REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Tineri care ne fac cinste: el este Sergiu Iliev, viitorul astronaut din Năvodari!

Tineri care ne fac cinste: el este Sergiu Iliev, viitorul astronaut din Năvodari!

Replica API 31 mai 2013 | 00:00 611

Studiază ingineria aerospaţială la Londra, cu sprijinul administraţiei locale

Studiază ingineria aerospaţială la Londra, cu sprijinul administraţiei locale

Chiar dacă evenimentele ce compun cotidianul în care ne învârtim, alcătuite din furturi, tâlhării, stupefiante şi plecări de la domiciliu, ne fac să credem că noua generaţie este pierdută, iată că lucrurile nu stau chiar aşa. Constănţenii chiar au motive de mândrie, existând şi tinere speranţe care ne fac cinste. În cazul de faţă ne referim la un năvodărean, care, chiar pe 1 iunie, de ziua Copilului, va împlini 20 de ani. Meritele lui Sergiu Iliev sunt enorme, în momentul de faţă fiind student în Londra, unde studiază ingineria aeronautică, dorind să devină, bineînţeles, astronaut. Însă, chiar dacă viitorul îi pare strălucitor în Londra, tânărul se gândeşte să deschidă o afacere în domeniul aerospaţial, în România. Ca atare, aceşti tineri merită promovaţi, sunt parte din noua generaţie, din cea care ne face cinste cu adevărat.

Sergiu Iliev, din Năvodari, este student în anul I la Imperial College London, în Marea Britanie, unde studiază ingineria aeronautică ( MEng Aeronautical Engineering). Acesta îşi doreşte să devină pilot, după care astronaut. Din nefericire, Sergiu nu dispune de o situaţie financiară foarte bună, moment în care a intervenit administraţia publică locală din Năvodari.

Reporter: Cum ai ajuns să studiaţi în Londra şi care sunt obiectivele tale?

Sergiu Iliev: Sunt la sfârşitul primului meu an universitar şi studiez inginerie aeronautică (MEng Aeronautical Engineering) la Imperial College London, în Marea Britanie. Obiectivele mele pe termen lung sunt să devin pilot apoi astronaut în cadrul NASA sau ESA. De curând am avut posibiliatea să iau contact cu agenţia spaţială europeană (ESA), fiind selectat, în urma unei aplicaţii, pentru a participa la un concurs organizat de aceasta in Alpbach, Austria. Pe parcursul a două săptămâni, 4 echipe de studenţi de la universităţi de prestigiu din Europa, ajutaţi de expeţi în domeniu, proiectează o misiune spaţială. Însă, până de curând mă aflam în imposibilitatea de a participa, neavând resursele financiare necesare. Am constatat că este foarte dificil sa obţii sprijin financiar, pentru a participa la concursuri internaţionale în calitate de student. În final, Primăria oraşului Năvodari a fost cea care m-a ajutat să fac unul din primii paşi în carieră, prin participarea la acest concurs. Vreau să le multumesc mult pe această cale celor din consiliul oraşului şi în special domnului primar Matei Nicolae. Apreciez mult spijinul părinţilor, pentru că, fără aceştia, nu aş fi putut intra la una dintre primele 5 universităţi pe acest profil în lume, în aceeaşi ligă cu MIT, Stanford şi Caltech. Reputaţia universităţii a fost unul dintre factorii care m-au determinat să aleg să studiez în Marea Britanie, altfel nu aş fi venit pentru studii aici, pentru că am prieteni buni care studiază inginerie aerospaţială în Bucureşti.

Rep.: Cum este în Londra, ne poţi descrie oamenii, comportamente, nivel de studii (comparativ cu România, bineînţeles)?

S.I.: Londra este un oraş foarte mare în comparaţie cu Năvodariul, eu am norocul să locuiesc chiar în centru, lângă Hyde Park, aici fiind campusul universităţii mele. Zona aceasta este cea mai bogată, însă maşinile care circulă pe aici sunt similare cu cele din Mamaia, în sezonul estival. Oamenii, aici, sunt foarte deschişi, sociabili şi mereu respectuoşi. În privinţa nivelului de studii, pot să spun că având pregătirea liceului Ovidius şi o medie la bacalaureat de 9.6 am putut sa pornesc de la acelaşi nivel de cunoştinţe ca studenţii internaţionali de la Imperial. Oarecare dificultăţi am avut la adaptarea cunostinţelor mele cu engleza, aici mă refer la modalitatea de a vorbi în limbaj tehnic. Am remarcat câteva diferenţe de curriculum, de exemplu, la matematică eu ştiam înca din liceu lucruri pe care colegul meu de camera englez (student la matematică) urma să le studieze anul acesta universitar. Aşadar, cred că sistemul liceal actual este eficient în pregatire, asigurându-i oricărui elev studios şi determinat şansa admiterii la o universitate de prestigiu,cel puţin acesta este punctul meu de vedere. În plus, din câte am vorbit cu prietenii ce studiază ingineria aerospaţială la Bucureşti, materiile pentru anul I sunt foarte similare, însă cred că noi avem avantajul proiectelor suplimentare şi experimentelor, în care punem în practică ceea ce am învăţat.

