REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
14.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Te doare în partea stânga, sub coaste? Ar putea fi splina

Te doare în partea stânga, sub coaste? Ar putea fi splina

Replica API 27 iunie 2020 | 00:00 1774

Splina este organul amplasat în spatele stomacului, în partea stângă, de sus, a cavității abdominale. Fiind situată chiar sub coaste, această nu poate fi palpată. Uneori, splina poate provoca dureri, cauzând senzații similare înțepăturilor, imediat sub coastele din partea stângă. De asemenea, zona poate fi dureroasă la atingere.

Rolul splinei în organism

Splina este un organ limfoid secundar, de dimensiunea unui pumn, care aparține de sistemul circulator, dar al cărei rol este strâns legat de sistemul imunitar al organismului. Cu toate acestea, este un organ fără de care se poate trăi, pentru că ficatul are capacitatea de a-i prelua funcțiile de bază, scrie doc.ro.

Splina are mai multe funcții în organism, printre care se numără:

Apărarea organismului de germeni, prin stimularea producției de celule albe;

Ținerea sub control a nivelului de celule albe și roșii și eliminarea celulelor îmbătrânite sau afectate;

Susține procesul de formare al eritrocitelor (eritropoieza) la făt;

Monitorizarea circulației sângelui și depozitarea acestuia pentru anumite situații de urgență (în cazul în care corpul are nevoie de un surplus de sânge, splina trimite spre circulație un aport de 200-300 grame de sânge în plus, din depozitul său)

Deși susține procesul de formare și reglare celulară, atunci când nu mai funcționează corect, splina poate elimina celule sănătoase, ceea ce înseamnă că poate declanșa anemia, crește riscul de infecții și, totodată, poate favoriza învinețirea și sângerările.

Splina devine dureroasă fie dacă este accidentată, adică atunci când apare ruptură de splină, fie dacă își mărește volumul (splină mărită).

Durerea cauzată de ruptură de splină

Rareori, splina este accidentată sau lovită în timpul unui impact, deoarece este protejată de amplasarea să, în spatele stomacului. Chiar și așa, există situații în care splina poate fi lovită – de pildă, în urmă unui accident rutier, în timpul practicării unui sport de contact ori din cauza unei coaste rupte. În asemenea situații, poate apărea afecțiunea denumită ruptură de splină, dar totodată se poate formă și un hematom, care se poate transformă în chist. Ruptură de splină poate să apară imediat după impact, dar și la câteva săptămâni după.

Cum se manifestă durerea în ruptură de splină

Semnele și simptomele rupturii de splină sunt următoarele:

Durere în partea stângă a abdomenului, sub coaste, și sensibilitate la atingerea zonei

Instabilitate cardiovasculară manifestată prin tahicardie și amețeli

Greață, vărsături, paloare, pierderea cunoștinței

Ruptură de splină este o afecțiune care necesită îngrijiri medicale de urgență, întrucât hemoragia poate fi puternică și poate pune viața pacientului în pericol.

Durerea cauzată de splină mărită – splenomegalie

Splenomegalia este o altă cauză a durerii de splină. Această afecțiune poate să apară din mai multe cauze, începând cu infecțiile bacteriene precum malaria, tuberculoză și sifilisul, și până la ciroză hepatică, anemia hemolitică sau leucemia. O altă cauză a splenomegaliei poate fi administrarea unor medicamente care au că efect advers inflamarea splinei.

Cum se manifestă durerea în cazul splinei mărite

În splenomegalie, durerea de splină poate fi asociată cu simptome precum:

Instalarea sațietății în ciuda cantității mici de alimente consumate

Disconfort în partea stângă a abdomenului, sub coaste

Anemie, oboseală

Infecții frecvente

Învinețirea rapidă a pielii

În funcție de gravitate, splina mărită poate fi tratată medicamentos sau prin repaus, pentru că splenomegalia crește riscul de ruptură de splină. Intervenția chirurgicală este rareori necesară, doar atunci când apar complicații.

Cum se tratează durerea de splină

Dacă ai splina mărită fără simptome asociate, una din abordările recomandate este monitorizarea fără tratament. Așadar, medicul te va reevalua după 12 luni sau cu prima ocazie în care simți anumite simptome, pentru a lua o decizie cu privire la tratamentul necesar.

Dacă durerea nu se ameliorează și medicul confirmă diagnosticul de ruptură de splină, poate fi necesară îndepărtarea chirurgicală a splinei. Uneori se elimină doar o porțiune din organ, alteori e necesară îndepărtarea completă.

Cu toate că nu este un organ vital, medicii cântăresc mult decizia de a îndepărta splina deoarece, în absența acesteia, sănătatea pacientului poate fi amenințată de infecții. Din această cauză, uneori, medicii pot apela la micșorarea splinei prin radioterapie, astfel încât să evite intervenția chirurgicală.

Pentru a reduce riscurile după eliminarea splinei, medicii recomandă imunizarea pacientului prin vaccinare (vaccin antigripal, vaccin antipneumococic, pentru prevenirea meningitei sau a hepatitei B). Totodată, se recomandă și tratamentul cu antibiotice, pentru reducerea riscului de infecții.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108