REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Tehnologie de ultimă generație la Facultatea de Medicină din Constanţa: un laborator de anatomie virtuală!

Tehnologie de ultimă generație la Facultatea de Medicină din Constanţa: un laborator de anatomie virtuală!

Replica API 9 noiembrie 2018 | 00:00 3147

Aparatură de ultimă generație la Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” Constanța! Este vorba despre un simulator Anatomage, care este ultima „nebunie” în materie de redare și vizualizare 3D a anatomiei în educația medicală. Cu ajutorul acestui simulator – în fapt, o masă care prezintă corpul uman în mărime naturală - viitorii medici au posibilitatea să studieze anatomia umană și în alt mod decât disecând cadavre.

Facultatea de Medicină din cadrul Universității „Ovidius” Constanța se poate mândri că le pune la dispoziție studenților unul dintre cele mai avansate sisteme de redare și vizualizare a anatomiei, disponibile la acest moment în educația medicală. Este vorba despre un simulator Anatomage, care folosește tehnologia 3D pentru instruirea viitorilor doctori în tot ce înseamnă corpul uman. Tehnologia a apărut pe piață în ultimul deceniu și încă este o noutate și pentru multe dintre universitățile din SUA, după cum arată producătorii pe pagina oficială Anatomage.com.

Cu ajutorul acestui simulator – în fapt, o masă care prezintă trupul uman în mărime naturală, studenții au posibilitatea să vizualizeze și cele mai mici detalii anatomice, să mărească imaginile, să analizeze organismul pe straturi, să identifice cum schimbă diverse afecțiuni caracteristicile anatomice etc. Se poate spune că, folosind acest laborator de anatomie virtuală, studenții au posibilitatea să studieze corpul uman în detaliu și altfel decât disecând cadavre.

„Soft-ul combină anatomia cu partea clinică, adică cu partea de boală, dar și cu cea de imagistică, de la radiografie până la computer tomograf și RMN. Este o masă de mărime naturală, în jurul căreia studenții stau precum la o disecție reală. Se pleacă de la suprafață, de la piele, se dau straturile la o parte, fiind evidențiat organismul în cele mai fine detalii.

Ceea ce fac studenții la o disecție reală, poate fi reprodus cu ajutorul acestei tehnologii. Însă, acest simulator nu înlocuiește disecția reală, cadavrul în sine rămâne o structură obligatorie în învățământul medical, fie și pentru contactul fizic. Dar (n.r. simulatorul) vine ca un adjuvant deosebit, care dublează procesul specific al anatomiei, care rămâne pe cadavre și preparate anatomice.

Însă, în contextul în care accesul la cadavre este din ce în ce mai problematic, accesul la pacienți devine și el problematic, a apărut acest trend de achiziție de aparatură de simulare, care pleacă de la simulatoare de anatomie, până la simulatoare complexe pe partea clinică”, a declarat pentru „Replica” prof. univ. dr. Dan Iliescu, decanul Facultății de Medicină.

Laboratorul de anatomie virtuală va putea fi folosit atât în cadrul cursurilor, cât și la examinări. „Este ceva spectaculos, se folosește de la primul pas de predare, până la ultimul pas de examinare. Poate fi folosit de toată facultatea, inclusiv de către rezidenți. Deja avem medici clinicieni, din spital, care și-au arătat interesul să îl folosească pentru diverse work-shop-uri”, a adăugat prof. univ. dr. Dan Iliescu.

Investițiile în dotarea instituției de învățământ superior cu tehnologie modernă nu se oprește aici. Din contră, după cum ne-a declarat dr. Dan Iliescu, acesta este doar începutul. Conducerea facultății are în plan un proiect ambițios, care constă în realizarea unui Centru de Simulare, care să cuprindă mai multe simulatoare, atât pe parte de anatomie, de medicină clinică, dar și de imagistică.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108