REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.5° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
19.5° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Telenovelă administrativă între Rusu și Cocargeanu cu final neașteptat. Video

Telenovelă administrativă între Rusu și Cocargeanu cu final neașteptat. Video

Mirela PASCAL 11 octombrie 2023 | 00:00 5148

Replica de Constanța continuă seria dezbaterilor politice, la nivel local, cu viceprimarul în funcție, Ionuț Rusu-PNL, și viceprimarul demis al USR, Florin Cocargeanu. A fost o confruntare cu scântei între cei doi politicieni, în care nu au lipsit atacurile subtile, dar și contrazicerile și ironiile. A fost pentru prima oară când cei doi adversari politici au stat față în față, la aceeași masă, de când Florin Cocargeanu a fost demis din funcție. Haideți să vedem ce a ieșit după confruntarea de grad 0!

Telenovela administrativa intre Rusu si Cocargeanu cu final neasteptat. Video

În debutul emisiunii, Cocargeanu și Rusu au vorbit despre așa-zisa alianță pe care PNL a format-o cu PSD, încă de când liberalii erau în coaliție la nivel local. Cocargeanu a acuzat, Rusu a demontat. „A fost singura alianță făcută la vedere și formalizată printr-un protocol, dar în schimb, au fost foarte multe momente în care s-a lucrat nedemonstrat, dar vizibil prin vot, că a funcționat și alianța PNL-PSD. Noi am venit în Consiliul Local în ideea de a opri haosul urbanistic din Constanța, dar aceasta continuă. Nu noi votăm supraetajări pe plajă, nu noi votăm vânzarea de terenuri pe plajă sau de bucăți de teren de pe Faleză unde urmează să se construiască!“, a spus Cocargeanu. „Noi suntem acolo, ca și voi, de altfel, pentru a vota lucrurile bune pentru orașul Constanța. Să ne aducem aminte câte proiecte inițiate și de voi au fost votate de PSD și viceversa. Adică nu cred că au fost proiecte la inițiativa voastră sau a noastră, pe care PSD să nu le voteze. Suntem 3 partide în Consiliul Local. PNL, cu cele mai multe voturi, USR și PSD. Toate cele trei grupuri sunt acolo pentru că așa au decis constănțenii. Nu suntem patru sau cinci partide. Proiectele pe care noi le facem pentru cetățeni le votează și PSD și PNL și USR“, a fost replica lui Ionuț Rusu.

Telenovela administrativa intre Rusu si Cocargeanu cu final neasteptat. Video

În continuare, Cocargeanu a adus în discuție demiterea sa, care s-a făcut cu girul votului PNL-PSD și a unuia de la USR pe care liberalii l-ar fi cooptat în schimbul unei funcții sus puse. „Alianța care nu fost formalizată s-a văzut clar în momentul demiterii mele, care s-a făcut fără să existe un argument clar. Dacă aș fi atacat în instanță sigur aș fi câștigat, dar nu avea niciun sens să fac asta, pentru că eu nu am vrut niciodată să mă agăț de postul respectiv. Atunci s-a văzut clar alianța PSD și PNL, luând și unul dintre colegii noștri. Nu știu care dintre voi sau ei l-au convins să voteze. Poate a fost chiar primarul, care e al vostru”, a spus Cocargeanu. „Colegul este al vostru! El nu a fost vreodată pe listele PNL sau PSD“, a spus Rusu. „A fost pus (n.red., Iulian Călin) la conducerea Delfinariului de conducerea Consiliului Județean, care este PNL, iar acum este consilierul directorului general RAJA. Cum a ajuns acolo nu vreau să discut”, a continuat fostul viceprimar USR. „Păi spune! Sunt curios!”, a replicat Rusu. Și-a vândut votul din Consiliul Local. Noi nu mai avem ce să discutăm, pentru că a fost exclus din partid”, a răspuns Cocargeanu. „Aceste probleme trebuie să vi le rezolvați voi în partid, nicidecum cu noi! Eu cred că ce spui legat de vânzarea voturilor este o chestie foarte ciudată, Florin. Nu știu de o asemenea vânzare”, a continuat Rusu.

