REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Suspiciune de intoxicaţie cu Salmonella în restaurantul administrat de soţia lui Bogatu

Suspiciune de intoxicaţie cu Salmonella în restaurantul administrat de soţia lui Bogatu

Replica API 24 mai 2012 | 00:00 202

Primul focar de toxiinfecţie din acest an, înregistrat în judeţul Constanţa

Primul focar de toxiinfecţie din acest an, înregistrat în judeţul Constanţa

Atenţie ce şi unde mâncaţi! 21 de turişti au ajuns miercuri în atenţia cadrelor medicale constănţene, după ce au servit masa la restaurantul Flacăra din Eforie Sud. Turiştii figurau în evidenţele Sanatoriului Balnear Vraja Mării din Eforie, acolo unde urmau tratamente şi proceduri de ameliorare a afecţiunilor reumatismale, dar erau cazaţi şi hrăniţi la unităţile turistice din localitate. Miercuri dimineaţa ambulanţierii au fost solicitaţi să acorde îngrijiri medicale în cazul a 5 turişti care acuzau dureri abdominale, scaune diareice, stări de vomă şi febră, dar la scurt timp după declanşarea anchetei epidemiologice de către inspectorii sanitari s-a descoperit că, din cele 200 de persoane de la Santoriul Balnear Vraja Mării care în perioada 21-22 mai a.c. s-au hrănit la restaurantul Flacăra, 21 erau suspecte de toxiinfecţie alimentară.

Deşi starea lor de sănătate era precară, bolnavii au refuzat internarea la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Constanţa. "Un echipaj al Serviciului de Ambulanţă din Eforie s-a prezentat la solicitare şi a acordat primele îngrijiri medicale persoanelor care prezentau simptomele unei toxiinfecţii alimentare. Bolnavii au refuzat pe propria răspundere să fie internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase. Starea de sănătate a acestora nu era una bună, prezentând în continuare vărsături şi scaune diareice", a declarat, pentru "Replica", dr. Ionuţ Cealera, directorul medical al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Constanţa. Oficialii Sanatoriului Balnear Vraja Mării au refuzat să ofere presei informaţii despre starea de sănătate a pacienţilor. "Dintre aceştia doar 5 erau în stare mai gravă, ceilalţi 11 prezentau o formă uşoară a toxiinfecţiei alimentare", susţin inspectorii care au prelevat probe din alimentele consumate de către pacienţi. Directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, dr. Constantin Dina, a declarat că doi dintre angajaţii restaurantului, un bucătar şi un ospătar, au probleme digestive şi urmează să fie evaluaţi clinic pentru a se stabili dacă starea lor de sănătate are vreo legătură cu cazurile suspecte de toxiinfecţie alimentară. "Iniţial existau 15 cazuri, dar numărul lor a crescut la 21 depistaţi cu simptome de toxiinfecţie alimentară. 17 persoane prezentau scaune diareicee, două- vărsături, 12 aveau febră şi frisoane şi 13 -colici abdominale. Nici un pacient nu a ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase deoarece au refuzat internarea. Din cei 21 bolnavi, 12 erau cazaţi la Hotel Genius din Eforie Sud, unul la Hotel Flacăra, 4 la Hotel Marea Neagră şi 4 la Hotel Siret. Cu toţii urmau tratament la Sanatoriul Vraja Mării şi serveau masa la restaurantul Flacăra", mai spun inspectorii sanitari. Precizăm că restaurantul Flacăra este administrat, din câte se ştie, de soţia fostului vameş şi fost director în port Eugen Bogatu, Codruţa Bogatu. Pacienţii au vârste cuprinse între 20 şi 65 de ani şi nu este exclusă varianta ca turiştii să se îmbolnăvit ca urmare a faptului că angajaţii restaurantului aveau probleme digestive, deşi la momentul controlului aceştia aveau toate analizele corespunzătoare. Inspectorii au prelevat 14 probe din alimentele consumate de către turişti care sunt bănuite că ar fi contribuit la toxiinfecţia alimentară. "Alimentele posibil incriminate sunt: ciorbă de perişoare, ostropel cu piure, smântână, piept de pasăre, omletă, ciorbă de pui rădăuţeană, prăjitură cu frişcă, spaghete cu sos milanese. De la personalul restaurantului Flacăra s-au recoltat 10 exudate nazale, 10 exudate faringiene, 10 probe de pe mâini şi 10 probe de coprocultură", susţin inspectorii sanitari. Aceştia mai spun că turiştii ar fi suspecţi de Salmonella, cel mai probabil provenită de la smântână sau prijiturile cu frişcă, însă se aşteaptă rezultatele de laborator care vor stabili cauza exactă a declanşării toxiinfecţiei alimentare. În cazul în care se va constata că turiştii s-au îmbolnăvit din cauza mâncării pe care au consumat-o la restaurantul Flacăra, inspectorii sanitari vor dispune suspendarea activităţii până la remedierea deficienţelor şi vor aplica sancţiuni usturătoare. Menţionăm că acesta este primul focar de toxiinfecţie alimentară, înregistrat în acest an, la Constanţa.

Alexandra VASILE, Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108