REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ţepele "Accidentul", coordonate din penitenciare: deţinuţii se jucau cu vieţile oamenilor, la telefon

Ţepele "Accidentul", coordonate din penitenciare: deţinuţii se jucau cu vieţile oamenilor, la telefon

Replica API 24 iulie 2013 | 00:00 139

Percheziţii în puşcării şi la domiciliile unor suspecţi

Percheziţii în puşcării şi la domiciliile unor suspecţi

Înşelătoriile prin ţeapa accidentul, pe cale de a fi stârpite. Fenomenul a luat amploare de ceva timp în România, victime fiind şi în Constanţa. După mai multe "săpături", oamenii legii au reuşit să lege iţele, demarând nişte percheziţii de amploare, atât domiciliare cât şi, atenţie!, în penitenciare. Din câte se pare, toată "treaba" ar fi fost coordonată de condamnaţii la ani grei de închisoare, pentru fapte deosebit de grave, precum omoruri. Mai exact, percheziţiile au avut loc în 5 penitenciare, precum şi alte 42 de percheziţii în 11 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Unul dintre penitenciarele vizate a fost cel din Tulcea, acolo unde ar fi fost luaţi la puricat doi constănţeni, închişi în regimul de maximă siguranţă.

Ziua de marţi, 23 iulie, a debutat cu percheziţii de amploare. Acţiunea a avut ca scop probarea activităţii infracţionale a mai multor persoane suspectate de înşelăciuni telefonice. Astfel, au fost constituite 51 de echipe de percheziţie, formate din peste 500 de poliţişti din structurile de investigaţii criminale şi de intervenţie, sprijinite de S.I.I.A.S. - I.G.P.R., care au beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale- I.G.P.R.. Percheziţiile s-au desfăşurat în cinci penitenciare. Vizate au fost penitenciarele din Galaţi, acolo unde au fost controlate 8 persoane, Iaşi - 2 persoane, Craiova - o persoană încarcerată, Mărgineni-Giurgiu - o persoană şi Tulcea - două. Din câte se pare, deţinuţii din Tulcea ar fi constănţeni, închişi în regim de maximă siguranţă, pentru fapte deosebit de grave. De asemenea, au fost efectuate 42 de percheziţii domiciliare în judeţele Galaţi, Brăila, Ilfov, Ialomiţa , Vâlcea, Buzău, Caraş-Severin, Hunedoara, Suceava, Iaşi, Călăraşi, precum şi în municipiul Bucureşti. Este vorba de 78 de dosare penale înregistrate la D.G.P.M. Bucureşti (la Serviciul de Investigaţii Criminale şi la Poliţiile Sectoarelor 1, 2, 3, 4 şi 6), sub supravegherea procurorilor de caz. Persoanele depistate urmează să fie conduse pentru audieri la sediul D.G.P.M.B.. Cu ocazia percheziţiilor efectuate au fost ridicate 30 de telefoane mobile şi mai multe cartele telefonice, doar din cele cinci penitenciare.

Cum acţionau "băieţaşii" care se dădeau fie avocaţi, fie şoferi

În fapt, suspecţii ar fi contactat prin telefon părţile vătămate cărora le aduceau la cunoştinţă, în calitate de aşa-zis avocat, implicarea unui membru al familiei sau a unei rude apropiate într-un accident soldat cu victime omeneşti şi pentru care, pentru a nu fi arestat, era necesară trimiterea unei sume considerabile de bani prin sistemul de curierat bancar, unor persoane pretinse a fi avocaţi sau rude ale victimelor. Mai nou, după ce au epuizat ideea, "băieţaşii" spuneau că ei au accidentat un membru al familiei respective, care a traversat neregulamentar, motiv pentru care e nevoie de bani. Mai multe persoane din Constanţa au picat în plasă, pe când altele au reuşit să evite neplăcerile. Printre localităţile păţite se află şi Mihail Kogălniceanu, Murfatlar, Ovidiu, Limanu, municipiul Constanţa, cât şi altele. Însă, iată că acum a ieşit la iveală şi de unde plecau toate acţiunile. De la infractorii de după gratii, care ar fi coordonat toată treaba. Oamenii legii au găsit în cele cinci penitenciare circa 30 de telefoane mobile, cât şi mai multe cartele. "În alte situaţii, învinuiţii le-au determinat pe victime să achiziţioneze coduri de reîncărcare pentru cartele de telefonie mobilă, fiind astfel reîncărcate cartelele folosite de învinuiţi. În modalităţile descrise anterior, în cursul anului 2013, 14 învinuiţi privaţi de libertate au indus în eroare un număr de 78 de părţi vătămate, pretinzându-le sume cuprinse între 2.000 şi 25.000 de lei", se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108