Rep.: Unde îţi place mai mult, în România sau Londra?

S.I.: Cred că îmi plac ambele în egală măsura, România are avantajele şi dezavantajele ei, dar şi Marea Britanie este exact la fel. Pot să dau multe exemple în acest sens, însă unul clasic ar fi calitatea superioară a facultăţilor de medicină din România. Sunt de părere că în prezent este posibil să lucrăm într-un context internaţional, Londra fiind doar la o jumatate de zi distanţă de Bucureşti, iar cele două fiind, de asemenea, în contact prin internet. Suntem liberi să ne alegem cea mai buna locaţie, în funcţie de moment şi situaţia în care ne aflăm. Desigur, să evoluăm într-un astfel de context este ceva mai dificil.

Rep.: Ai planuri de a rămâne acolo sau de a te întoarce în ţară?

S.I.: După ce îmi iau licenţa de master în Engineering voi lucra un an în domeniul ingineriei aerospaţiale în timp ce voi urma cursurile de pilot, apoi să aplic pentru o poziţie în ESA. Altfel, mă gândesc să fac un doctorat (PHD) în domeniu la MIT dacă o să aleg să fac cercetare într-o anumită secţiune (în prezent sunt interesat de zborul hipersonic şi noi modalităţi pentru transportul în spaţiu), apoi să aplic pentru o poziţie în cadrul NASA. În timpul universităţii am luat şi cursuri suplimentare în business, pentru că în viitor mă gândesc să deschid o afacere în domeniul aerospaţial în România.

Rep.: Crezi că România poate oferi perspective de viitor tinerilor ca tine?

S.I.: Nu sunt foarte mulţi cei ce vor cu adevărat să devină astronauţi şi,din păcate, în prezent Agenţia Spaţială Română şi Forţele Aeriene Române sunt inferioare altor ţări din UE, din cauza bugetului insuficient alocat. Însă, mi-am propus să contribui cum pot pentru a dezvolta acesta domeniu şi în ţara noastră.

Rep.: Ce părere ai despre situaţia actuală a ţării noastre, Guvern, învăţământ etc.?

S.I.: În prezent, nu prea sunt conectat afectiv la politică, însă îmi place să fiu informat şi în acest domeniu. De obicei ascult radioul din ţară prin internet şi sunt la curent cu ultimele noutăţi. Din perspectiva personală, pot spune că am fost prima generaţie evaluată prin tezele cu subiect unic şi în retrospectivă cred ca îmi place sistemul nostru de învăţământ, chiar dacă este destul de instabil uneori , neoferindu-le elevilor predictibilitate.

Rep.: Trecând la întrebări mai relaxante, ce pasiuni ai?

S.I.: Pasiunea mea principală este ingineria aerospaţială, îmi place să proiectez posibile concepte pentru explorarea spaţială şi diverse modele pentru avioane ce ar putea zbura cu viteze de 6 ori mai mari decât cea a sunetului. Însă îmi folosesc latura creativă şi ca web & graphics designer, îmi place să lucrez în Photoshop şi să realizez website-uri.

Rep.: Cu ce te ocupi în timpul liber?

S.I.: Timpul liber îl petrec de obicei ca un turist, până la urmă locuiesc în centrul Londrei, însă rar am timp să explorez cu adevărat. Mai ales că universitatea are o multitudine de mici cluburi pentru diverse activităţi, de la clubul pasionaţilor de ceai până la cel pentru constructorii de aeromodele şi rachete. Sunt membru activ în câteva dintre acestea. De câte ori am ocazia, particip şi la concerte simfonice gratuite, organizate de Academia Roială de Muzică. De curând, am construit în timpul liber, un balon ce a zburat până la o altitudine de 26 de km pentru a face poze de la limita spaţiului, iar aceasta este o premieră pentru universitatea mea. Îmi place să citesc şi cărţi SF, însă în ultimul timp nu prea am avut timp. Cronofagia sesiunii o resimt destul de acut, ca oricare student din anul I. În sfârşit, de mult timp sunt un adevărat cinefil, când aveam timp, vizionam un film interesant în fiecare zi.

Rep.: Câteva sfaturi pentru tinerii din generaţia ta?

S.I.: În primul rând, vreau să mulţumesc mult Primăriei Oraşului Năvodari pentru şansa acordată. Sunt mândru să reprezint micul oraş de pescari şi România pe plan internaţional şi o să fac tot ce pot să fiu un bun reprezentant al ţării noastre. Cred că orice obiectiv poate fi atins atât timp cât avem o pasiune pentru ceea ce facem, pentru că odată cu pasiunea vine şi posibilitatea, iar în cazul meu domeniul aerospaţial este o profesie cu potenţial cu adevărat astronomic.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108