REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Surpriză de PROPORŢII la BAC! „Foarte nasol. Nimeni nu se aştepta”

Surpriză de PROPORŢII la BAC! „Foarte nasol. Nimeni nu se aştepta”

Replica API 5 iulie 2016 | 00:20 172

Elevii, prinşi pe picior greşit! Subiectul III, acelaşi ca la simulare

Elevii, prinşi pe picior greşit! Subiectul III, acelaşi ca la simulare

Examenul maturităţii a debutat luni, 4 iulie 2016, cu proba la Limba şi Literatura Română. Subiectele au fost diferenţiate în funcţie de filieră şi profil: 3.604 candidaţi au primit subiecte pentru Filieră teoretică – Profil real; Filieră tehnologică şi 913 – Filieră teoretică – Profil umanist; Filieră vocaţională – Profil pedagogic.

Romanul psihologic şi cel interbelic sunt cele două genuri literare pe care absolvenţii de liceu, de la profilurile real, respectiv uman, le-au avut de tratat la proba scrisă de Limba română a Bacalaureatului. La Constanţa absolvenţii au fost luaţi prin surprindere de aceste subiecte. La această probă s-au înscris 4517 de elevi. Dintre aceştia, 218 au absentat. Proba s-a derulat în 15 centre de examen din judeţul Constanţa, 6 dintre ele fiind în afara municipiului: Cobadin, Mangalia, Cernavodă, Medgidia, Năvodari.

Elevii constănţeni au mers dis de dimineaţă la liceele unde susţin examenul de Bacalaureat. Se vedea clar că sunt cuprinşi de emoţie şi teamă. Deşi unii dintre elevi au venit însoţiţi de părinţi, acest lucru nu i-a calmat. „Sunt un pic speriată, pentru că este prima oară când dau un examen atât de important. M-am pregătit, dar nu cred că suficient. Sper să fie bine”, a spus Ana, o elevă de la Liceul Teoretic Decebal. Marian, un alt elev nu era speriat însă era destul de emoţionat.

„Sunt o fire mai emotivă şi îmi e frică să nu mă pierd. Sunt pregătit, am învăţat destul de mult, am făcut medidaţii, însă tot am emoţii”, a afirmat Marian. După cele trei ore de examen, elevii au ieşit complet bulversaţi. Absolvenţii au fost luaţi prin surprindere la prima probă a examenului de Bacalaureat. La proba de Limba şi Literatura Română, la partea a III-a, elevii au avut de caracterizat unui personaj dintr-un roman psihologic, adică, acelaşi subiect pe care l-au rezolvat şi la simulare. Din această cauză, cei mai mulţi au rămas profund surprinşi şi au afirmat că nu se aşteptau deloc la aşa ceva.

„Având în vedere că asta ne-a picat şi la simulare, a fost un şoc pentru mine când am văzut. Nici prin cap nu mi-a trecut că o să avem la fel”, a spus Ioana, o elevă de la Colegiul Mircea cel Bătrân. La fel de surprinsă a fost şi Camelia, care a afirmat că se aştepta să-i pice o poezie. „Foarte nasol. Nimeni nu se aştepta. Toată lumea credea că o să pice poezie. Nu prea am ştiut, pentru că nu prea am învăţat acest roman”, a spus mircista.

Pe tot parcursul examenului, părinții și-au așteptat copiii la ieșirea din liceu. La profilul real, la subiectul I, absolvenții au avut de realizat analiza unor texte date, iar, la subiectul al II-lea de exprimat o opinie despre influenţa jocurilor electronice. La ultimul subiect elevii au avut de scris un eseu despre un roman interbelic. La profilul uman a fost șocul. Elevii de clasa a XII-a au avut de rezolvat o caracterizare dintr-un roman psihologic.

De asemenea, aceştia au avut de făcut un text argumentativ despre rolul lecturii în dezvoltarea personală. Potrivit calendarului examenului de bacalaureat, marți, 5 iulie, 2 absolvenţi de liceu susțin proba la Limba și literatura maternă, urmând ca miercuri, 6 iulie, 4.554 de candidați înscriși să susținută proba obligatorie a profilului, Matematică (3418)/Istorie (1136). Examenul de Bacalaureat se încheie vineri, 8 iulie, cu proba la alegere a profilului şi specializării pentru care s-au înscris 4.727 candidați.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108