REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Tararache, către ministrul Constantin: Cum veţi limita dreptul cetăţenilor străini de a cumpăra terenuri agricole în România?

Tararache, către ministrul Constantin: Cum veţi limita dreptul cetăţenilor străini de a cumpăra terenuri agricole în România?

Replica API 23 octombrie 2013 | 00:00 204

Deputatul constănţean Mihai Tararache a adresat o interpelare ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin, în contextul în care reprezentanţii Uniunii Europene au respins proiectul României ce prevedea limitarea vânzării şi cumpărării de terenuri agricole de către persoane fizice la 100 de hectare, motivând ca aceeaşi limită nu se aplică şi companiilor. Deputatul şi-a manifestat îngrijorarea, arătând că o eventuală cumpărare masivă de terenuri, de către străini, ar putea ameninţa competitivitatea fermierului român în faţa fermierului străin. "În prezent, cetăţenii străini deţin 700.000 de hectare din terenurile agricole ale României, ceea ce înseamnă în jur de 8% din totalul suprafeţelor destinate acestui domeniu. Încetul cu încetul străinii pot cumpăra "la liber" terenuri agricole în România, dezavantajaţi fiind românii din cauza posibilităţilor materiale reduse. Această situaţie este îngrijorătoare şi ameninţă competitivitatea fermierului român în faţa fermierului străin. Romania are obligatia sa-si protejeze resursele interne. Premierul ungar, Viktor Orban, a declarat recent că Budapesta va adopta în curând o nouă lege prin care va interzice străinilor să cumpere terenuri agricole. Orban a precizat că odată ce legea va intra în vigoare, investitorii străini nu vor mai putea cumpăra terenuri arabile, menţionând că reguli similare se aplică în Franţa şi Austria. Având în vedere aceste considerente, vă rog să-mi comunicaţi măsurile pe care le veţi lua pentru a putea limita / interzice dreptul cetăţenilor străini de a achiziţiona terenuri agricole", a transmis deputatul Mihai Tararache în interpelare, pentru care solicită un răspuns în scris din partea ministrului.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108