală în exces.

Hipertensiunea arterială: cauze și tratament

Dacă rămâne neinvestigata, tensiunea arterială crescută poate duce atât la boli cardiovasculare cât și la atac de cord sau accidente vasculare.

Începând din anul 1986 un grup de cercetători a urmărit evoluția a mai bine de 1,100 de adolescenți sănătoși din Indianapolis. Medicii le verificau înălțimea, greutatea și tensiunea arterială de două ori pe an, constatând că două treimi din aceștia aveau o greutate normală, în timp ce 16 procente erau obezi și alte 16 procente erau supraponderali.

Cercetătorii au venit în acest an cu un studiu pentru subiecții de acum adulți. Aproape 26 de procente din copiii obezi au ajuns să aibă tensiune arterială ridicată în comparație cu 14 procente din copiii supraponderali și doar 6 procente din copiii cu greutate normală. Echipa era programată să raporteze datele studiului la o întrunire a Asociației Americane a Inimii din New Orleans.

Watson a declarat că acest risc crescut la copiii supraponderali este mai îngrijorător decât riscul asociat copiilor obezi.

“Riscul este de două ori mai mare pentru copiii supraponderali” a spus Watson. “În momentul de față ne concentrăm mai mult pe copiii obezi, dar cred că și copiii supraponderali merită la fel de multă atenție întrucât și riscul lor este destul de crescut”.

Studiul de 27 de ani este important “deoarece puține sunt studiile pe termen lung care au cercetat impactul obezității infantile asupra vieții de adult” a spus Myles Faith, un profesor de nutriție asociat la Școală de Sănătate Globală Gillings din cadrul Universității Carolina de Nord din Chapel Hill. “Îți trebuie o perioada lungă de timp să urmărești evoluția bolii iar monitorizarea acestor copii de-a lungul vremii este o muncă titanică. Aceste studii care se desfășoare pe perioade mari de timp sunt o resursă prețioasă pentru știință.”

Ce pot face părinții

“Atât părințîi cât și pediatrii trebuie să fie foarte atenți la indicele de masă corporală (IMC) al copiilor și să ii ajute să își țină greutatea sub control” au spus Faith și Watson. Indicele de masă corporală este un indicator bazat pe înălțime și greutate. Părinții ar trebui să încurajeze pediatrii să urmărească IMC-ul copiilor și să fie gata să promoveze mâncatul sănătos și exercițiile fizice.

“Avem dovezi clare că ajutorul familiei pentru copiii obezi poate îmbunătății IMC-ul și poate îmbunătății de asemenea și presiunea arterială în adolescență.” a mai spus Faith. Implicarea familiei poate fi de un real ajutor în reducerea obezității infantile. Este important să ne gândim la acest lucru și din punct de vedere al legăturii familiale.

Au mai existat și alte studii prezentate la întrunirea asociației inimii care au atins și dezbătut acest subiect legat de copii și tensiunea arterială crescută.

Copiii care au una sau mai multe valori ale tensiunii arteriale crescute, au de trei ori mai multe șanse să dezvolte hipertensiune că adulți, a descoperit un studiu.

Folosind același număr de copii din Indianapolis, cercetătorii au descoperit că rată de tensiune arterială crescută la adulți a fost de 8,6 procente pentru copiii care nu au avut valori crescute în copilărie. Rată a sărit la 18 procente pentru adulții care au avut cel puțîn o valoare crescută copiii fiind și de 35 de procente pentru adulții care au avut două sau mai multe valori crescute pe parcursul copilăriei.

“Studiul aduce în lumina necesitatea pediatrilor de a verifică cu regularitate tensiunea arterială și greutatea” a declarat autorul studiului Wanzhu Tu, un profesor de biostatistică la Școală de Medicină din cadrul Universității Indiana din Indianapolis într-un comunicat de presă al Asociației Americane a Inimii. “O tensiune arterială ocazională nu justifică un tratament, dar justifică monitorizarea mai atentă a acestor copii”.

Un alt studiu a demonstrat că măsurând nivelul de sodiu din urină copiilor poate fi de mare ajutor medicilor în a-i identifica pe aceia cu risc de a dezvoltă hipertensiune mai târziu în viață.

Medicii au folosit un screening de urină pentru a testa retenția de sodiu a unui grup de 19 copii. Retenția de sodiu crește nivelul de fluid din vasele sanguine, ceea ce poate duce la mărirea tensiunii arteriale.

“Hipertensiunea nu mai este o boală întâlnită doar la adulți” a explicat într-un comunicat de presă cercetătorul Gregory Harshfield, directorul Institutului de Prevenție din cadrul colegiului medical Georgia de la Universitatea Georgia Regents Augusta.

Aceste date și concluzii ale studiului prezentate la întrunirile medicale trebuie privite că preliminare până la publicarea revizuită a jurnalului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108