REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Teseleanu, reclamat ca a defectat si scanerul Vamii Constanta

Teseleanu, reclamat ca a defectat si scanerul Vamii Constanta

Replica API 26 februarie 2011 | 00:00 136

Investitia de 4,5 milioane de dolari a functionat "in hopuri"

Investitia de 4,5 milioane de dolari a functionat "in hopuri"

În 2005, în Portul Constanţa era inaugurat, cu fast, un scaner care să verifice containerele. Valoarea lui: 4,5 milioane de dolari. Deşi achitat de Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, scanerul era destinat vameşilor, care au atribuţii de control. Director la acea vreme, şi "moştenitor" al respectivului scaner din China, senatorul Mircea Banias spune că a încercat să recupereze de la Ministerul de Finanţe suma cheltuită de APC pentru acel aparat, însă nu au existat niciodată fonduri. Facem şi precizarea că scanerul a fost achiziţionat în mandatul de director al APC al lui Gheorghe Moldoveanu, în 2004, care a şi fost reclamat la DNA pentru licitaţia de formă organizată în vedere achiziţiei.

"E bine de înţeles că se face o confuzie: APC nu are atribuţii de control al mărfurilor care trec prin port, ci vama", a declarat, pentru Replica, Banias. Cât priveşte scanerul, despre care au existat suficiente articole cum că ar fi fost o investiţie inutilă sau o sumă dată cu dedicaţie, pentru ca apoi scanerul să se tot defecteze, Banias spune că: "Ştiu că au existat probleme, dar scanerul a fost în garanţie şi s-au remediat. Oricum, mai multe detalii ştie domnul Iulian Teşeleanu, şef al Vămii Constanţa la acea vreme". Iar potrivit lui Teşeleanu, au existat probleme cu scanerul, dar remediate: "Am avut şi reclamaţii cum că e suspect că scanerul cumpărat de la chinezi se tot defectează. Era un domn care spunea că îi facem noi ceva ca să nu verificăm containerele. Adevărul este că exista o piesă care se tot bloca, iar de fiecare dată noi făceam adrese, până când a venit un specialist chinez şi a remediat problema", a precizat, pentru "Replica", vameşul. La vremea achiziţionării scanerului, presa a scris că achiziţia era prevăzută într-un protocol româno-chinez, iar licitaţia a fost doar de faţadă. De altfel, la vremea respectivă, imediat după ce Gheorghe Moldoveanu nu a mai fost director, Mircea Banias susţinea: "Investiţia a fost impusă de Ministerul Transporturilor, fără să aibă un studiu de fezabilitate sau o fundamentare clară. E nejustificată". Nu acelaşi lucru îl spunea fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea, în mandatul căruia a fost cumpărată "minunăţia". De altfel, Mitrea şi acum spune că achiziţia e bună, dar că alţi factori au provocat desele defecţiuni la scaner. De unde, şi plângerea împotriva lui Iulian Teşeleanu. În documente remise de Teşeleanu însă, de-a lungul vremii, Autorităţii Naţionale a Vămilor, fostul şef al Vămii Constanţa Sud-Agigea atrăgea atenţia asupra "dotării insuficiente a echipamentelor de supraveghere şi control". Un document de acest gen a fost transmis de Teşeleanu superiorilor şi în 2010, în ciuda faptului că există acel scaner cumpărat din China.

Vom reveni.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108