REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Terorist arab? Nu, e doar patronul unui hotel din Mamaia

Terorist arab? Nu, e doar patronul unui hotel din Mamaia

Replica API 6 august 2012 | 00:00 1314

Omul lui Awdi

Omul lui Awdi

Este acuzat de DIICOT că a prejudiciat bugetul de stat cu circa 50 milioane de euro, în dosare "grele", precum Rodipet şi CFR Mesagerie. De ani de zile, nu a mai călcat prin România, în timp ce doi fraţi de-ai săi şi multe alte rude au primit interdicţia de a părăsi ţara. Acuză puterea politică din România (interesant, doar PNL şi PDL, fără a spune ceva de PSD) că i-a fabricat dosarele de evaziune şi criminalitate organizată până la ultima filă. Deţine, printr-o suveică de firme în continuă mişcare, sute de hectare de teren în Bucureşti, Ilfov, Constanţa şi Delta Dunării, spaţii comerciale, hoteluri, flote de maşini, în valoare de zeci de milioane de euro, pe care DIICOT a pus sechestru, dar pe care le foloseşte, în continuare, bine mersi. Cere României daune de circa 100 milioane de euro, într-un proces aflat pe rolul Centrului Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), pentru că statul a naţionalizat, în opinia sa, abuziv, Rodipet şi este extrem de sigur că va câştiga acest proces.

Este vorba, evident, de celebrul şi controversatul afacerist libanezo-american Hassan Awdi, capul unei familii foarte bogate, cu afaceri de anvergură SUA, America Latină, Africa, Asia şi Europa. Pe acest tablou global al businessurilor lui Awdi, facem un zoom imaginar doar pe hotelul Caraiman, din staţiunea Mamaia. Pus sub sechestru de DIICOT încă de acum 2 ani, hotelul este exploatat, fără nici o jenă, tot de Awdi, care a ştiut să profite de toate chichiţele şi slăbiciunile sistemului românesc. Plimbat de la falimentara Yourhotels, la câteva SRL-uri fantomă din Ilfov, apoi prin căsuţe poştale ale unor off-shore-uri cipriote, de fiecare dată cu alt patronat, complexul Caraiman a fost trecut, din primăvara acestui an, în grija unei firme nou înfiinţate, controlată tot de Awdi, chiar dacă, reamintim, hotelul a fost pus sub sechestru. Aşa se face că hotelul Caraiman funcţionează fără probleme, iar Awdi câştigă bani frumoşi de pe urma sa, mai mult sau mai puţin legal. Afacerea se derulează prin SC Geo Marine Hotels SRL, cu sediul într-un imobil deţinut de Awdi în Bucureşti, pe Şoseaua Colentina nr.27. Firma este administrată de o mai veche angajată a familiei Awdi, Georgeta Popescu, care deţine şi 50% din capitalul societăţii, cealaltă jumătate revenindu-i unui personaj deosebit de interesant, până şi pentru standardele lui Awdi. Este vorba despre Finjan Adnan Radhi, un arab care a primit cetăţenia daneză în 2004, cu domiciliul declarat în Copenhaga, dar care-şi face veacul de câteva luni prin Mamaia. Foarte atras de diferendele politice din Orientul Mijlociu, omul adus de Awdi să conducă hotelul Mamaia este mare amator de poze: cu Muammar Ghadafi, cu copiii săi, cu angajaţii hotelului Caraiman, cu aeroportul din Bagdad şi, dacă tot e din zonă şi-n context, cu o mitralieră Kalaşnikov în braţe.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108