Horia Constantinescu, mărul discordiei între PNL și USR?!

Întrebat care au fost atribuțiile sale în calitate de viceprimar, Cocargeanu a declarat că „atribuțiile mele s-au schimbat între timp. Inițial au fost legate de spații verzi, unitățile de învățământ, amenajări urbane. Acestea erau prinse în protocol. Pe lângă acestea s-au mai adăugat atribuții legate de evidența populației, SPIT-ul, agenții economici și asociațiile de proprietari. După care n-am mai avut spațiile verzi și amenajările urbane”, iar divergențele au început în momentul în care în primărie a ajuns Horia Constantinescu, pe funcția de șef la Spații Verzi. „S-au făcut niște schimbări la momentul respectiv. Și noi am avut niște probleme cu anumiți oameni, cu care domnul primar a vrut să lucreze la momentul respectiv. La momentul respectiv era vorba despre Horia Constantinescu. Până la urmă am avut o discuție, atât cu domnul primar cât și cu ei și am stabilit că ar fi mai bine să preiau digitalizarea și să mi se retragă cele două atribuții, ca să nu ne mai suprapunem, să nu mai fie probleme. Noi nu am fost de acord, și de acolo au pornit și divergențele, cu aducerea în primărie a unor oameni care sunt din PSD sau care s-au întors în PSD ulterior. După 20 de ani de PSD nu mai voiam PSD în Primărie, precizând, totodată, că afla de anumite decizii pe care primarul le lua din presă.

Ce spune Rusu despre activitatea lui Cocargeanu și viceversa!

„Nu pot să comentez, pentru că nu știu exact ce a putut sau ce nu a putut să facă. A avut niște atribuții. Pe unele dintre ele le-a dus mai bine, pe altele mai puțin bine. Poate au fost motive la mijloc, care  nu au ținut neapărat de dumnealui. Nu pot eu să comentez activitatea domnului Rusu. Doar domnul primar poate comenta activitatea dumnealui”, a răspuns Cocargeanu, în timp ce Rusu spune că „amândoi suntem tineri și facem lucrurile acestea pentru prima dată. Cred că ar fi absolut incorect față de Florin să îi comentez eu activitatea. Activitatea lui, ca și activitatea mea de altfel, trebuie să o comenteze alegătorii. Ei sunt cei în măsură să considere dacă noi am făcut lucruri bune sau rele. Noi am intrat în administrație în același timp”.

Mai multe, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Legătura dintre Felicia Ovanesian și USR

Nu mai este o noutate faptul că unul dintre oamenii contestați din anturajul lui Vergil Chițac a fost Felicia Ovanesian. Cu toate acestea, potrivit informațiilor noastre, fostul city manager a legat o prietenie strânsă cu unii membri USR: unul din ei este informatorul, iar celălalt, în speță Cocargeanu, ar fi vocea Feliciei Ovanesian în ședințele de consiliu. Despre aceste aspecte a comentat și Florin Cocargeanu. „Nu știu ce «iubire» există între domnul Iacob (n.red. așa zisul informator al Feliciei Ovanesian) și doamna Felicia Ovanesian. O «iubire» între noi și oricine altcineva din primărie, fiind vorba de doamna Ovanesian, domnul primar sau oricine altcineva dintre cei din conducere, nu a existat. Noi când am avut ceva de spus, pentru că ați adus în discuție că am zis anumite lucruri despre Ovanesian, am făcut-o pentru că așa am considerat. Dacă un lucru nu este corect sau nu funcționează așa cum trebuie, am sesizat, fie că era vorba despre domnul primar, doamna Felicia Ovanesian, domnul Constantinescu sau oricine altcineva. Chiar dacă aveam acel protocol, nu a însemnat că noi nu ne vom spune punctele de vedere atunci când era cazul. Despre altceva nu pot să comentez. Cu doamna Ovanesiam am și colaborat, ne-am și contrat. Și cu domnul primar am avut o colaborare bună timp de câteva luni, după care am început să ne certăm”, a spus Cocargeanu.

