REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Szabo Odon (UDMR): Legea exproprierii va cuprinde şi 'valori sentimentale' la despăgubiri, pe lângă preţul de piaţă

Szabo Odon (UDMR): Legea exproprierii va cuprinde şi 'valori sentimentale' la despăgubiri, pe lângă preţul de piaţă

Replica API 3 decembrie 2020 | 00:00 1199

Legea privind exproprierile, iniţiată de deputatul UDMR Szabo Odon, va cuprinde trei elemente importante: preţul de piaţă al imobilului, valori speciale, sentimentale, pentru casele locuite, şi despăgubiri accesorii (pentru relocare, mutare etc), susţine parlamentarul.

Szabo Odon

"Statul nu trebuie doar să te despăgubească doar pentru cărămidă, ci şi pentru pierderile pe care le ai. Sunt anumite lucruri pe care trebuie să le prevadă un expert, dar care trebuie să aibă legislaţie pentru acest lucru, ca să poată stabili aceste pierderi şi aceste costuri. Noi, practic, reglăm legea la modelele europene, aşa cum se practică în ţări precum Suedia, Germania şi pe de altă parte, o reglăm la realitate", a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă, deputatul UDMR Szabo Odon.

El a explicat faptul că pentru a realiza o expropriere, trebuie să se efectueze o evaluare foarte clară şi nu să se ia raportul de la notar. Apoi trebuie să existe o evaluare în care, pe lângă valoarea de piaţă a imobilului, să se includă şi despăgubiri accesorii, "pentru cheltuielile de relocare, mutare, cu achiziţionarea unui bun imobil de substituire echivalent în calitate, amplasament, dimensiuni, cu cel supus exproprierii, pierderi suferite ca urmare a perturbării activităţii comerciale şi pierderea de valoare de piaţă a părţii de imobil neexpropriat dacă imobilul nu este supus integral exproprierii".

Alt element introdus în lege este valoarea specială a bunului imobil (casa de expropriat), numit de el "valori sentimentale", anume un procent de 20% pentru o casă locuită timp de până la 25 de ani, 35% dacă imobilul a fost locuit între 25-50 de ani şi 50% dacă a fost locuit timp de peste 50 de ani de acelaşi proprietar.

"Dacă ţi se ia ceva pe care tu nu vrei să vinzi, atunci de ce să îţi strici confortul tău de viaţă după expropriere? Ok, interesul public primează în faţa interesului personal, dar asta nu înseamnă că tu trebuie să suferi din cauza interesului public. În Constituţie scrie foarte clar că exproprierea pe cauză de utilitate publică se poate realiza pe o justă şi prealabilă despăgubire. Justă şi prealabilă, acestea sunt cuvintele", a subliniat deputatul.

Szabo Odon a precizat că joi, 3 decembrie, se împlineşte termenul de adoptare tacită pentru această iniţiativă a sa ce se referă la legea exproprierii, depusă în Parlament la începutul lunii septembrie. Potrivit acestuia, în prezent există un raport favorabil de la CES, de la Consiliul Legislativ, de la Comisia de buget şi de la Comisia de administraţie publică din Senat.

"Este pe ordinea de zi a Senatului, dar întrucât cele două mari partide s-au ciocnit pe data alegerilor, victima colaterală este legea mea, care putea fi adoptată pentru că avea consens, şi mulţumesc pentru acest lucru colegului meu Cseke Attila, membru în comisie. De aceea a şi primit raport favorabil pentru că a fost discutată în comisie. Urmează o adoptare tacită în Senat. Eu sper că, după alegeri, să intre în dezbatere şi în vot final cât mai curând în Camera Deputaţilor pentru a avea o legislaţie aliniată la standardele occidentale şi în ce priveşte exproprierea", a mai spus deputatul.

Szabo Odon, candidat pentru un nou mandat de deputat, este singurul parlamentar din judeţ cu 50 de legi adoptate într-un singur mandat, 48 deja publicate în Monitorul Oficial.

"Practic, luna şi legea. În istoria recentă a judeţului Bihor, în ultimii 30 de ani, nimeni nu a mai avut 48 de legi publicate în Monitorul Oficial într-un mandat. Dacă se vorbeşte de meritocraţie, nu sunt modest de data asta. Este doar adevărul", a spus Szabo Odon, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Supa lege , ar trebui ca fiecare om sa cunoascalegile tarii,dar ele sunt peste 10000.si de numarat este greu ,darade stiut.Poate ar fi cazul sa se odihneasca Parlamentul.Cum au stat atatia acasa in perioada pandemiei, ar putea face pauza si baietii astiao legislatura.Patru ani ar mai invata si oamenii gramezile astea de legi aruncate zilnic ,care mai mult incurca decat descurca.Domnul ar trebui sa observe diferenta dintre valoarea proprietatii cind este vanduta de stat si cind este cumparata de stat.Aici ar trebui de lucrat.Sentimental
2
0
Pute a retrocedari..de atat le pasa
5
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108