REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

STUDIU: PÂINEA neambalată POATE fi CONTAMINATĂ cu COVID-19

STUDIU: PÂINEA neambalată POATE fi CONTAMINATĂ cu COVID-19

Replica API 27 septembrie 2020 | 22:50 2179

Un studiu realizat de Universitatea din București (UB) a arătat că pâineaneambalată rămâne contaminată după contactul cu SARS-CoV-2 și ar putea constitui o sursă de transmitere pentru acest virus. În cazul în care o persoană contaminată sau infectată cu Sars-CoV-2 atinge un produs ambalat, virusul nu penetrează ambalajul, arată rezultatele studiului.

”Studiul și-a propus să determine persistența și riscul de transmitere a virusului SarsCoV-2, agentul COVID-19, prin intermediul suprafețelor de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație. De asemenea, rezultatele studiului vor putea conduce la identificarea unor soluții virucide pentru decontaminarea ambalajelor și produselor preambalate, în vederea inactivării virusurilor transmise de la persoane contaminate, precum și la formularea unor propuneri de măsuri pentru evitarea contaminării pe întreg ciclul de viață al produselor de panificație.”, se arată pe site-ul Universității.

Dacă fructele și legumele pot fi curătațe, pâinea neambalată nu poate trece prin acest proces.

Din studiu mai rezultă că virusul nu poate să străbată ambalajul. Studiul Universității București propune o soluție simpla și anume ambalarea pâinii.

România produce zilnic o cantitate de aproximativ 4.000 de tone de pâine.

REACŢIA ANSVSA

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) face următoarele precizări:

Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor (EFSA) afirmă că nu există dovezi științifice că alimentele de origine animală (carne, lapte, pește, produse din carne etc.) sau cele de origine nonanimală (legume, fructe, pâine, produse de patiserie etc.) sunt o sursă probabilă sau o cale de transmitere a virusului. Nu există informații disponibile privind prezența și supraviețuirea pe alimente a virusului responsabil de COVID-19, astfel încât să fie posibilă infectarea oamenilor. S-a demonstrat că COVID-19 este o boală respiratorie, iar calea principală de transmitere este prin contact de la persoană la persoană și prin contactul direct cu picăturile respiratorii generate atunci când o persoană infectată tușește sau strănută.

Până la aceasta dată ANSVSA, ca autoritate competentă în domeniul siguranței alimentelor, nu a primit studiul realizat de UB și nu deține informații din a cui inițiativă a fost efectuat acest studiu. De asemenea, nu sunt cunoscute obiectivul studiului, modalitatea de lucru și dacă s-au urmat protocoalele de cercetare acceptate internaţional pentru studiile de acest tip, recomandate pentru evaluarea siguranţei alimentelor în Uniunea Europeană.

Din informațiile apărute în spațiul public, reiese că experimentele realizate în laboratoarele UB au vizat exclusiv suprafețele de polietilenă/polipropilenă utilizate la ambalarea produselor de panificație, nefiind identificate elemente noi față de studiile și rapoartele forurilor științifice europene și internaționale în ceea ce privește calea de transmitere a virusului responsabil de COVID-19 prin alimente.

În conformitate cu Ghidul pentru industria alimentară elaborat în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 de catre Organizația pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și OMS ,,COVID-19 și siguranța alimentelor”, cercetările privind supraviețuirea virusului SARS COV 2 pe diferite suprafețe, realizate în condiții de laborator, trebuie interpretate cu prudență într-un mediu de viaţă real.

Astfel, interpretarea rezultatelor și concluziile studiilor efectuate ar trebui corelate și limitate la scopul acestora, ținând cont în același timp de datele științifice existente din domeniile conexe, precum și de alte date/informații care ar putea contribui la acuratețea concluziilor.

Respectarea cu strictețe de către personalul angajat care manipulează și comercializează alimentele a regulilor privind siguranța alimentelor, a celor de igienă personală și de informare adecvată a consumatorilor, garantează că produsele alimentare puse pe piață sunt sigure. În același timp și consumatorii trebuie să conștientizeze rolul lor. Ca o practică generală de igienă, clienții din magazine nu trebuie să atingă alimentele, altele decât cele pe care intenționează să le cumpere, pentru a evita contaminarea acestora cu diferiți agenți patogeni, care ar putea fi prezenți pe mâinile lor.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Faceti sistmele de irigatii ale lui ceausescu sa mancam paine romaneasca nu congelata
0
0
PAINEA ESTE INFECTATA CU KAKAT
0
0
Testati producatorii,testati transpotratorii,adica in p..a mea,ce dracului asteapta dobitocii din guvern sa dea bani de testari? Daca ei nu fac nimic decat sa amendeze,sa asmuta legiuni de batausi cu uniforme impotriva romanilor,pai atunci mai bine fara ei!
0
0
Da ma COVIDul este peste tot si medici din toata lumea nu stiu cum sa ne apere de virusul asta,singurul lucru pe care il stiu medici este ca masca si pastrarea distantei reduce riscul de contaminare restul depinde de fiecare om si imunitatea lui,se poate ca multi dintre noi sa fi avut virusul fara sa stim pentru ca sistemul nostru imunitar a rezistat la atacul acestui virus ucigas.Asa ca nu va stresati de toate stirile astea ci pastrati distanta,purtati masca si spalativa cu apa si sapun.
2
0
nu stiu cine ti a aprobat articolul asta ieri, dar astazi sigur l as fi urmarit sa i dau niste capace peste creier..plus ca pe logica articolului si capul ala gol al tau poate fi infectat cu covid daca nu porti casca de cosmonaut..
3
1
ar fi crapat electoratul antena 3 ca astia pipaie painea
3
5
Sunteti niste manipulatori jegosi
9
2
sa vanda mai multa paine congelata.
6
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108