REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Sudul litoralului românesc, încălzit cu gaze bulgăreşti. Proiectul de la Mangalia, „un exemplu de colaborare perfectă”

Sudul litoralului românesc, încălzit cu gaze bulgăreşti. Proiectul de la Mangalia, „un exemplu de colaborare perfectă”

Replica API 19 septembrie 2015 | 00:00 411

Oraşul şi staţiunile, racordate integral

Oraşul şi staţiunile, racordate integral

Primăria Mangalia a organizat vineri o conferinţă cu ocazia recepţiei finale a lucrărilor la proiectul de alimentare cu gaze a municipiului şi staţiunilor turistice aferente. La eveniment au participat consilierii locali, primarul Cristian Radu, secretarul de stat Mihai Albulescu, senatorul Nicolae Moga, reprezentantul firmei Megaconstruct, cea care a realizat lucrările, Cătălin Ivan, alături de alţi invitaţi. În urma finalizării acestui proiect, 7.000 de familii vor beneficia de căldură şi apă caldă cu ajutorul gazelor în sistem centralizat, la care se adaugă încă 8.000 de familii la case, fără a mai pune la socoteală zecile de hoteluri şi restaurante din staţiuni. Secretarul de stat de la ministerul Energiei, Mihai Albulescu, a precizat că la Mangalia funcţionează acum singura reţea din România care se alimentează cu gaze naturale din altă ţară, respectiv Bulgaria.

„A fost un exemplu de colaboare perfectă între instituţii”, a declarat Albulescu. „Au fost mai multe întâlniri în Bulgaria, la nivel de guvern, precum şi cu cei de la Bulgar Gaz, pentru a duce la bun sfârşit acest proiect. Acum, prospectăm şi restul judeţului Constanţa pentru extinderea reţelei. Din informaţiile noastre, preţul gazelor o să scadă în prima jumătate a anului viitor”, a mai spus secretarul de stat. Costurile reduse reprezintă principala realizare a acestui proiect, după a exemplificat şi Dan Georgescu, directorul Goldterm:

„Dacă în 2012 plăteam 17 milioane de lei pentru căldură şi apă caldă, acum plătim doar 7 milioane lei, după racordarea la gaze”. Potrivit reprezentantului Megaconstruct, Cătălin Ivan, în prezent se furnizează deja gaze şi în comuna 23 August, iar săptămâna viitoare încep lucrările şi pentru reţeaua din Costineşti, care ar trebui finalizate până în toamna anului viitor. „Proiectul de la Mangalia a fost un model ideal de colaborare, cu ministere, primărie, Ambasada din Bulgaria, genul de colaborare care, din păcate, nu prea se mai întâmplă”, a mai spus Ivan.

Şi senatorul Nicolae Moga a vorbit în termeni laudativi despre proiect: „Toţi ne aducem aminte că, în urmă cu câţiva ani, Mangalia se afla într-o situaţie deplorabilă, fără încălzire pe timp de iarnă şi cu datorii imense. Iată că acest proiect s-a realizat, chiar dacă multă lume n-a crezut în el. Acum îmi doresc ca în Dobrogea să fie conducte magistrale, din care să se racordeze toate localităţile. Există deja un proiect Transgaz, care leagă Negru Vodă de Techirghiol, precum şi perspectica ca, prin Tuzla, să se preia gazele din Marea Neagră”.

Referindu-se la extinderea reţelei, Moga a amintit impedimentele birocraţiei, dar şi utilitatea unor astfel de investiţii: „Racordarea Costineştiului trebuia terminată de anul acesta, dar birocraţia din România e nenorocire. Un an şi ceva ne-am războit cu CFR pentru un aviz. Astfel de proiecte, precum cel de la Mangalia, sunt benefice şi pentru turism. După primele estimări, anul acesta am depăşit milionul de turişti pe litoral. Până acum vorbeam în termeni de sute de mii, acuma deja trecem la peste un milion.

Ca să concurăm cu bulgarii şi grecii, trebuie să investeşti şi în astfel de facilităţi”. Primarul Cristian Radu a expus povestea racordării cu gaze a Mangaliei încă de la începutul mandatului său şi provocările cărora a trebuit să facă faţă, de la căderea guvernului bulgar la câteva ore după ce se ajunse la un acord privind livrarea de gaze către reţea, până la modul în care s-a reuşit colaborarea între instituţii şi state, edilul mulţumind în repetate rânduri tuturor celor implicaţi. „Am fost o echipă, nu a contat coloratura politică. Dacă nu exista această colaborare, nu exista nici acest proiect”, a spus Cristian Radu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108