REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

SUPĂRARE MARE la Garda de Coastă: poliţiştii reclamă că nu primesc banii pentru cât muncesc!

SUPĂRARE MARE la Garda de Coastă: poliţiştii reclamă că nu primesc banii pentru cât muncesc!

Replica API 8 noiembrie 2017 | 00:00 274

Fenomenul migrației, ce a luat amploare în ultimii ani, pune în dificultate Poliția de Frontieră. Frecvent sunt surprinși imigranți fugiți din calea războaielor din Orientul Mijlociu, ce încearcă să ajungă în Europa și tranzitează ilegal granița dinspre Bulgaria spre România. Dar pentru că personalul este insuficient la granița verde, o soluție găsită a fost delegarea polițiștilor de frontieră de la alte structuri. De aici au apărut, însă, și problemele: polițiștii de frontieră au reclamat că nu le-au fost pontate toate orele suplimentare și nici nu au primit diurna pentru toate zilele de delegare.

Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au sesizat sindicaliștii cu privire la existența mai multor probleme, în special pe latură financiară. La sfârșitul lunii octombrie, reprezentanții Sindicatului EUROPOL s-au întâlnit cu mai marii Inspectoratului General al Poliției de Frontieră – la întâlnire au fost prezenți chestorul Ioan Buda, chestorul Ionel Tîrsănoagă, de la IGPF, și comisar șef Laurențiu Cristian Cicu, din partea Gărzii de Coastă, iar de la Ministerul Afacerilor Interne, Valentin Riciu, consilier al ministrului. „Au fost puse în discuție destul de multe probleme sesizate de către membrii noștri de sindicat, dar ceea ce este cel mai important este faptul că noi am pregătit și propus soluții argumentate legal, care au fost însușite de IGPF, pentru acestea dispunându-se și măsuri cu implementare în perioada imediat următoare”, a precizat Marius Iconaru, secretar general al EUROPOL.

Delegările pentru depistarea migranților creează problemele

Problemele au apărut în contextul delegărilor de polițiști la frontiera cu Bulgaria, necesare odată cu creșterea fenomenului migrațional. Era și de așteptat să se întâmple astfel, spun oamenii legii, ținând cont că în 2011, structura a pierdut mulți oameni la disponibilizări.

Astfel, o mare supărare a polițiștilor de frontieră de la Garda de Coastă este faptul că nu le-a fost pontat și, în consecință, nici plătit, intervalul de timp necesar deplasării de la structura unde sunt încadrați la graniță, respectiv la Ostrov sau Băneasa, unde sunt trimiși în general polițiștii detașați. „Oamenii se prezintă la structura lor, își iau echipamentul, armamentul, iar de acolo pleacă spre graniță. Iar ținând cont de faptul că, pe lună, se adună astfel zeci de ore petrecute de polițiștii de frontieră, în echipament și cu armamentul în dotare, dar neplătiți, oamenii și-au exprimat nemulțumirea către sindicat.

În consecință, printre punctele discutate s-a numărat „refacerea pontajelor cu ore suplimentare, începând cu luna ianuarie 2017, pentru evidența intervalului de timp necesar deplarărilor de la structurile din care polițiștii fac parte, la structurile în care sunt delegați (la începutul și sfârșitul perioadei de delegare)”, a precizat reprezentantul sindicatului.

Trebuie o analiză a situației infracționale

O altă supărare a polițiștilor de frontieră detașați la Ostrov și Băneasa - dar, potrivit sindicaliștilor, practica este la nivel național, nu doar în județul Constanța! – privește diurna. Legal, polițiștii detașați trebuie să primească o diurnă de 17 lei/zi pentru fiecare zi de detașare. În realitate, însă, în perioada detașării, oamenii nu primeau diurna pentru zilele în care nu erau de tură. Un polițist de frontieră ne-a exemplificat: „La sediul garnizoanei este un registru de părăsiri, în care trebuie să te treci dacă ieși. Ei, dacă ne treceam în registru, zilele respective, ne erau tăiate, deși normal, diurna trebuie plătită pentru toată perioada delegării”. Sindicaliștii au solicitat achitarea diferențelor pentru delegările anterioare, începând cu luna ianuarie 2017.

Pe de altă parte, sindicaliștii solicită analiza periodică a delegărilor, „atât din punct de vedere al eficienței în ceea ce privește costurile și al oportunității menținerii la același nivel, ca număr de polițiști delegați, cât și din punct de vedere al rotirii personalului”. Altfel spus, sindicaliștii ridică problema dacă se impun atât de multe detașări în cele două puncte de frontieră. „Trebuie făcută o analiză a situației infracționale, pentru a se stabili de câți oameni este nevoie, să nu fie patrulă lângă patrulă”, a adăugat Marius Iconaru.

Reprezentanții IGPF au promis rezolvarea problemelor, până pe 15 noiembrie a.c.. „Prin urmare, mai avem un pas mic până la eliminarea definitivă a nemulțumirilor polițiștilor, respectiv stabilirea împreună cu conducerea celor două unități și structurile suport a calendarului pentru implementarea măsurilor dispuse, dar pentru majoritatea ar trebui să primim semnale că deja schimbările se fac simțite”, au arătat sindicaliștii.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bai graniceri prosti sunteti niste analfabeti care stati si mancati seminte in strada iar cand opriti o masina nu stiti sa spuneti decat "actele "duceti-va dracu ca nu aveati nici liceu cand erati incadrati erati niste sergenti prosti si acum chipurile sunteti mari agenti
1
2
Fratilor daca si astia muncesc. atunci ce mai vorbim de , MINERI CONSTRUCTORI etc, astia sint niste PUTORI ORDINARE care i-au SPGI de la PIESCARI. TRAFIC cu motorina ,TAIEAT lemne
7
5
Nimic nou sub soare. In general,in Romania cel mai prost platiti sunt exact cei care muncesc cinstit si mult,chiar si peste program. Conducerile,urionde at fi ele,sunt majoritar compuse din impostori,sa o zicem pe sleau,din prosti ingamfati si agresivi,autocrati nemernici, platiti cu salariile meritate de fapt de catre subordonati. Asta este sistemul, si asta e o cauza,de aia nu exista motivatie ca romanii sa ramana in tara. Au dreptate politistii si nu doar ei,ci toti cei ce muncesc in conditii de stres total. Bine ca aia care-ti asculta telefonul sa stie cu cine te f.ti au salarii mari .
4
4
muncesc ceva mai mult decat cei de pe SUBMARIN . la ce varsta ies la PENSIE ?
2
4
Costi este un nevertebrat.Singurul lui neuron care si asa era intr -o stare de letargie a murit!
1
4
nu mai aveti ce apara,,,pamanturile Romaniei sunt vandute la straini,,
7
2
costi,cred ca esti un bou de jandarm,de faci afirmatiile astea
4
7
E adevarat atat de buni si harnici sunt granicerii astia de brazda incat apeleaza la alte structuri sa le prinda migrantii ca ei stau si dorm in masini zi si noapte sa le dea niste pluguri cu cai sa are fasia ca de altceva nu sunt buni
10
11

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108