REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

SUA: În pofida acordului cu Mexicul, democraţii acuză metodele folosite de Trump

SUA: În pofida acordului cu Mexicul, democraţii acuză metodele folosite de Trump

Replica API 11 iunie 2019 | 00:00 432

Bernie Sanders

Democraţii americani au minimizat duminică acordul cu Mexicul smuls de Donald Trump pentru a stăvili sosirea imigranţilor ilegali, denunţând războaiele comerciale "permanente" ale preşedintelui Statelor Unite împotriva aliaţilor săi, notează AFP.

"Lumea nu îl mai suportă, nici eu nu îl mai suport pe acest preşedinte care nu încetează să declare războaie, războaie verbale vecinilor noştri, că este vorba despre Mexic sau Canada", a declarat senatorul Bernie Sanders, candidat la primarele democrate pentru a-l sfida pe miliardarul republican în 2020.

"Avem nevoie de o relaţie bună cu Mexicul. Sunt aliaţii noştri, ca şi Canada. Nu ar trebui să fim într-o confruntare permanentă cu ei", a adăugat el la postul CNN.

Donald Trump a agitat încă o dată ameninţarea sa favorită, taxele vamale, pentru a constrânge Mexicul să îşi înăsprească politica împotriva zecilor de mii de migranţi care traversează în fiecare lună teritoriul său dinspre America Centrală pentru a încerca să intre ilegal în Statele Unite.

După mai multe zile de negocieri tensionate, şi chiar înainte de expirarea ultimatumului acordat de liderul de la Casa Albă, Washingtonul şi Mexicul au ajuns vineri seară la un acord în acest sens.

Mexicul a scăpat, pentru moment, de taxele vamale asupra produselor exportate în Statele Unite pe care omul de afaceri se pregătea să le introducă cu începere de luni.

Un succes al metodei Trump, au salutat partizanii săi. "Utilizează taxele vamale ca mijloc de presiune în negocierile comerciale şi cred că în această situaţie el le-a utilizat în mod strălucit ca mijloc de presiune", şi-a exprimat satisfacţia senatorul republican Ron Johnson la postul Fox News.

Adversarii săi critică însă folosirea taxelor vamale ca armă, ameninţare pusă în practică pe numeroase fronturi comerciale, cu China, Uniunea Europeană sau Canada.

Lidera democraţilor din Camera Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a afirmat sâmbătă că "ameninţările şi accesele de furie" nu sunt "un mijloc de a negocia politica externă".

"Şase milioane de locuri de muncă depind de schimburile americano-mexicane", a subliniat duminică la postul ABC un alt candidat democrat la Casa Albă, Beto O'Rourke. "Agricultorii sunt deja în dificultate din cauza războiului comerciale angajat de acest preşedinte cu China", "nu mai pot suporta mai mult din partea lui", a adăugat fostul congresman de Texas.

Bernie Sanders şi Beto O'Rourke au reluat amândoi argumentul potrivit căruia Donald Trump nu a obţinut nimic nou din partea Mexicului.

Eforturile promise de Mexic sunt cele pe care "a acceptat să le facă în urmă cu câteva luni", a afirmat primul. "Preşedintele nu a obţinut nimic, doar să pună în pericol relaţia comercială cea mai importantă pentru Statele Unite", a adăugat cel de-al doilea.

Potrivit cotidianului New York Times, care citează responsabili din ambele ţări, măsurile la care s-a angajat vineri guvernul mexican au făcut deja obiectul unor promisiuni similare către administraţia americană în ultimele luni.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu puteti stopa migratia cu metode blande.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108