REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

SUA recunosc că Ana Birchall va primi o foaie de parcurs referitoare la statul de drept: Ministrul Justiției a fost chemat de procurorul general al SUA

SUA recunosc că Ana Birchall va primi o foaie de parcurs referitoare la statul de drept: Ministrul Justiției a fost chemat de procurorul general al SUA

Replica API 5 septembrie 2019 | 00:00 285

sursa foto: Guvern

Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la UE, Gordon Sondland, aflat joi la Bucureşti, a declarat, într-o conferinţă de presă, că SUA sunt dispuse să ajute România în "orice probleme legate de statul de drept", scrie stiripesurse.ro

"SUA sunt foarte preocupate de statul de drept şi nu doar din motivele evidente, anume că nu poţi avea o societate civilă fără statul de drept. Este foarte greu să creezi un climat de investiţii propice în orice ţară unde cei care vor să îşi rişte capitalul nu ştiu care sunt regulile sau care, mai rău, se confruntă cu faptul că regulile de azi se schimbă mâine, după ce ţi-ai riscat capitalul. Statul de drept este esenţial, iar un exemplu al preocupării noastre este faptul că procurorul general (al SUA, William Barr - n.r.) a invitat ministrul dumneavoastră al Justiţiei (n.r. Ana Birchall), acesta fiind unul din motivele vizitei mele: să vorbim despre invitaţia de a veni în Statele Unite ale Americii şi de a continua să lucreze cu el şi cu echipa sa, pe baza unei foi de parcurs", a afirmat Sondland, informează agerpres.ro.

El a spus că respectiva foaie de parcurs este consultativă şi este legată de ceea ce "Statele Unite cred că sunt dispoziţiile şi măsurile potrivite în legislaţie pentru a asigura un stat de drept puternic".

Diplomatul a menţionat că pe agenda vizitei sale la Bucureşti s-au aflat întâlniri cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă şi ministrul Justiţiei.

"Unul dintre motivele pentru care suntem aici este să ajutăm în orice probleme legate de statul de drept, ambiguităţi, astfel încât România să fie mai ospitalieră nu doar pentru firme americane, pentru toate firmele occidentale, care caută consecvenţă şi siguranţă legislativă, astfel încât să aducă aici capitalul lor", a punctat el.

Sondland a subliniat că prietenia dintre SUA şi România "izvorăşte din faptul că România este o adevărată democraţie, se fac eforturi neobosite pentru respectarea statului de drept şi pentru crearea unui climat propice pentru investiţiile occidentale".

El a vorbit, în cadrul conferinţei de presă, despre motivele pentru care SUA se opun proiectului Nord Stream 2, despre Memorandumul România-SUA privind tehnologia 5G recent semnat şi despre planul de "resetare" a relaţiilor SUA - UE.

Gordon Sondland a arătat că Nord Stream 2 este "un mecanism care poate fi folosit de ruşi pentru influenţă politică".

"România are aceleaşi îngrijorări ca noi şi este mult mai afectată, pentru că este aici. Nord Stream 2 este un mecanism care poate fi folosit de ruşi pentru influenţă politică nejustificată asupra celor ce sunt dependenţi de gazul lor şi pentru a transforma aceste resurse într-o armă: când opreşti cuiva gazele în mijlocul iernii, pe ger, îi ameninţi viaţa. Nu există un mod delicat de a spune asta, iar Rusia a mai făcut aşa ceva, nu e o teorie", a declarat Gordon Sondland.

Oficialul american a punctat că Statele Unite vor o Europă "independentă energetic, să aibă surse multiple de energie".

Diplomatul a apreciat însă Memorandumul semnat de România şi SUA în domeniul tehnologiei 5G.

"Vrem ca prietenii şi aliaţii noştri să folosească orice tip de echipament pentru 5G, atâta timp cât este aliniat cu standardele noastre, ce nu includ distribuirea informaţiilor cu guvernele, activităţi maligne. (...) Cred că România are o privire clară asupra viitorului tehnologiei 5G aici şi a decis că tehnologia chineză nu este o variantă, iar noi apreciem asta", a mai spus el.

Cât priveşte reluarea relaţiei cu UE, Gordon Sondland a spus: "Resetăm relaţia, să vedem dacă putem trece de barierele din domeniul comercial care au existat între SUA şi UE şi să evoluăm în mod concret". În acest context, el a vorbit despre o "acceptare reciprocă a standardelor".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pai daca au vazut americani ca la recomandarile pe care guvarnul PSD. ALDE.le primea de la U.E.pe tema coruptiei astia spuneau ca sunt doar recomandari si ei in loc sa lupte contra coruptiei au dat lege ca primari si sefi de la stat pot sa faca ce vor cu bani tari .Atunci au zis americani"cu corupti astia nu mai merge cu diplomatie ci trebuie sa le ecplici pe litere cum sta treaba",si asta au facut.Moarte politicienilor corupti care au distrus ROMANIA.
2
1
ce natie mai e si pocnitoarea asta.
2
0
Le-a supt mandravela si la astia.Cita nerusinare si nesimtire.
2
1
Alo unchiul Sam nu stiu daca stii ca Romania nu e colonia SUA chiar daca iti furnizeaza carne de tun ca sa-ti apere interesele in diverse colturi ale lumii. Nu poti da ordine unui stat european si ai grija ca este singurul aliat in aceasta zona numita Balcani. Grecia, Turcia, Bulgaria te-au folosit si te-au abandonat. Daca continui tot asa o sa scapi si de noi ca in afara de hotii nu ai venit cu nimic pt aceasta tara.
4
2
Ce umilinta, sa ne dea altii ordine. Slab ministru.
6
1
Va preda foaia de parcurs probabil la guvernul PNL - USR ca are sansa sa nu mai apuce ministerul cu guvernul PSD.
5
0
Alta vanzatoare de neam si tzara, nenorocita specie
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108