Telenovela administrativa intre Rusu si Cocargeanu cu final neasteptat. Video

Este Cocargeanu vocea lui Ovanesian din Consiliul Local?!

Referitor la faptul că lui Cocargeanu îi convine faptul că ședințele se țin online, pentru că Ovanesian îi dictează întrebările și răspunsurile, fostul viceprimar a declarat: „În general, eu iau cuvântul în ședințele de Consiliu Local, în calitate de lider de grup. Nu am nicio convorbire cu doamna Felicia Ovanesian în timpul ședințelor. Noi insistăm ca aceste ședințe să se desfășoare fizic. Dacă de mâine s-ar desfășura fizic, nu am avea nicio problemă. Pentru asta am înaintat și proiect de hotărâre. La începutul fiecărei ședințe de Consiliu Local îl întrebăm pe domnul primar ce se mai întâmplă. Dacă s-au dat rapoarte negative pe proiectul de hotărâre, i-am spus să îl bage așa, cu rapoartele respective. I-am spus să întrebe consilierii locali, să facă un sondaj. La Consiliul Județean este un grup cu toți consilierii. S-a făcut un sondaj acolo. S-a decis ca ședințele să se organizeze fizic, mai puțin pe perioada verii. Întrebați consilierii! La noi, domnul primar acționează dictatorial, așa cum a fost învățat de-a lungul timpului. Nici nu ne bagă în seamă! Nici când aveam colaborarea domnul primar nu venea să vorbească cu noi înaintea ședințelor de Consiliu Local”. În continuare, Ionuț Rusu a încercat să demonteze acuzațiile potrivit cărora primarul liberalul i-a ignorat pe cei de la USR.

Mai multe despre subiect, urmăriți în VIDEO de mai jos:

Cocargeanu îl acuză pe Chițac că are atitudinea dictatorială

Revenind la demiterea lui Cocargeanu, cel din urmă spune că a survenit ca urmare a atitudinii dictatoriale a lui Chițac. „Demiterea mea a avut loc pentru că așa a vrut domnul Chițac, apropo de atitudinea dictatorială pe care o manifestă. M-a demis pentru că a vrut să își oficializeze relația cu PSD-ul”, spune Cocargeanu, în timp ce Rusu consideră că „lucrurile acestea au legătură directă cu Partidul Național Liberal, cu domnul primar, care face parte din PNL. A fost candidatul PNL, este primarul PNL, va fi candidatul local PNL la Primăria Constanța și va fi următorul primar PNL“, însă Cocargeanu intervine și zice că Rămâne de văzut! O să vedem dacă va fi următorul primar. Eu nu cred asta“, în timp ce viceprimarul PNL rămâne ferm pe poziție și spune căSunteți în opoziție, e normal să credeți asta, dar atitudinea dictatorială pe care tu susții că o are domnul primar nu are nicio legătură cu demnitatea ta“.

Cocargeanu: Chițac avea atitudinea dictatorială cu mine

Dumnealui voia ca eu, în calitate de consilier local, voia ca eu în calitate de viceprimar, să fac și în Consiliul Local tot ce vrea dumnealui. Nu am zis că are o atitudine dictatorială cu voi, ci cu mine, ori asta nu merge. Eu eram subordonatul domniei sale doar în Primărie și prin prisma funcției de viceprimar. Mi-a retras atribuțiile prin dispoziție de retragere și motivele mi le-a dat dumnealui laș pe Facebook, fără să mă cheme la o discuție. Nici motivul retragerii atribuțiilor și nici motivul demiterii nu a fost unul legat de activitatea mea ca viceprimar. A fost acela că eu nu am votat o hotărâre de Consiliu Local așa cum voia domnul primar. (...)”

În continuare, Rusu a dorit să lămurească cu Cocargeanu câteva aspecte pe care cel din urmă le-a relatat și care fac referire la hotărârea de consiliu care viza împrumutul de 250 de milioane de lei pe care municipalitatea voia să-l contracteze și în urma căreia Cocargeanu și-a pierdut postul.

