REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

ŢEAPA de 9 milioane de euro de la Volksbank. Cum se apără administratorul Credit Groul SRL

ŢEAPA de 9 milioane de euro de la Volksbank. Cum se apără administratorul Credit Groul SRL

Replica API 27 ianuarie 2018 | 00:00 1124

În instanţă

În instanţă

sursa foto Evz.ro

Unul dintre inculpaţii trimişi în judecată şi condamnaţi, în primă instanţă, în dosarul înşelăciunii de 9 milioane de euro, dată băncii Volksbank, încearcă să convingă instanţa de apel că nu are nici o treabă în toată această poveste, deşi este administratorul societăţii implicată în intermedierea creditelor cu acte false, după cum spun procurorii. Mai mult decât atât, acesta susţine că, deşi şi-a angajat avocat, acesta nu şi-a bătut capul să îl reprezinte, ci doar a fost un obiect de decor în sala de judecată.

Este vorba despre Cosmin Popa, reprezentant al SC Credit Groul SRL din Constanţa, care a declarat apel împotriva sentinţei Tribunalului Constanţa prin care a fost condamnat la patru ani de detenţie. Procurorii au stabilit că ţeapa de 9 milioane de euro nu se putea realiza fără implicarea unor reprezentaţi ai băncii în cauză, pe lista celor trimişi în judecată aflându-se directorul general adjunct din acea perioadă al Volksbank Bucureşti, dar şi un ofiţer de credit de la aceeaşi unitate bancară.

Trecând peste alte detalii din rechizitoriu, s-a reţinut că un grup de 20 de persoane, au obţinut mai multe credite bancare, în perioada 2007- 2008, prin acte false, înşelăciunile fiind intermediate de Credit Group SRL Constanţa. Printre aceştia se numără câţiva interlopi constănţeni din gruparea „Spaniolul”, dar şi Diana Maxim, şefa unităţii bancare prejudiciată (o apropiată a fostului CEO Volksbank România, Gerald Schreiner, demis între timp din funcţie de BNR, chiar după descoperirea acestei fraude).

Motive de apel: nu îi cunoştea pe ceilalţi inculpaţi şi a avut avocat prost

După ce procesul a ajuns la final şi au apărut şi primele condamnări, era de aşteptat să apară şi apelurile mpotriva sentinţei instanţei de fond. Revenind la administratorul societăţii intermediare, Cosmin Popa, în sarcina lui au fost reţinute 14 acte materiale, care au condus la pedeapsa de 4 ani de detenţie. În apel, acesta cere judecătorilor să fie achitat sau, în cel mai greu caz, să i se aplice o pedeapsă mai mică, cu suspendare, întrucât, spune el, „faptei îi lipseşte unul din elementele constitutive ale infracţiunii, anume forma de vinovăţie”. Printre multe alte motive invocate, Cosmin Popa suţine că ştia cine sunt persoanele care au solicitat credite bancare prin intermediul societăţii sale.

„Nu s-a demonstrat că subsemnatul aş fi premeditat infracţiunea, aş fi "racolat" potenţialii clienţi ai băncii şi i-aş fi instruit în scopul de a-i convinge să solicite credite de la SC VOLSKBANK ROMANIA SA; susţinerea mea este motivată de un argument, în primul rând de bun simţ, şi anume că, în aceeaşi perioadă, am intermediat sute de alte dosare de acelaşi tip, pentru încă cel putin 5 instituţii bancare, deci aveam venituri considerabile.

