REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Tensiuni la Rompetrol: sindicaliştii de pe platformă nu sunt de acord cu negocierile duse de Petrochimistul

Tensiuni la Rompetrol: sindicaliştii de pe platformă nu sunt de acord cu negocierile duse de Petrochimistul

Replica API 12 ianuarie 2013 | 00:00 468

Tancău spune că s-a stins conflictul, Zidaru îl contrazice

Tancău spune că s-a stins conflictul, Zidaru îl contrazice

Situaţie încurcată la Rompetrol Rafinare. Două sindicate, două opinii diferite în privinţa contractului colectiv de muncă. Deşi angajaţii Rompetrol Rafinare au anunţat că luni, 14 ianuarie a.c., ies în stradă, pentru a-şi manifesta nemulţumirile vis-a-vis de eşuarea negocierilor privind contractul de muncă la companie, preşedintele sindicatului Petrochimistul, Petre Tancău susţine faptul că a stins ieri conflictul de muncă, semnând contractul conform căruia angajaţii vor păstra toate drepturile pe care le aveau şi vor primi în 2013 o primă de vacanţă în valoare de 2.000 lei, faţă de 1.000 de euro când era în anii precedenţi.

"Sindicatul Petrochimistul a încheiat astăzi (vineri, 11 ianuarie 2013 -n.r.) consultarea salariaţilor pe bază de semnături şi, din 1.500, 1.078 au fost de acord să semnăm contractul. Vom păstra toate drepturile pe care le aveam, iar prima de vacanţă care era în discuţie, va fi pentru 2013 în valoare de 2.000 de lei. Se stinge conflictul de muncă. O parte din membrii sindicatului care vor face luni protest au semnat pe tabele la noi că sunt de acord să semnăm contractul", a declarat, pentru "Replica", preşedintele sindicatului Petrochimistul, Petre Tancău.

Ce spune celălalt sindicat

Totuşi, conflictul pare neîncheiat, de vreme ce Sindicatul Lucrătorilor de pe Platforma Industrială Midia-Năvodari (SLPIMN) acuză patronatul de discriminare sindicală. Vicepreşedintele SLPIMN, Ciprian Zidaru, susţine că acest sindicat este oarecum rival sindicatului Petrochimistul şi că nu au avut loc la masa negocierilor din cauza lipsei democraţiei. "Noi suntem un sindicat, oarecum rival domnului Tancău, cu un număr de membri mai mic. Aveam şi noi dreptul să participăm la negocieri, însă legea 62 ne-a îngrădit acest drept. Nu mai există democraţie şi numai câte un sindicat mamut are dreptul să negocieze. Nu numai că nu suntem de acord cu oferta patronatului, dar noi nu suntem de acord nici cu discriminarea pe linie de sindicat şi suntem de acord că nu se respectă şi nu se aplică contractul colectiv de muncă superior celui de unitate. Este ca şi în politică, opoziţia trebuie să facă şi ea ceva, iar dacă stă liniştită înseamnă că este bine, dar deocamdată nu este bine. Cei care sunt în program nu vor participa la acest protest, doar cei care sunt liberi", Ciprian Zidaru, vicepreşedinte SLPIMN. Protestul, care va începe de luni, are ca scop o eventuală întâlnire cu conducerea, în care se speră că se va găsi un numitor comun pentru binele ambelor părţi.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108