Rusu, către Cocargeanu: Am pretenția să fim bărbați și când ne asumăm ceva, să o ducem până la capăt

Să dăm Cezarului ce e al Cezarului. Hai să nu trunchiem discuția. Discuția de la care a început această situație a pornit de la faptul că, în ședința în care am discutat despre acel împrumut eram noi trei. Ne-a întrebat și ne-a spus că ne roagă să mergem la fiecare, pentru că suntem lideri de grup, și să vorbim cu colegii noștri de la partid, astfel încât să stăm de vorbă despre acest împrumut. El ți-a spus în mod personal «Florin, te rog mult de tot, spune-le colegilor tăi». Amândoi am spus că este o idee bună, cu care suntem de acord. De la a fi de acord până la amănuntele care au dus la abținerea voastră, este o distanță destul de mare. Eu am pretenția și de la mine și de la tine, tineri politicieni, ca, fiind bărbați, să nu spunem un lucru și să ne sucim după. Tu ești supărat pe domnul Vergil că el și-a ținut cuvântul, Rusu și-a ținut cuvântul și a votat împreună cu toți colegii liberali. Noi toți ne-am ținut cuvântul, mai puțin voi, care v-ați abținut. Este o chestie bărbătească. Am pretenția de la noi doi, cel puțin, care trebuie să schimbăm fața acestei politici, să fim bărbați și când ne asumăm ceva, să o ducem până la capăt. Nu putem să ne schimbăm pentru niște mofturi, precum faptul că tu nu ai fost consultat”, i-a spus Rusu.

Mai multe, în VIDEO de mai jos:

Cocargeanu acuză prefectura că acoperă...

În continuare, Florin Cocargeanu a lansat o acuzație pe care, spune Rusu, nu ar putea s-o probeze. „Prefectura ar trebui să fie consecventă și nu este. De cele mai multe ori, acoperă niște lucruri pe care nu ar trebui să le acopere”, spune Cocargeanu. „Florin, stop, oprește-te! Vreau să nu mai vorbim despre lucruri de care nu ești sigur. Nu poți să spui că prefectul acoperă... e o acuzație gravă pe care trebuie să o probezi. Ce anume acoperă? Mergi în audiențe”, spune Rusu.

Rusu, către Cocargeanu: Tu crezi că eu sunt secretara ta să-l sun pe prefect?!

Nu răspunde domnul prefect. Am făcut adrese și mă trimite la secretarul general al primăriei, și nici acesta nu răspunde”, a replicat Cocargeanu.”(...) „Tu crezi că eu sunt secretara ta să-l sun pe el?! (n. red. pe Silviu Coșa, prefect). Nu te supăra pe mine. Tu mă cerți pe mine că prefectul face sau nu face și-l acuzi că acoperă?! Nici când mă sună soția mea nu-i răspund de fiecare dată... și nu mă ceartă cum mă cerți tu ”, a spus Rusu. Mai departe, spiritele s-au încins între Rusu și Cocargeanu și în jurul unei hotărâri de consiliu privind repartiția unor locuințe din spațiul locativ.

Mai multe despre aceste subiecte, urmăriți în VIDEO de mai jos:

În decembrie se termină haosul din oraș?!

În încheiere, am adus în discuție și mărirea tarifelor șmecherilor care au făcut praf lucrările din Constanța. Ionuț Rusu a vorbit despre acest haosul din oraș, dar a anunțat și că, la finele lunii decembrie 2023, lucrările vor fi finalizate.

Până la haos...Și haosul are o explicație. Totul are o explicație. Cine greșește, plătește”, spune Rusu. „Și noi le prelungim termenele”, zice Cocargeanu. „Florin, tu ai fost în primărie, toate astea le-ai discutat cu noi... și nu le-ai înțeles. (...) După mintea ta, ar fi trebuit să facem totul frumos ca să respectăm termenele...”, i-a spus Rusu lui Cocargeanu. „Toate lucrările vor fi finalizate până la finalul lunii decembrie 2023”, spune, în încheiere, Rusu, în timp ce Cocargeanu îl contrazice: „La cum văd eu lucrurile, nu are cum...

Mai mult, urmăriți în materialul VIDEO de mai jos:

Interviul integral îl puteți urmări în materialul VIDEO de mai jos:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212