REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Tabără pentru inelarea păsărilor migratoare, în Grindul Chituc

Tabără pentru inelarea păsărilor migratoare, în Grindul Chituc

Replica API 15 septembrie 2018 | 00:22 347

În această perioadă, în Grindul Chituc, zonă protejată a Deltei Dunării, se desfășoară ediția a cincea a taberei de inelare, proiect destinat monitorizării, cercetării și protejării păsărilor migratoare ce traversează România. Proiectul este dezvoltat de Asociația Milvus și sprijinită de Rompetrol Rafinare și Rompetrol Downstream.

Tabăra de inelare are ca scop studierea dinamicii de migrație a păsărilor care traversează România; pe durata lunilor de activitate din 2018, au fost inelate 10.292 exemplare aparținând unui număr de 66 de specii (1286 exemplare inelate în medie pe săptămână). Printre speciile cu cele mai multe exemplare inelate se numără lăcarul mic (2441 exemplare), lăcarul cafeniu (1969 exemplare) și lăcarul de stuf (1954 exemplare).

Inelarea păsărilor este cea mai veche și cea mai răspândită metodă de studiu a păsărilor migratoare. Dezvoltată la începutul anilor 1900, metoda permite studierea efectivelor anumitor specii, a raportului sexelor și vârstei în migrației, dar și pentru obținerea datelor demografice relevante.

„Protecția mediului reprezintă unul dintre obiectivele de dezvoltarea durabilă pe care ne-am angajat să le susținem prin proiectele noastre. Operăm cea mai modernă rafinărie din România la malul Mării Negre, în vecinătatea Lacului Siutghiol și a Deltei Dunării, iar grija noastră pentru mediu este exprimată nu doar prin investiții tehnologice menite să reducă emisiile și consumul de apă pe platforma Petromidia, ci și prin inițiative pentru comunitate, ca cea dezvoltată prin parteneriatul cu Asociația Milvus”, a afirmat Alexey Golovin, vicepreședinte al Grupului KMG International.

„Tabăra noastră este una dintre puținele tabere de inelare de pe ruta de migrație est-europeană, așadar implicarea noastră este importantă. Prin inelarea diferitelor specii de păsări, am contribuit semnificativ la creșterea gradului de conștientizare a publicului asupra importanței monitorizării regulate a păsărilor care traversează România în perioada migrației. Aceasta este baza protecției păsărilor și a conservării habitatului”, a declarat Attila Marton, reprezentant al Asociației Grupul Milvus.

Parte din componenta educațională a acestui proiect, Rompetrol a organizat de asemenea o tabără de birdwatching la Vadu pentru copiii pasionați de natură. Grupul a luat parte la o serie de activități dezvoltate de personalul specializat a celor de la Grupul Milvus, inclusiv inelarea și observarea speciilor de păsări prezente la Vadu.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108