REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Surpriză pentru aleşii locali. Nu vor mai putea ocupa funcţiile mai mult de două mandate succesive?!

Surpriză pentru aleşii locali. Nu vor mai putea ocupa funcţiile mai mult de două mandate succesive?!

Replica API 14 iunie 2016 | 08:37 340

Ce spun primarii din judeţ

Ce spun primarii din judeţ

Gheorghe Frigioi

Alegerile locale din acest an au fost mai mult sau mai puţin surprinzătoare. La nivelul judeţului Constanţa nu puţini au fost primarii care au fost realeşi în funcţie, având la activ mai multe mandate. Însă, situaţia riscă să se schimbe. Potrivit unui proiect de lege care a ajuns pe masa Camerei Deputaţilor, se propune ca aleşii locali să ocupe funcţiile maximum două mandate succesive, situaţie valabilă pentru primari, preşedinţi de consilii judeţene şi consilierii comunali, municipali şi judeţeni. Iniţiatorul legii a fost Alexandru Băişanu, deputat ALDE. Primarii longevivi din judeţul Constanţa sunt de părere că este imposibil ca proiectele lor să fie îndeplinite în totalitate doar în 8 ani.

„Prezenta propunere vine în întâmpinarea nevoii de a asigura un cadru propice evoluţiei fireşti a statului de drept, a administraţiei publice locale şi a democraţiei româneşti. În mod firesc apare nevoia de a crea un cadru legislativ care să limiteze numărul de mandate ale aleşilor locali, cu scopul de primenire permanentă a celor care trebuie să-şi asume conducerea unităţilor administrativ-teritoriale. Realitatea ne arată că nivelul performant de competenţă poate fi atins în două mandate consecutive. Consider că principiile care stau la baza numărului de mandate consecutive pentru cea mai înaltă funcţie în stat (preşedintele României) pot fi referinţa fundamentală şi în cazul aleşilor locali”, se precizează în document, potrivit economica.net. În cazul în care legea va intra în vigoare, Gheorghe Frigioi, primar al localităţii Crucea de mai bine de 10 ani, este de părere că un pericol mare va pândi comunităţile. „În urma primarilor, indiferent că sunt de comună sau de oraş şi indiferent de culoarea politică, rămâne ceva, se vede ceva. Nu întotdeauna după 4 sau 8 ani de muncă. Trebuie muncă enormă şi suntem singurii care am contribuit cu câte ceva, drumuri, alimentări cu apă, reabilitare şi modernizare şcoli, cămine pentru bătrâni. Ne-am ocupat de tot ce înseamnă componente şi sociale, şi educaţionale, şi sănătate. Dacă va intra în vigoare, va fi un pericol pentru orice comunitate deoarece nu există posibilitatea de a duce la bun sfârşit un proiect început. Eu după 16 ani nu pot să spun că ştiu bine administraţia, că am înţeles-o în totalitatea ei. Este foarte grea, dar şi frumoasă în acelaşi timp şi satisfacţia este să vezi că ai făcut oameni mulţumiţi. Doar un primar norocos să aibă nişte proiecte începute şi ele să meargă de la sine, dar să înceapă cineva un proiect nou şi să îl ducă la bun sfârşit este greu”, a precizat Gheorghe Frigioi. De aceeaşi părere este şi Vasile Delicoti, primar al localităţii Poarta Albă. „Din păcate, un primar, dacă nu are experienţă în administraţie sau management, îi trebuie trei ani să înveţi. Ar trebui două mandate, dar de 5 ani fiecare. În 10 ai putea face ceva să demonstrezi că ştii la ce te înhami, le analizezi. Altfel, nu ai cum să faci. De exemplu, eu am depus un proiect pe fonduri europene în anul 2009 şi l-am terminat în anul 2015. A durat un an şi jumătate investiţia/ construcţia şcolii şi 3 ani şi jumătate hârtiile. Cam acesta este ritmul din România. Din păcate, proiectele mari merg foarte greu. Aşa să vii să faci curat, să schimbi borduri, să plantezi flori, să înfrumuseţezi, când vom ajunge peste 30 de ani şi când România va fi la alt nivel probabil două mandate vor fi suficiente fără problemă. Dar să vii să faci infrastructură cum trebuie, nu ai cum în două mandate. Este puţin raportându-ne la pretenţiile oamenilor, care vor să faci”, a declarat Delicoti.

Şi Gabriela Iacobici, rămasă în funcţia de primar a localităţii Grădina, crede că o astfel de lege ar duce la un eşec total al administraţiei locale. “A mai fost această propunere şi a fost respinsă. Părerea mea este că nu ar fi o alegere bună. Dacă nu ai continuitate şi vine altcineva care nu ştie nimic despre administraţie, în două mandate abia îşi dai seama ce trebuie să faci, ce proiecte trebuie să accesezi. Nu s-ar mai face mai nimic. În ţara aceasta, eu cred că primarii îşi fac treaba”, a menţionat Iacobici.

Până la o decizie definitivă, iniţiativa legislativă se afla în dezbatere publică la Camera Deputaţilor până la sfârşitul lunii septembrie a anului curent.

Diana NEAŢĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108