REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Surse de magneziu în alimentația bebelușului și a copilului mic

Surse de magneziu în alimentația bebelușului și a copilului mic

Replica API 19 noiembrie 2020 | 00:00 905

Magneziul (Mg) este unul dintre oligoelementele indispensabile vieții. Acest metal este al treilea ca abundență în scoarța terestră după aluminiu și fier, formând 2% din masă acesteia. Cantități mari de magneziu se găsesc și în sărurile din apă marii. Cu ajutorul magneziului, plantele produc clorofilă. El este necesar tuturor proceselor chimice care întrețin viața pe planetă, scrie doc.ro.

Ce rol are magneziul în organism?

În organismul uman, magneziul este responsabil de foarte multe procese, printre care:

• Metabolismul glucidelor, lipidelor și proteinelor

• Excitabilitatea neuro-musculară

• Activitățile enzimatice

• Permeabilitatea celulară

• Coagularea sangvină.

În plus, magneziul ajută la:

• relaxarea sistemului nervos și a musculaturii

• întărirea oaselor

• buna funcționare a sistemului circulator.

Necesarul zilnic de magneziu este de 5 miligrame/kg-corp. Această cantitate se multiplică cu 2, în cazul femeilor însărcinate, și cu 3, în cazul copiilor.

Care sunt principalele surse alimentare de magneziu?

• Cerealele integrale: orez, grâu, ovăz conțin între 250-780 mg magneziu/100 g

• Semințele de dovleac conțin 535 mg/100 g

• Ciocolată neagră/cacaua conține 320-420 mg/100 g

• Semințele de floarea-soarelui conțin 350 mg/100 g

• Nucile, migdalele, caju conțin aproximativ 250 mg/100 g

• Spanacul conține 156 mg/cană

• Sfeclă roșie conține 150 mg/cană

Ce anume influențează absorbția magneziului în organism?

Relația dintre calciu și magneziu face încă subiectul multor studii. Deși magneziul este esențial pentru menținerea nivelului de calciu în organism, aceste două minerale se află în competiție în anumite procese chimice. Din cauza acestei relații speciale, o dietă sănătoasă a bebelușului trebuie să conțină cantități egale din aceste oligoelemente. O dietă a bebelușului bogată în proteine poate îmbunătăți absorbția magneziului în organism.

Deficiență de magneziu poate apărea în cazul unei alimentații prea sărace în minerale (regim hipocaloric, subnutriție), a creșterii necesităților (în lunile de sarcina, în perioada de alăptare), în caz de pierdere renală sau malabsorbție nutritivă și poate avea următoarele urmări:

• tulburări psihice (depresie, anxietate)

• tulburări neuro-musculare (spasmofilia, titania)

• aritmie cardiacă

• migrene

• hipertensiune arterială

• fluctuații ale glicemiei.

Supradoza de magneziu se manifestă prin diaree severă, amețeli sau stare generală de slăbiciune. Nu oferiți copiilor suplimente alimentare de vitamine și minerale fără a consulta în prealabil un medic pediatru și fără a se efectua un set de analize specifice.

Ce alimente bogate în magneziu poți încerca, după ce copilul trece de 6 luni și chiar de 1 an

Magneziul este un mineral foarte important, folosit în organismul nostru pentru a susține metabolismul, pentru folosirea energiei, pentru funcționarea mușchilor și pentru folosirea proteinelor. Deși deficiență (carență) de magneziu este rară, ea poate să apară la persoanele la care capacitatea de a absorbi magneziul din alimente este scăzută din cauza unei intervenții chirurgicale, arsurilor severe, malabsorbtiei, anumitor medicamente sau din cauza unor niveluri serice scăzute de calciu.

Dacă pediatrul micuțului tău ți-a recomandat să adaugi alimente bogate în magneziu în dietă copilului și ai început diversificarea alimentației bebelușului, mai jos sunt câteva sugestii:

produsele din soia (lapte, făină, tofu)

leguminoase și semințe

nuci (migdale, caju, nuci braziliene)

arahide și unt de arahide (mare atenție: dacă cel mic este alergic la arahide, alune, soia, nu îi da aceste alimente)

pâine integrală și cereale integrale (orez brun, mei)

fructe (bananele, caisele uscate, etc.)

legumele, în special cele frunzoase, cu frunze de un verde închis la culoare (anghinare, sfeclă elvețiană, frunzele de sfeclă, avocado, etc.)

fasolea boabe (fasole Lima, fasole navy, fasole ochi negri).

Potrivit experților de la Universitatea Rochester, începând de la 6-8 luni, poți să îi dai copilului tău, pe lângă laptele matern (dacă îl alăptezi încă), și următoarele alimente: cereale îmbogățite cu fier, suc de fructe pentru bebeluși, legume pasate sau fierte, piureuri de fructe (proaspete sau fierte).

Magneziul și laptele

Potrivit oamenilor de știință, concentrația de magneziu din laptele matern este de aproximativ 30 mg/litru, în timp ce laptele-formulă pentru bebeluși asigura 40-80 mg/litru, iar laptele de vacă are aproximativ 130 mg/litru. Studiile mai indică și faptul că absorbția magneziului are un nivel foarte mare (55-75%) din laptele matern și din formulele de lapte din comerț. Prin urmare, dietă bebelușului are mari șanse să asigure cantitățile adecvate de magneziu pentru sugarul în creștere. Nu îi oferi bebelușului tău suplimente cu magneziu - sau orice alte suplimente nutritive - dacă medicul pediatru nu îți recomandă să faci asta.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108