Pe de altă parte, din materialul probator, inclusiv din declaraţii ale co-inculpaţilor, rezultă faptul că m-au cunoscut prin intermediul unor terţe persoane, mai mult decât atât, pe parcursul soluţionării cauzei, am aflat că, în realitate, cei mai mulţi dintre cei 14 co¬inculpaţi beneficiari ai creditelor proveneau din acelaţi cerc social şi că s-au adus unii pe alţii la societatea pe care o reprezentam, lucru de care nu am avut ştiinţă. (...) Nu s-a demonstrat, dincolo de orice dubiu, faptul că i-aş fi ajutat în mod direct pe co-inculpaţii din prezenta cauză să falsifice înscrisuri pe care apoi să le prezinte băncii, pentru a le fi aprobate creditele sau să îşi obţină asemenea înscrisuri”, susţine Popa în motivarea apelului.

Totodată, el se declară nemulţumit şi de prestaţia avocatului său. „Deşi am avut apărător ales, nu am beneficiat, în cadrul judecării cauzei la fond, de o apărare efectivă, reală, acest lucru reieşind din chiar lucrările dosarului. Astfel, din simpla lectură a încheierilor de şedinţă, rezultă că apărătorul meu nu a solicitat nici o probă în apărarea mea, nici o contraprobă, nu a solicitat nici la urmărirea penală, nici la fond confruntarea mea cu persoanele care au făcut afirmaţii grave despre mine, cum ar fi afirmaţia că mi s-au dat comisioane de mii de euro pentru a face astfel încât, co-inculpaţilor din prezenta cauză să le fie aprobate credite, nu a propus nici măcar schimbarea încadrării juridice dată faptelor mele (eu fiind singurul inculpat care nu a solicitat acest lucru) şi nu a depus, nici măcar formal, vreun înscris în apărarea mea, ba mai mult decât atât, a lipsit la termenul la care au fost formulate cererile de probe”, susţine, nemulţumit, Cosmin Popa.

Ce spun procurorii DNA Constanţa:

„În perioada 15.11.2007 - 16.08.2008, inculpaţii Trantu Dincă, Goşiu Marius, Coteanu Constantin, Iuruc Marieta, Pavel Theodor, Dinu Viorel, Dinu Georgiana, Lică Mina, Tocilă Iulian, Bulică Sorin, Asan Taifun, Ştefănescu Carmen Eugenia, Ştefănescu Marian, Sarafu Stila, Alexe Stelian şi Radu Ionel, au introdus, prin intermediul Credit Group SRL Constanţa (care avea ca obiect de activitate intermedierea încheierii contractelor de credit), mai multe cereri de credit pentru persoane fizice, adresate unei unităţi bancare din Bucureşti.

Beneficiind de complicitatea inculpaţilor Maxim Diana, directorul general adjunct de atunci al Volksbank, Constantinescu Elena Luiza, ofiţer de credite la aceeaşi unitate şi Popa Cosmin, administrator la Credit Group SRL, solicitanţii creditelor i-au indus în eroare pe reprezentanţii acestei instituţii bancare, prin prezentarea unor documente false referitoare la posibilităţile lor financiare de a rambursa ratele aferente împrumuturilor solicitate.

La data de 22.04.2008, inculpatul Şerban Costel Cătălin, în calitate de expert evaluator, a întocmit un raport de evaluare având ca obiect un imobil situat în municipiul Mangalia, menţionând în mod deliberat în conţinutul său informaţii şi detalii arhitectonice false. De asemenea, a ataşat fotografii ale interiorului şi exteriorului unui alt bun imobil, acţiune de natură a spori în mod fraudulos valoarea bunului ce urma a fi adus în garanţie de către inculpatul Tocilă Iulian.

Prin aceasta, Şerban Costel Cătălin l-a ajutat în mod nemijlocit pe inculpatul Tocilă Iulian să-i inducă în eroare pe reprezentanţii unităţii bancare, cu prilejul încheierii unei convenţii de credit. Prin acordarea în mod ilicit a acestor credite, unitatea bancară a fost prejudiciată cu suma de 9.087.530,89 euro”, se arată în rechizitoriu. Dosarul a avut termen pe data de 25 ianuarie, la Curtea de Apel Constanţa.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa i putrezeasca oasele lu stelian alexe in puscarie !!!
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108